Близо 80 трансплантации са извършени досега във ВМА, четири от тях – в условията на COVID-19
2

Близо 80 трансплантации са извършени досега във ВМА, четири от тях – в условията на COVID-19

Вече 14 години ВМА е част от трансплантационната програма на България с над 78 трансплантирани досега. Това отчетоха от лечебното заведение, като уточняват, че четири от тях са направени в условията на пандемията.

„Дървото на живота” в памет на донорите, разположено във ВМА, бе допълнено с имената на четирима души, дали през 2021 г. шанс за втори живот на тежкоболни пациенти.

"През последните две години ние сме инвестирали над 1.2 млн. лева от собствените си средства за оборудване на най-модерните операционни зали на България, в които се извършва трансплантация на черен дроб", заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS по време на традиционното отбелязване на Европейския ден на донорството. Той благодари на целия екип, като изтъкна заслугите на лидерите на този процес във военна болница  проф. Никола Владов, проф. Крум Кацаров, проф. Евелина Одисеева. Едно от най-важните неща, освен инвестицията в материални активи, е подготовката на кадри и те – тримата лидери, могат с чест да застанат и да кажат колко много хора обучиха и каква голяма взаимозаменяемост има в екипите, отбеляза още началникът на ВМА. Той изказа признателност към екипите на ВВС, които са неизменна част от редица донорски ситуации, както и към представителите на най-голямата мотоорганизация „Sofia Riders” за подкрепата в кампаниите за насърчаване на донорството.

През 2021 г., въпреки пандемията, във ВМА са извършени 4 успешни трансплантации, изтъкна още генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски. "Дори в момента има двама пациенти, които скоро ще бъдат изписани. Най-голямата ми благодарност, разбира се, е към семействата на донорите, които въпреки тежкия за тях момент, взеха правилното решение и дадоха шанс да бъдат спасени множество животи, заяви още началникът

Благодарност към екипите, които участват в трансплантацията и към близките на донорите изказа и проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип на ВМА. Той изрази увереност, че в България хората са узрели за донорството, необходима е по-голяма активност.

ВВС са въвлечени в този процес вече повече от 10 години. Полагаме всички усилия, за да осигурим необходимата бързина на изпълнението на процеса. Поклон пред близките и пред лекарските екипи за денонощния им труд, каза подп. Пламен Дончев от 16-та транспортна авиогрупа „Враждебна”.

14 години съм тук след трансплантация, благодарение на тези хора! Благодаря на донорите, благодаря на семействата им. Обичам ви, не скри емоцията си и червената легенда Джони Велинов, който, както сам отбеляза, живее втори живот, благодарение на екипите на ВМА.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.