Снимки

Варненци, живеещи в местностите „Боровец“ и „Ракитника“ на т.нар. биши селищни образования във вилните зони край морския град, от години пътуват с по-скъп билет за градски транспорт. Те плащат по 1,40 лв., въпреки, че живеят в чертите на града и завишението е неправомерно. Въпросът беше поставен по време на заседание на Общинския съвет от Милена Георгиева. „В момента цената на билета за пътуващите е 1,40 лв. и се смята, че това е Крайградска зона. С влизане в сила на новия устройствен плана на Община Варна обаче, бившите селищни образования, стават селищни територии. Новото зониране на Община Варна е определено с решение на Общинския съвет от 19 декември 2012 г. Съгласно Закона за административно териториалното устройство на България, територията на района е част от територията, включена в строителните и землищните граници на града. Със Закона за териториалното деление е определен териториалния обхват на район „Аспарухово“ в границите на Варна, в границите на който попадат и землищата на „Боровец“ и „Ракитника“, обясни Георгиева. В тази връзка тя предложи с решение на ОБС-Варна да бъде поправена тази несправедливост и да се задължи управителя на „Градски транспорт“ да намали цената на 1 лв., както е за останалите градски линии. По случая вече са събрани 2 подписки на живеещи в двете селищни образования. По отношение на едната дори през 2015 г. от общината отговорили, че „Боровец“ и „Ракитника“ не са в обхвата на територията на Община Варна. „Това противоречи на закона, защото е постановено, че те са в градската зона. Считам, че това е дискриминация към хората, живеещи в тези два района. Настоявам за официален отговор от страна на Община Варна и решение, което да задължи директора на „Градски транспорт“ да спази закона и намали цените на билетчето на 1 лев“, каза още Георгиева.
 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

24 билки забранени за бране през тази година

Мурсалският чай и тази година е забранен за бране, дори за лични нужди, на територията на цялата страна, заради застрашените му находища. Това припомнят от Националната служба за защита на природата към Министерството на околната среда и водите във връзка с традиционното отбелязване на Еньовден.