Фалираната от мажоритарния си собственик Цветан Василев КТБ се е била превърнала в истинска дойна крава за клана Костови. Като кърлежи в нея освен семейството на Командира са били впити партията на драгалевския гуру ДСБ, фамилната фондация "Демокрация", че дори и близкият приятелски кръг на тъмносиния лаборант.
Самият Командир, който е един от най-яростните защитници на изправената пред несъстоятелност КТБ и нейния мажоритарен собственик Цветан Василев, се пробва да замаже силните си обвързаности с трезора. Следите обаче лесно могат да бъдат проследени в държавните регистри. Що се отнася до обвързаността ­ тя не е изненадваща, при положение че основите на цялата пирамида, в която е била превърната КТБ, са поставени именно по времето, когато Костов беше премиер на България.


Семейно
Още с излизането на списъците с хората, имали преференциални депозити в КТБ, лъсна, че Иван Костов си е прибрал тлъстия влог в КТБ със съмнителна цесия, а цялото семейство на Командира е кътало в банката пирамида депозити за над 700 бона. Освен Костов, който е държал 155 849 лева, влог от 212 814 лева е имал и покойният му баща Йордан Генков, както и дъщерите на Командира Мина и Яна, които са имали съответно 213 202 лева и 115 343 лева. Мина дори дълго време получаваше по 30 000 лв. "премия" от КТБ, а самата партия ДСБ е държала парите си в тази банка ­ около 1 млн. лева, за да смуче високи лихви.
Освен това синдиците разкриха и друга наглост на фамилията ­ сред наредилите се на опашка, за да чакат пари от банкрутиралия трезор, е и жената на политическия гуру на Василев Иван Костов. Съпругата на драгалевския лаборант Елена чака да є бъдат възстановени над 8000 лв., които е държала на влог в КТБ.
Все пак съпругата на Иван Костов ­ Елена, е успяла да спаси "скромните" си вложения, наброяващи 230 хил. лв., в КТБ. След поставянето на банката под особен надзор, когато лъсна истината, че Костови имат авоари в трезора на Цветан Василев, Командира се оправда, че благоверната му си получавала пенсията по сметка от банката. Самата Елена дори проплака, че на касата в магазина не могла да си плати хляба и киселото мляко, защото є блокирали картата. Явно след това г-жа Костова се е погрижила за насъщния, след като е успяла да си прибере 200-те бона "пенсия" чрез цесия.
Според неофициални информации, появявали се в медийното пространство, бившият лидер на ДСБ е получавал дори лично огромни суми от Василев. В. "Уикенд" цитира близки до Костов, които често го засичали рано сутрин да излиза от централната сграда на КТБ в София. Единия път той дори носел със себе си спортен сак, въпреки че бил облечен официално. Дали в чантата е имало наистина пари, както предполагат градските легенди, можем само да гадаем.
Партийно
Два влога, достигащи главозамайващата сума от 2,4 млн. лв., е имала в КТБ и партията на Иван Костов и марионетката му Радан Кънев ­ ДСБ. Първоначално Кънев се пробва да изкара, че има грешка, твърдейки, че партията е държала само 48 бона. В списъците обаче лъсва друга сума ­ в пъти по-голяма от посочената от него. Оказва се, че освен баровския депозит формацията на Костов е имала и друг влог с регулярна лихва, в който е кътала 1 367 794 лв. Документите разкриват още, че ДСБ е била и кредитирана от КТБ с два заема ­ на обща стойност над 175 бона. Те обаче са били погасени.
От списъците лъсва също, че и ДСБ е била с баровски депозит, като е имала в КТБ 1 064 964 лева. Изрично е записано, че не става въпрос за разплащателна сметка, с която се оперира постоянно, а депозитна ­ влог, който се къта, за да се трупат лихви. При това по-високи от пазарните. Около 1,2 млн. лв. е успял да спаси от фалиралия трезор и финансистът Стоян Александров, който в един глас с Командира зовеше за оздравяване на източената от Цветан Василев банка.
Скандалната фондация "Демокрация", придобила известност като личната касичка на Командира, също е тясно свързана с фалираната банка. Фондацията, за която през годините стана ясно, че знакови бизнесмени, като Майкъл Чорни, са внасяли своята лепта, съществуваше със силната подкрепа от банкера беглец. След падането на кабинета "Костов" от власт Василев не само че предостави сграда на фондацията, но и също е внасял щедри суми в касичката, управлявана от Караджов, за благото на семейство Костови. Дори в сградата се помещава и "аналитичната лаборатория на Командира".
Авери
Общо 13,6 млн. лева кредити са взели от КТБ едни от най-приближените лица на бившия премиер и екслидер на ДСБ ­ семейните му приятели Мая и Георги Кирчеви. Мая Кирчева е сред основателите на фондацията "Бъдеще за България" на Елена Костова, а двамата със съпруга є въртят печално известната фирма "Хрисома". Парите са взети на няколко транша през годините, като сред най-големите е кредит в размер на 4 192 500 лв. Заемът е в евро и е теглен от "Хрисома" на два пъти, като срещу сумата е направен особен залог на цялото дружество. Освен това дружеството е сключило и няколко ипотечни кредити от изпадналия в несъстоятелност трезор. С един от тях фирмата е купила сграда на централната столична улица "Алабин" 39. Същата постройка, обявена за паметник на културата, рухна по време на ремонт през 2006 г. и уби две млади жени ­ Деница Ченишева и Петрина Христова. Те минавали покрай нея с автомобила си и буквално са смазани от руините. Според данните от имотния регистър "Хрисома" е изтеглила от КТБ кредит в размер на 700 000 лева срещу сградата убиец.


Платени
консултации за стотици хиляди
Връзката между Костов и Василев далеч не се изчерпва с финансовите инжекции, получавани от близките му семейни приятели. Разследване на ПИК преди няколко месеца показа, че има и пряко финансиране към семейството на Командира, осъществявано през малката му дъщеря Мина. Според материала на 2 септември 2013 г. дружеството, еднолична собственост на Мина Костова ­ "Анторна" ЕООД, е сключило договор за консултантски услуги с фирма от обкръжението на Василев ­ "Афлик България". Дали наистина "Анторна" е изпълнила записаните по контракта задачи да изработи информационен сайт на дружеството, както и анализи на сега действащото законодателство, не е ясно, но според данните на агенция ПИК до лятото на 2014 г. фирмата на Мина Костова е получила 270 бона от "Афлик България". Това прави по 30 000 лева на месец. Фирмата, плащаща солидните хонорари, пък е от съзвездието дружества, свързани с Василев, радвали се на щедрото кредитиране в размер на милиони левове от КТБ. "Афлик България" е регистрирана на столичната ул. "Дебър" №17, където се помещават и голяма част от останалите свързани с Василев фирми, а в борда на директорите е доскоро соченият за дясна ръка на банкера Бисер Лазов. Лазов е един от двамата свидетели на прокуратурата по делото за източването на 205,9 млн. лева кеш от КТБ.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Командира подмени прехода, инсталира ченгета на всички ключови позиции и раздаде държавата на „синовете” си. След двата му бизнеспроекта и политическият  фалира, сега готви нов.

Лаборантът Костов и неговите чудовища

Командира подмени прехода, инсталира ченгета на всички ключови позиции и раздаде държавата на „синовете” си. След двата му бизнеспроекта и политическият фалира, сега готви нов.

„9 милиона мишлета, изкарват се взаимно ченгета, а котараците подхвърлят досиета и си пият кафето.” 27 години след като трио „Спешен случай” озвучава зората на демокрацията с този рефрен, мишлетата вече са 7 млн., но иначе нещата не са се променили кой знае колко.
С разликата, че котараците са осребрили досиетата и използвали кеша, за да наврат мустаците си във всички отрасли на икономиката. Някои от тях просто ги топнаха и облизаха.

Срещу това  в хазната влязоха  само 2 млрд. лева. Запазената  марка на грабежа  му беше РМД. Почти всички  сделки вонят  на клиентелизъм.

Костов разпродаде 20 млрд. активи за жълти стотинки

Срещу това в хазната влязоха само 2 млрд. лева. Запазената марка на грабежа му беше РМД. Почти всички сделки вонят на клиентелизъм.

Г
рабежът на България стана при управлението на Иван Костов, а запазената му марка беше приватизацията с работническо-мениджърски дружества (РДМ).
За периода на управлението му от 21.5.1997 г до 24.7.2001 г. са раздържавени изцяло или отчасти 3000 предприятия. Експертната оценка на стойността на тези приватизирани активи е била близо 20 000 000 000 лв. За въпросната собственост в държавната хазна са постъпили малко над 2 000 000 000 лв.

Цената на винпрома намалена двойно на $ 1,5 млн. при положение, че само бутилките в избите му са за $3,5 млн.

В началото бе виното

Цената на винпрома намалена двойно на $ 1,5 млн. при положение, че само бутилките в избите му са за $3,5 млн.

Ако бъде направен конкурс за емблема на пладнешкия обир, замаскиран под формата на приватизация по времето на кабинета „Костов”, кандидатите безспорно ще се много. Но винпром „Дамяница” със сигурност ще е сред фаворитите.