Странно е, че четири години след разтърсващия атентат на бургаското летище ще се приеме антитерористичен закон. В случая е излишно да коментираме излишната фразеология, подходяща повече за учебниците на четвъртокласници. Като например, че “терористичният акт отнема основно човешко право – правото на живот”. Както и последвалите от висши началници в МВР оптимистични изявления, че “няма пряка опасност за страната ни, но са взети всички мерки”. Подобна наивност по-скоро би засилила страховете на хората. Неуместно е, особено като имаме предвид, че в намиращия се недалеч от нас Истанбул атентатите са се превърнали в ежедневие.

Единствено превантивните мерки, започващи със засилен контрол, могат да внесат известно успокоение. И не само по границите, (при това с лоша организация, предизвикваща задръствания, както е в момента), а на всички места, където има струпване на големи групи хора.

 

В законопроекта има цяла глава, посветена на профилактиката. Тя включва съществуващия досега обмен на информация с партньорските служби, планове на различни нива за реакция, свързани с наблюдение, обезопасяване, бързо откриване, проследяване и принудителни действия срещу лица, за които има обосновани предположения, че имат терористични намерения. Законодателят се е застраховал срещу евентуална критика за превишаване на права с възможността за съдебен контрол на всяко мероприятие. Създаването на общ антитерористичен център в ДАНС и включването на въоръжените сили са част от системата за спешни действия, дори когато заплахата е предполагаема. Този център ще е добър пример за други институции, като например свързаните с бедствия и аварии, но действащи обикновено “след дъжд качулка”.

Добре би било проектът да се приеме в пленарната зала по-бързо,но без популистки спекулации. Също така би следвало още от сега на всички нива да има готовност, законът да се приложи. Междувременно може да се осъществи разяснителна кампания сред гражданите какво е тяхното място в общата система на сигурност. Очакването, че някой друг ще вади горещите кестени, е измамно. Само с общи усилия борбата с тероризма може да бъде успешна.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.