Снимки

Царски офицер, участник в боевете по време на Сръбско - българската война през 1885 г. е бил първият дарител на предмети от античността за създадения точно преди 110 години старозагорски исторически музей.

Личността на роденият през 1860 година в Русе майор Петър Ангелов Ханджиев „изплува“ сред страниците на четиритомника „Офицерският корпус в България 1878-1944“.

По неизвестни причини, когато било вписвано дарението през пролетта на 1907 година тогавашният председател на археологическото дружество „Августа Траяна“ Атанас Кожухаров го отбелязал само със званието и фамилията.

При внимателна съпоставка се оказва, че тогава в армията е имало един-единствен офицер с тази фамилия.47-годишният русенец е служил в 24-и пехотен полк в Бургас, но негови поделения имало и в Града на липите. Най-вероятно майорът е бил командирован там и по време на полеви занятия войниците му са попаднали на артефактите.

В книгата са вписани 7 антични предмета:сред тях са първата намерена в този край мраморна оброчна плочка с изобразен на нея Тракийски конник и бронзова фигурка на конника. Към тях майор Ханджиев прибавил изработена от глина тежест за рибарска мрежа, част от каменнен чук и остриетата на копие и стрела.

Петър Ханджиев фигурира сред учредителите на археологическото дружество редом с тогававашния старозагорски митрополит Методий Кусев и писателите Петър Иванов и Атанас Илиев.

От записа в „Офицерският корпус...“ става ясно, че е бил участник в 4 войни: Сръбско българската, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Пенсионирал се е с чин полковник като началник на Второ полково окръжие в родния си Русе през 1918 година.

Днес името му е напълно забравено от русенци, никой там няма спомен за съдбата на семейството му.

Старозагорският исторически музей е сред най-старите в България, създаден е през май 1907 година по инициатива на група местни жители веднага след като в околностите на града е открита богата монетна находка. 110 години по-късно в трезорите му се пазят над 150 000 артефакта, като само монетите в основния фонд са 31 179.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Стартът на изследователския апарат

Китай осигури връзка с обратната страна на Луната

Стартът на изследователския апарат "Чанъе 4" е планиран във втората половина на тази година.

В понеделник от Китай бе успешно изстрелян спътник-ретранслатор Цюецяо за лунната мисия "Чанъе 4". Съобщението е на Китайската корпорация за космическа наука и техника (CASC).

Наличието показва, че образуването на звезди е започнало около 250 милиона години след Големия взрив

Астрономи откриха най-ранния кислород във Вселената

Наличието показва, че образуването на звезди е започнало около 250 милиона години след Големия взрив

След като откриха следи от кислород, астрономи определиха, че звездите в една от най-далечните наблюдавани досега галактики са се образували 250 милиона години след Големия взрив - доста кратък интервал от космическа гледна точка, съобщи "Ройтерс".