Снимки

Всички платихме цената за КТБ и затова трябва да знаем истината. Случаят трябва да се реши тук в България, а не в чужбина. Тази категорична позиция защити президентът Румен Радев в интервю пред Нова телевизия. По думите му само по този начин ще придобием вътрешна увереност, самочувствие и вяра, че можем като държава и общество да се грижим за своето бъдеще. Президентът припомни, че е призовал забегналия в Сърбия ексбанкер Цветан Василев да се върне в България и да се изправи пред българския съд и да даде валидни показания. Според него самият факт, че вече и президентската институция се ангажира с темата, е гаранция за неговата сигурност. „Аз съм на страната на закона. В желанието си за прозрачност разсекретих и публикувах стенограмите за КТБ, нещо на което моят предшественик се противопоставяше“, подчерта Радев и отново призова Василев да се върне у нас и да даде показания.

Държавният глава коментира и темата с борбата с корупцията, която ще бъде поставена и по време на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност следващия месец на „Дондуков“ 2. „Превенцията и профилактиката са за здрав организъм. Когато има гангрена, трябва скалпел“, категоричен бе Радев, че трябват смели и решителни действия в тази посока. Той отново защити заложените в законопроекта на БСП по-широки правомощия, включително и разследване, на бъдещия антикорупционен орган. Такива няма в проекта на правителството. "Този орган трябва да затвори цикъла – от сигнал, събиране на информация, до повдигане на обвинение", заяви Радев.

Президентът се обяви и за конструктивен диалог с Русия в контекста на доклада на правителството за състоянието на националната ни сигурност през 2016 г.

Във връзка с отвличането на Адриан Златков Радев коментира, че трябва да се даде възможност на органите да си свършат работата. Той подчерта, че темата е трудна и не може да се вади информация от разследването, а трябва и време за събирането й. Президентът предупреди обаче, че такива отвличания освен всичко друго удрят и по имиджа на страната. Той не спести и критиките си към МВР, като заяви, че за момента не се виждат реални резултати от борбата с престъпността.

Радев разкритикува и решението на министъра на отбраната Красимир Каракачанов да прати армията в помощ на МВР при залавянето на мъжа, който уби жена си в Пещера. "Тази операция излиза извън закона", категоричен бе президентът за участието на командосите от бригада "Специални сили" в операцията. "В момента законът позволява армията да участва срещу терористи, но не и срещу криминални престъпници", поясни Радев. В същото време той подчерта, че има добър диалог с Каракачанов.

Държавният глава даде да се разбере, че няма нужда от разширяване на правомощията му. "Президентът може да уплътни достатъчно своите правомощия със своите действия", коментира Радев.

За първата дама Десислава Радева, чиято активност бе приета разнопосочно в обществото, той заяви, че с нея може да обсъжда всякакви теми, но взаимно си уважават личната позиция. "Тя е човек, на чието мнение мога да разчитам, но крайното решение винаги е мое", отсече държавният глава.

 
 
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Руските връзки на Цветан Василев се подават от трезора на КТБ

Дебелите руски връзки на Цветан Василев изскочиха и от свидетелските показания по делото за източване на КТБ. Дори флагманът на координираната от олигарха Иво Прокопиев Фабрика за фалшиви новини „Капитал“ не успя да ги прикрие, а напротив – погрешка ги освети. Именно „Капитал“ в последния си брой за пореден път се опита да отклони вниманието на обществото с манипулативна публикация, базирана на свидетелски показания по делото за източването на КТБ.

Взимат на мушка черешовото топче и хайдушките пушки

Историческите възстановки на героични събития от миналото са не само атракция за публиката и силен коз в патриотичното възпитание на младите, но и източник на приходи от културен туризъм. Местните управи помагат финансово за провеждане на проявите, защото те са реклама за общините и събират много туристи не само от България.