Снимки

В София да бъдат разкрити еднодневни турове до близки населени места като Копривщица и Рилския манастир. Това е заложено в стратегия за развитие на града като туристическа дестинация до 2030 година. Документът предстои да бъде гласуван в четвъртък от Столичния общински съвет. Вносителите на доклада зам.-кметът по култура Тодор Чобанов и председателят на транспортната комисия към СОС Екатерина Йорданова предлагат да бъдат открити и

 

популяризирани заведения

 

в които да се пресъздава духът на градската култура от първата половина на ХХ век. „Целта на изпълнението на стратегията е София да се превърне в атрактивна, разпознаваема и модерна дестинация, конкурираща се с другите европейски столици“, обясни за „Монитор“ Йорданова. По думите й в момента София е с най-висок потенциал за развитие на културно-познавателния, събитийния и деловия туризъм, следвани от младежки и развлекателен.

За привличане на туристи се обмисля и изграждане на нови екопътеки на Витоша, както и възстановяване на сегашните. За по-малките гости на града пък се предвиждат ежегодни детски програми, инициативи и творчески конкурси.

В документа е заложено и развитие на

 

туристически сайт

 

от който посетителите и гостите на града ще получават информация за културни и природни забележителности, както и данни за хотели и заведения за хранене.

В стратегията се припомня, че столицата се нарежда след морските градове Бургас и Варна по приходи от нощувки, като за 2016 година те възлизат на 130 млн. лв. Освен от бюджета на общината и събирането на данъци, за да превърнат в реалност идеите си, от „Московска“ 33 ще търсят финансиране и от още източници - европейски програми, дарения, публично-частни партньорства и други. Ако стратегията бъде приета, в 30-дневен срок трябва да бъде представен пред общинарите и годишен план за действие.

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Лозан Панов стана адвокат на Иванчева

Скандалният председател на ВКС Лозан Панов се вживя в ролята на адвокат на още по-скандалната кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, която бе арестувана за подкуп и отстранена временно от поста.

80 ресторантьори на съд за авторски права

Приблизително 80 дела води сдружението за колективно управление на авторски права Музикаутор с некоректни ресторантьори, използващи музика на територията си без да заплащат за нея. „В момента сме в най-активния си период по водене на дела. Важно е да се отбележи, че около 60% от тези процедури в крайна сметка завършват със споразумение между двете страни и съответно – със сключване на договор“, каза изпълнителният директор на организацията Иван Димитров.

Срина стълбище и остави хора откъснати от света

Буря отнесе улици в Дупница

Срина стълбище и остави хора откъснати от света

Невиждана буря отнесе няколко улици и срина цяло стълбище в Дупница. До драматичната ситуация се стигна, след като през последните два дни в града падна огромно количество дъжд.