Британец със забрана от ЕС въртял офшорката на „Бивол“
7

Човек на Асен Йорданов осигурявал параван на иранския режим

Британец със забрана от ЕС въртял офшорката на „Бивол“

Вадят Нийл Гейтли от фирмата в момента, в който лъсва в „Офшорлийкс“

Британски гражданин, управлявал фирма, забранена от ЕС през 2011 г. заради данни, че играе ролята на параван на иранския режим, е въртял в продължение на години и офшорка, свързана със сайта „Бивол“.

Това установи разследване на Агенция „Монитор“, данните от което показват, че интернет изданието на т.нар. разследващ журналист Асен Йорданов, изкарващо се стожер на истината и прозрачността в медиите и политиката в страната, всъщност не е нищо повече от групировка. И то групировка, която очевидно има не само какво да крие, а е изградена от скандални лица. При това – скандални в международен план.

Фактите

Сайтът „Бивол“ се издава от едноименното ООД, собственост на Йорданов и спътницата му в живота Алберта Алкалай. Според търговските регистри на страната освен в „Бивол“, дамата, изживяваща се като пиар специалист, участва в само още едно дружество, в което на хартия дори не се води собственик. Алкалай е затворила семейния цикъл от продуциране на „новини“ до отразяването им в удобен за нея и половинката й вид, управлявайки фирмата за пиар услуги и консултации „Имидж едвъртайзинг“. Противно на всички заклинания на Йорданов за прозрачност обаче Алберта се води само управител на дружеството, чийто едноличен собственик всъщност е офшорка. 100% от дяловете на „Имидж едвъртайзинг“ се държат от регистрираното във Вашингтон, окръг Колумбия дружество „Айдиас фор янг имидж“ ООД (Ideas For Young Image LLC).

В тази сграда във Вашингтон според регистрите се води офшорката. Тя обаче няма търговска дейност в САЩ.

Окръгът е една от популярните дестинации в САЩ за регистриране на офшорни фирми, а самото дружество според документите, подадени от него в БГ регистрите, дори не упражнява търговска дейност в САЩ. В графата „адрес на основния изпълнителен офис“ е записана друга изключително популярна сред бизнесмените със съмнителни контакти и капитали офшорна зона – Белиз, а за да е пълна картината негови управители от създаването му досега са все „номинални директори“. Това са професионални управители на офшорки, играещи ролята на параван за истинските собственици – традиционен похват при регистрирането на подобен вид фирми.

В тази сграда в Белиз всъщност се води оперативният офис на офшорката, свързана с Бивол.

Фасада

В момента „номинални директори“ на въпросното дружество са две дами, регистрирани на адреси в Белиз – Беатрис Годфри и Анхелита Голдсън. Те обаче заемат тези постове едва от две години и половина – от януари 2013 г. Датата далеч не е случайна – по това време стартира и платформата „Офшорлийкс“, дело на дългогодишен труд на мрежа разследващи журналисти от цял свят, в която лъсват имената и на двамата предишни управители на „Айдиас фор янг имидж“ - британските граждани Кайл Андре Фидлър и Нийл Гейтли. Проверка в платформата, съдържаща данни за 122 000 фирми, регистрирани в 10 офшорни зони показва, че те се водят директори и съдружници в няколко дузини дружества. Въпреки това, по-интересният от тандема определено е Гейтли. Според документите по партидата в Търговския регистър на дъщерното дружество на офшорката у нас - „Имидж едвъртайзинг“, професионалният директор е жител на Белведере, Кент и е роден на 9 юли 1967 година. В търсачките за корпоративни профили на Острова фигурира един единствен човек с такова име, живеещ в този окръг и роден именно на тази дата.

Част от офшорките, които според Офшорлийкс са въртяни от Нийл Гейтли. Сред тях - и Тамаларис консолидейтид.

И докато до 2013 г. въпросното лице е абсолютно анонимно за широката публика, през април въпросната година става герой на публикация на английския „Гардиън“, в която се разкрива, че е директор на фирма, попаднала в забранителния списък на ЕС като допълнителни санкции срещу Иран заради ядрената му програма. Става въпрос за дружеството „Тамаларис консолидейтид“, което според „Гардиън“ попада в списъка, защото се счита, че е осигурявало фасада за иранския морски флот, благодарение на която режимът в ислямската държава е преодолявала санкциите, наложени заради ядрената й програма. Според данните във вестника фирмата е била създадена през 2006 г. на Британските Вирджински острови чрез руска агенция, за неин собственик се води група, регистрирана в Панама, а за директор е бил назначен Гейтли, който при регистрирането на дружеството е бил на 39 години. В статията си „Гардиън“ също подчертава, че британецът се води номинален директор на редица компании, регистрирани в офшорни зони и в самата Великобритания. А както става ясно – и у нас. Тук е моментът да се подчертае, че и според „Офшорлийкс“ управителят на „Тамаларис“ е регистриран в Белведере, Кент.

Рокади

Платформата „Офшорлийкс“ стартира официално през април 2013 г., но реално се знае за работата от нея доста преди това. Така, случайно или не, и Фидлър, и Гейтли, които иначе са управители на „Айдиъс фор янг имидж“ от създаването на офшорката, внезапно през януари 2013 г. се прощават с постовете си и позициите са заети от двете дами от Белиз. Заради особеностите на законодателството и в САЩ, и в Белиз, регистрите и на двете места мълчат за истинските собственици на офшорката. Достатъчно показателно обаче е, че от 2011 г. за неин пълномощник у нас се води именно „Биволът“ Асен Йорданов. Той впрочем упорито продължава да твърди, че е само неин представител, а собствениците били американци, но мълчи за имената им. Както мълчи и на въпросите защо след като твърди, че е независим и се бори за прозрачност е свързан с офшорна фирма при положение, че се знае, че единствената цел на подобен вид дружества, е да крият съмнителни капитали и операции.

Експосланик нарича Командира арогантен, българският "Уикилийкс" мълчи

Въпреки че се представя за български партньор на световната мрежа Уикилийкс, в която се публикуват секретни грами от вътрешната кореспонденция на Държавния департамент на САЩ сайтът Бивол пуска избирателно документите, отнасящи се до България. Под закрилата на Бивол-а попада предимно експремиерът Иван Костов, чието обкръжение отдавна говори в един глас с Йорданов и публикациите му.

Иван Костов

Справка в оригиналния сайт на Уикилийкс показва, че името на Командира излиза в над 200 грами, публикувани онлайн. Секретните справки са изпращани до САЩ най-вече от техни бивши вече посланици у нас в периода от 1997 година до сега и далеч не са лицеприятни за Костов.

От всички тези документи обаче в българския вариант на Уикилийкс е публикувана само една секретна справка, отнасяща се до експремиера, в която се разказва за създаването на „Синята коалиция“. В грамата от 2011 г. е посочено, че новата формация е всъщност брак по сметка. Според бившата посланичка на САЩ у нас Нанси Макълдауни съюзът между СДС, което по това време е оглавявано от Мартин Димитров и ДСБ, ръководено лично от Командира, може да бъде разклатен заради „поляризиращия характер“ на Костов. В останалата част от грамата обаче се говори за „исторически реформи“ и поставянето на България на пътя на пазарните демокрации, което – по думите й, се било случило именно благодарение на Костов.

Не така добре звучи обаче друга секретна справка, която е публикувана в Уикилийкс, но не намира място в българския вариант на мрежата. Грамата е от 1997 г., но е публикувана онлайн през 2011 г. Тя е писана от посланичката на САЩ у нас Ейвис Боулън след победата на СДС на парламентарните избори през 1997 г. В писмото Боулъно заявява, че „за тези, които го познават добре, Иван Костов има склонност да се държи авторитарно, арогантно и непредсказуемо“ и допълва: „Стилът му е много различен от широко скроения и толерантен подход на предшественика му - служебния премиер Стефан Софиянски. Докато първите признаци са окуражаващи, ключът към успеха на Костов в поддържането на стратегическо и реформистко мнозинство по-нататък ще е обуздаването на тези тенденции. Така Костов ще отговори и на очакванията на обществото, като в същото време прокарва икономическата реформа“.


Главният му редактор мами с дарения

Напълно в съзвучие с българската мъдрост за крушата и дървото, главният редактор на сайта „Бивол“ - Атанас Чобанов, не е по-различен от издателя си Асен Йорданов. В това число и в любовта им към парите. Преди време българи, живеещи в чужбина – при това не само в други страни в Европа, но и в САЩ, създадоха специален сайт – tchobanovtruth.wordpress.com, в който обвиняват Чобанов, че „с измамни действия е придобил права върху вестник „Парижки вести“ и го използва главно като повод да събира спонсорства и дарения за собствената си издръжка“. Само преди два дни пък – на 28 септември, наши емигранти във Франция поискаха по същия повод тамошната прокуратура „да се самосезира за измамника“. „Сред българите във Франция, които поддържат връзки с българското посолство в Париж се говори, че Чобанов се е предлагал нееднократно за сътрудник на българските тайни служби, но след като за това не са му предложени финансови облаги, се отказва и започва да злослови срещу тях“, твърдят емигрантите.

Атанас Чобанов

Освен с лоша слава сред емигрантската ни общност в Париж, Чобанов е известен и с не особено чистоплътна политическа биография. Миналото и настоящето му показват, че е преминал през абсолютно целия партиен спектър, като по времето на соца е бил комсомолец. След промените, през 1991 г. емигрира във Франция, но пък се пише активист на СДС. Десетилетие по-късно обаче пристава на НДСВ. Според различни източници е бил симпатизант на Жорж Ганчев и Евролевицата – все във времената, в които и Ганчев и „евролевият“ Александър Томов се увъртаха около силните на деня. През 2009 г. пък се връща в „лоното“ на синята идея, като става кандидат за евродепутат от „Синята коалиция“. След провала си внезапно отново се преориентира като на последните евроизбори бе водач на листата на свързаната с Иво Прокопиев партия „Зелените“. Въпреки всичките си зигзаги на политическото поле обаче трябва да се признае, че Чобанов е праволинеен спрямо един човек – Иван Костов. Въпреки всички разкрития около тъмната роля на Командира в прехода на страната и ограбването на икономиката й в нито една от статиите на т.нар. борец за истина няма и думичка срещу Костов.


 

Съдружник е с разследван за рекет и изнудване


Асен Йорданов е бил съдружник с доста скандална фигура от Бургас. През 1994 г. той влиза в съдружие със своя връстник Светлозар Лолов във фирмата за детективска и охранителна дейност “Сани” ООД. Преди няколко години Лолов,известен като Оризовия барон, се сдоби с обвинение за ръководене на организирана престъпна група за имотни и данъчни измами, изнудване, рекет и побой. Лолов и съпругата му, също обвиняема, обаче вече бяха успели да напуснат страната в посока САЩ и са обявени за международно издирване. Впоследствие бяха свалени от издирване, но основните обвинения срещу тях останаха.

Светлозар Лолов официално търгува с ориз, откъдето идва и прякора му. Срещу него е образувано дело за организиране на престъпна група, извършвала според прокуратурата в Бургас, изнудване и данъчни престъпления. Заради обвиненията му е запорирано и имане за над 11 млн. лв., показа проверка на Агенция „Монитор“. В списъка за конфискация са включени хотел "Бургас", оценен за 5 милиона лева, ваканционният им комплекс "Солт пърл резидентс", в Созопол, имението им в Черноморец, още един жилищен комплекс в местността "Мапи" в Созопол, парцел в Северната промишлена зона в Бургас, нива в село Бръшлян и още няколко имота, чиято пазарна стойност според специалистите надхвъля 20 милиона лева. Според разследващите парите, изкарани от рекет и изнудване у нас семейство Лолови перяли чрез офшорна компания, регистрирана в Панама.

Името на Лолов се свърза и с друг скандал – преди няколко години местните от Созопол скочиха срещу заграждането на плажовете на Райския залив до Созопол и на Буджака, извършено от фирмата на Лолов. Хората се възмущаваха, че е заградил скалите и си е направил частен плаж. Според местните имението на Лолов и жена му в морския град е сред най-внушителните. Освен с размери хасиендата, се набива на очи и с мутробароковия стил, в която е построена. В двора на имението пък се кипрел и 5-метров кръст с разпнат Исус, който дори бил заснет от данъчните по време на акция „Хеликоптер“.


Предният пълномощник се уредил с концесия

Първият пълномощник на офшорката, притежаваща „Имидж едвъртайзинг“ - Асен Кузмов, който е заемал поста преди Асен Йорданов да освети ролята си във фирмената история, също може да се похвали със скандална слава. Името му се свързва с получаването на меко казано странна концесия за добив на пясък край Несебър. Самият Кузмов има участие в няколко фирми за добив и търговия с инертни материали. Преди време, в материал на сп. „Тема“, бе описано как чрез една от тях -“Трансатлантик фрейтърс, инк”, регистрирана в Делауеър, получава и договора за концесия на находището през 2005 г. Контрактът е за срок от 35 г., а в решението на Министерски съвет, с което е дадена концесията, е записано, че в предоставените 745 декара влизат 180 парцела частна собственост. Държавата обаче се позовава на правото си на собственост върху всички подземни богатства, отношенията на концесионера с частните собственици са оставени в негови ръце - да постигнат споразумение или земите да бъдат отчуждени. Самата компания “Трансатлантик фрейтърс, инк” преди време също е била собственост на американска офшорка, която впоследствие се трансформира в нормална българска фирма. В края на 2007 г. концесията се прехвърля на “Трансатлантик фрейтърс България” ЕООД, отново управлявана от Асен Кузмов, но вече собственост на “Арбо-Арнаудов и сие” СД на Тодор Георгиев Арнаудов - член на контролната комисия на БСП-Бургас, чиято дъщеря Гергана е бивш член на ръководството на общинската структура.

На този фон не изглежда изненадващо, че същата година предприемачът Кузмов е на пето място в листата за общински съветници на БСП в Поморие. Избрани са обаче само първите трима. Затова пък година след това фирмата му получава още една дългосрочна концесия за добив на строителни материали именно в община Поморие. По-голямата част от находището (1017 дка) е общинска собственост и местният парламент гласува да я предостави за ползване срещу 500 евро на месец. Асен Кузмов има и друг интересен бизнеспартньор - бившия общински съветник от ОДС в Бургас и дългогодишен директор на пристанището Жорж Дерелиев. В общата фирма на Кузмов със синия кадър - “Геосенд комерс” ООД, основен акционер е дружеството на червения активист Тодор Арнаудов.

Сайтът - част от схемата на Цветан Василев и Гриша Ганчев

Тук е моментът да се каже, че “Биволъ“ е част от поръчковата схема на фалиралия банкер беглец Цветан Василев и ортака му и подсъдим Гриша Ганчев за дискредитиране на неудобни публични личности, дръзнали да кажат истина за тях. Самият Ганчев вече е на съд по обвинение, че е тартор на организирана престъпна група, създадена с цел извършване на данъчни престъпления - укриване и неплащане на налози в размер на над 711 хил. лева чрез продажба на захар без фактури, произведена в Бургаския и Девненския захарен завод. Явно тандемът Василев-Ганчев плаща луди пари за омаскаряване на неудобните, като според информация, осветена от в. „Телеграф“ двама журналисти от гръцкия вестник „Пондики“ - кореспондент в Белград и репортер от Атина, шетат вече из София, за да напишат „изобличителни материали“ срещу всички, които разкриват гигантските далавери и шашми на двамата. Очевидно е, че в България поръчковата журналистика няма да свърши и ще бъдат хулени още публични личности. Разбира се, срещу високи хонорари, платени от дуета Василев-Ганчев.

 
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.