Снимки
Ортаците му Дянков и Трайков също на подсъдимата скамейка

Медийният и енергиен олигарх Иво Прокопиев се изправя днес пред спецсъда заради аферата с електроразпределителното дружество EVN.

Далаверата, спретната от разградския бос, от която дружеството му „Булброкърс“ се е облажило с близо 1,3 млн. лева, всъщност доведе до обвинението срещу него, а оттам и до проверката на КОНПИ, приключила с иск за налагане на запор на имане за близо 200 млн. Искът бе уважен от Бургаския окръжен съд.

На подсъдимата скамейка днес редом до Прокопиев ще седнат и двамата му ортаци - бившият вицепремиер и ексфинансов министър Симеон Дянков и Трайчо Трайков ексминистър на икономиката и провалили се кандидат-президент на Реформаторския блок, наложен от крилото на Командира в тогавашния състав на РБ.

Тримата ще отговарят пред Темида за далаверата с остатъчния държавен дял от EVN. Схемата е добре известна –

Прокопиев е подбудил и подпомогнал Симеон Дянков като вицепремиер,

да извърши престъпление по служба. Самият Дянков е обвинен в продажбата на акции на държавата в „EVN Електроразпределение България“ АД, а Трайчо Трайков в качеството му на енергиен министър – за умишлена безстопанственост за продажбата на миноритарния пакет акции. Според държавното обвинение в периода май-юни 2011 г., в съучастие с Иво Прокопиев, Дянков е превишил властта и правата си с цел да набави облага за „Булброкърс" ЕАД в размер на 1 276 618.85 лв., посочват от прокуратурата. Според разследващите от деянието са настъпили 20 829 200 лв. имуществени вреди. На практика Дянков е осигурил облага за близо 1.3 млн. лв. за инвестиционния посредник по приватизацията "Булброкърс" – дружество, контролирано от Прокопиев чрез компанията му „Алфа Финанс Груп“. Това станало след като в нарушение на нормативните правила Дянков е разпоредил на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) да възложи на "Булброкърс" изготвяне на оценката на държавния дял в капитала на "ЕВН България". Самото нареждане на Дянков е било подбудено от Прокопиев и така е попречено на шефа на АПСК да избере независим оценител, както е по Закона за приватизацията, а договорът е сключен с олигархичната "Булброкърс". Престъплението на Трайков пък е свързано с продажбата на миноритарния дял на държавата в електроразпределително дружество, чийто собственик е ЕВН – Австрия. По въпросната сделка и настъпилата щета за държавата в размер на 20 829 200 лева държавното обвинение смята, че тя е

сключена при компрометирана процедура, режисирана предварително от Трайков.

Според прокуратурата Трайков като принципал на Държавната консолидационна компания ДКК ЕАД не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество и от това са последвали значителни щети за компанията - за над 20 млн. Според обвинението от действията на Трайков е ощетен Сребърният фонд с близо 20,8 млн. лв. Причината е, че парите от приватизацията на държавния дял в EVN вместо във фонда, който е създаден, за да гарантира пенсионната система, са отишли директно в бюджета за попълване на дефицита. Решението това да се случи пък било на финансовото министерство, ръководено по това време от Дянков. Така тандемът провалени министри е бръкнал в джобовете и е ощетил стотици хиляди български пенсионери. На подсъдимата скамейка за скандалната продажба на 33% от държавния дял в електроразпределителното дружество компания ще им правят и изпълнителният директор на контролираната от Прокопиев "Булброкърс" Радослав Рачев и двама инвестиционни консултанти от същото дружество - Любомир Евстатиев и Петър Василев. Шестимата станаха клиенти на прокуратурата в края на 2016 и началото на 2017 г.

Тарторът на кръга „Капитал“ Иво Прокопиев е

мозъкът на престъпната схема за набавяне на лични блага

чрез ограбването на българските пенсионери. Конкретното обвинение срещу розовобузестия разградски аферист е, че в периода май-юни 2011 година умишлено улеснил Дянков да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията на 33% от държавния дял в EVN. По подобна схема години по-рано енергийният олигарх Прокопиев получава на тепсия от ментора си Иван Костов две от най-сладките парчета от приватизационната баница, раздавани щедро на свои хора от Командира след избирането му за премиер – единственото на Балканите предприятие за добив на каолин – „Каолин“ ЕАД, и Винпром „Дамяница“.

Както е по закон, в момента, в който му е повдигнато обвинение, той е предаден и на КОНПИ за проверка дали имуществото му отговаря на доходите му. Сделката по приватизацията на „Каолин“ също попада в периода на проверката, извършена от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) заради продажбата на акциите, които Прокопиев притежава, през декември 2012 г. на немската фирма (виж карето).

Така реално алчността на разградския енергиен олигарх Прокопиев чрез контролирани от него фирми да се облажи с 1,3 млн. лв. от аферата с EVN му изигра лоша шега и доведе до искането на КОНПИ, съдът да наложи запор на имането му за близо 200 млн. лв.

На пресконференция шефът на КОНПИ Пламен Георгиев обясни, че запорът за близо 200 млн. лв. е наложен на Прокопиев, съпругата му Галя и свързани с тях фирми. По думите му, има открито несъответствие в доходите и разходите на Прокопиев, а съдът е приел, че има достатъчно данни за имущество, придобито от незаконна дейност. В запорираната сума влизат 32% от луксозна къща в Созопол, суми по вноски по банкови сметки, за което няма законен източник на средства, 610 000 лв. дарения към фондация „Граждански медии“, дивидент за над 2 млн., изплатен от „Алфа финанс холдинг“, дивидент от над 13 млн. лв., платен на „Алфа финанс“ от „Каолин“,АД, както някои други по-малки суми. Тук се прибавят и 150 млн. лева от продажбата на „Каолин“ на немска компания. Запорирани са дялове и акции от капитала на 40 дружества, пряко и непряко контролирани от Иво Прокопиев. Георгиев обясни, че проверката е започнала през януари. При нея са открили несъответствие от 14 млн. лева между разходи и доходи на самия Прокопиев, като не са игнорирали нито един негов законен доход.

Ако бъде признат за виновен, тандемът Прокопиев, Трайков и Дянков може да отнесе до 10 години решетки. Делото тръгва в спецсъда, след като през октомври миналата година подопечният на олигархията Софийски градски съд върна делото на прокуратурата, а САС отхвърли протеста на прокуратурата и потвърди решението. Междувременно влязоха в сила промените в закона, с които всички дела за корупция по високите етажи на властта станаха подсъдни на Спецсъда. Така папките бяха прехвърлени там.

 

„Каолин“ - Златната кокошка на разградски бос

Приватизацията на „Каолин“ стартира през 1997 г., когато на власт идва правителството на Иван Костов. Първоначално предприятието е оценено на 31 млн. лева, като интерес проявява белгийската фирма Sibelco, която е световен лидер в този сектор. Преговорите, разбира се, набързо са преустановени въпреки готовността на белгийците освен да платят приватизационната цена, и да инвестират веднага 20 млн. долара за развитието на дружеството. Този факт Иво Прокопиев удобно премълчава и има защо. Защото през 1999 г. се създава РМД „Каолин 98“ АД, в което участва братът на Прокопиев Александър. Друг член на съвета на директорите на РМД-то се оказва съпругата на директора на „Булброкърс“ Петко Шишков Даниела. Предприятието е оценено на 31 млн. лв., но действително са платени са само 720 хил. лв. Схемата е следната – Прокопиевата „Булброкърс“ изготвя нова оценка на „Каолин“. Новата цена е 7,2 млн. лв, като е предвидено само 10% от нея да се платят ефективно, а остатъкът – с компенсаторни записи. По същия начин Костов харизва на кръга „Капитал“ и Винпром „Дамяница“ – за най-голямата винарска изба на Балканите са платени смешните 60 000 долара, при положение че само в складовете й има продукция за 4 млн. долара.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини