Съдовият хирург от Шумен д-р Халил Юсуф Мехмед е оперирал във Враца, докато преглеждал болни на повече от 300 километра. Това обаче е ставало само по документи, а за „труда” си специалистът е взел 32 476 лева. След разследване на фрапиращия случай, районната прокуратура във Враца подведе под наказателна отговорност сегашният шеф на болницата в града под Вола Орлин Цветков, неговият предшественик Светозар Луканов и началникът на отделението по съдова хирургия д-р Румен Цветанов.

Орлин Цветков

Скандалът гръмна през април 2016-та след проверка на Изпълнителна агенция „Медицински одит” по анонимен сигнал. Тя показала, че докторът оперира и провежда 10 прегледа едновременно в две болници на 322 км разстояние една от друга. Така например на 30 септември 2015-та съдовият хирург е оперирал 51-годишен пациент във Враца от 11,40 ч. до 12,50 ч. и е направил пет първични и 5 вторични прегледа в Шумен. Същевременно при разговор на одиторите с медсестрите от отделението по съдова хирургия във Враца се оказало, че те въобще не познават такъв лекар. Докторът си е получил парите от Националната здравноосигурителна каса по клинична пътека както за операцията, така и за прегледите.

Въпросният съдов хирург бил назначен на основен трудов договор в многопрофилна болница във Враца със заплата по-висока, отколкото на завеждащ отделение, а управителят на лечебното заведение му е разрешил да сключи допълнителен договор за работа и във втора болница в Шумен, която е частна. След проверката преди близо две години се смяташе, че от здравната каса са източени около 200 000 лева. В хода на разследването обаче е установено, че става дума за шест пъти по-малка сума. Но обвиненията срещу двамата шефове на болницата и началникът на отделението са сериозни.

Светозар Луканов

Светозар Луканов и Орлин Цветков са привлечени към наказателна отговорност за това, че от март 2013 г. до декември 2015 г. при условията на продължавано престъпление, в съизвършителство са присвоили в полза на д-р Халил Юсуф Мехмед парични средства, собственост на  врачанската болница, които са им били поверени да управляват. Обвинението е по чл. 202 ал.2 НК, за което се предвиждат от 3 до 15 години затвор. Д-р Румен Цветанов пък е обвинен в документна измама. Той е подпомагал присвояването като е съставял официални документи с невярно съдържание - графици за дежурства, протоколи  и др. За това престъпление наказателният кодекс предвижда до пет години решетки и лишаване от право да се упражнява професията за известен период от време.

Д-р Румен Цветанов вече е с мярка за неотклонение „Подписка“, Орлин Цветков е с „Парична гаранция“ в размер на 1000 лева, а Светозар Луканов е с 5000 лева гаранция, съобщиха от държавното обвинение. Районна прокуратура е внесла и искане за отстраняване от длъжност на Орлин Цветков като изпълнителен директор на  болницата.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

БГ студенти бягат от Дания, отиват в Италия и Испания

Наблюдава се отлив на български студенти към университетите в чужбина, в които началото на учебната година наближава. Проверка на „Монитор“ установи, че има отлив от Дания и вместо към Скандинавия българските мозъци зад граница се насочват към по-топлите Италия и Испания.