Снимки

Националната здравноосигурителна каса няма да реимбурсира на 100 % или частично нови медикаменти за няколко вида рак, множествена склероза, сарком и някои други, по-рядко срещани, но твърде неприятни заболявания. Това съобщиха от Асоциацията на научните фармацевтични производители в България.

Ограничението, което ще влезе в сила от догодина, е в резултат на мораториума, приет от Народното събрание.

Някои от новите терапии са животоспасяващи, дават повече възможности за лечение, а в някои случаи може дори да са по-изгодни за НЗОК, заяви директорът на асоциацията Деян Денев.

Мораториумът засяга нови лекарства, които са разрешени за употреба от Европейската агенция за лекарства преди средно 3 години. Медикаментите са достъпни за пациентите в средно 15 държави от ЕС, като се заплащат от обществени фондове.

Терапиите са препоръчани за реинбурсиране заради доказателства за терапевтичната полза от тях, и подобряват качеството му или намаляват усложненията от основното заболяване.

В определени случаи липсва алтернатива за лечение на заболяването или предложените алтернативи са по-евтини. За засегнатите терапии са сключени или предстои сключване на договори за отстъпки с изгодни за НЗОК условия, уточняват от асоциацията.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.

Кмет се потроши след падане от 5 м, ударил го ток

С тежки счупвания на бедрото, ръката и ямката на тазобедрената става бил приет в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив кметът на кърджалийското село Мургово Сейхан Назиф. Преди няколко дни той се качил на стълба, за да смени крушките в уличните лампи и да е светло вечерно време на хората от селото. В този момент обаче го ударил ток, кметът политнал от стълбата и паднал от 5 метра височина.