Снимки

Доц. Мангъров, дойде ли времето на типичните летни вируси, за какво трябва да внимаваме?

- Епидемичната обстановка в страната засега е спокойна, но пък и отпускарският сезон все още не е започнал. Знаете, че тогава се събират много хора на едно място и това е предпоставка за вирусни инфекции. Общо взето нещата се повтарят всяко лято. Става дума за грипоподобните вируси и ентеровирусните инфекции.

- Има ли някакъв начин да се предпазим от тези вируси, освен чрез спазване на лична хигиена? Какво ще посъветвате особено майките с малки деца?

- Всъщност е доста трудно да се предпазим, защото няма как да се изолираме от околните. Спазването на добра лична хигиена е необходимо, но не и достатъчно условие. Бих посъветвал майките по време на летните отпуски просто да избягват местата, на които се събират много деца. Да отидеш на почивка с малчуган, е все едно да го изпратите в нова детска градина. Детските кътове и басейните са рискови. Една част от хлапетата там винаги са болни и това създава условия за разпространение на вируси.

  • Мит ли е тогава, че морето калява?

- Не бих казал, но имайте предвид, че морето е като едно село. Пригодено е за 3000 души, а в същото време в него се събират 30 000. Да не говорим пък за хигиената в хотелските басейни.

  • До колко са рискови, особено за децата?

- Рискови са дотолкова, че в тях се събират много хора и една значителна част от тях са със съмнителна лична хигиена. Ако не се спазват и предписанията за хигиена на водата, това създава предпоставка за вируси. Много по-безопасно е детето да се къпе в морето, отколкото в басейна в хотела, където на няколко квадратни метра се къпят двадесетина деца.

- Какви вируси върлуват в момента? Много хора се оплакват от болки в гърлото и кашлица, но не търсят лекарска помощ?

- Така е и по този начин не ги диагностицираме. Вече се наблюдават случаи на ентеро и адено-вируси, които протичат с температура, хрема, кашлица.

  • - Колко време ни държат?

- За около седмица или десет дни. Началните 4-5 дни са острата им фаза и симптомите са най-силно изразени. Има си определено време, което трябва да мине. Не може да се излекуваме толкова бързо, колкото ни се иска.

  • Каква е ситуацията с морбили в страната?

- Бих казал, че обстановката се успокои. Но проблемите си остават.

  • Към какво тогава трябва да са насочени усилията - към по-голямо покритие на имунизираните ли?

  • Да, всички, които не са имунизирани, трябва да го направят. Иначе се създават условия за възникването на епидемични огнища, в които децата се разболяват. При нас последният случай на морбили беше преди две седмици. В момента заболяването в нашата страна е предимно сред малцинствените групи, докато в Румъния епидемията обхваща предимно хора с висок стандарт на живот.

- Като говорим за имунизации, отминава ли модата според вас на т.нар. антиваксърски движения?

- Не, напротив. Проблемът се задълбочава и очаквам заради това да се създадат проблеми за в бъдеще. Морбили е само един от тях.

  • - От какво друго сме застрашени?

- Тези, които не са ваксинирани за морбили, нямат имунизации и за детски паралич, коклюш, менингити. Това може да ни създаде сериозни проблеми.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.

Кмет се потроши след падане от 5 м, ударил го ток

С тежки счупвания на бедрото, ръката и ямката на тазобедрената става бил приет в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив кметът на кърджалийското село Мургово Сейхан Назиф. Преди няколко дни той се качил на стълба, за да смени крушките в уличните лампи и да е светло вечерно време на хората от селото. В този момент обаче го ударил ток, кметът политнал от стълбата и паднал от 5 метра височина.