Снимки

Визитка:

Работи в сферата на туризма повече от 30 години
Завършил е Техническия университет в София и УНСС
През годините е заемал различни длъжности в сферата на туризма – екскурзовод, туристически представител, офис директор в международната търговска организация “Балкантурист”, изпълнителен директор на капитала на холдинга Balkan Holidays international, президент на клоновете на Balkan Holidays в Лондон, Ню Йорк, Рим, Москва, Кайро и др.
Взема участие в работата на много неправителствени организации – Българска асоциация на туристическите агенции, Българска асоциация за екотуризъм
До 2006 г. е председател на Съвета по туризъм и член на Българския туристически борд

 

 

- Г-н Драганов, кажете каква е равносметката от изминалите празници? Къде предпочете българинът да почива на Коледа и Нова година?

- Общо взето очакванията ни се изпълниха. 340 000 са били пътуванията на гражданите по Коледа и около 270 000 - по Нова година. В същото време 240 хиляди сънародници са предпочели да празнуват извън страната. През този период България е била посетена от 110 000 чужденци. Знаете, че традиционно Коледа е семеен празник и хората са пътували по родните си места. Нова година пък предпочитаме да празнуваме с приятели навън.

- Кои са предпочитаните курорти?

- Голяма част от хората предпочетоха хотелите, които предлагат балнео, спа и уелнес услуги. Става дума за Велинград, Хисаря, Сандански, Девин, Поморие и др. От планинските курорти пък най-търсени бяха Боровец, Пампорово, Банско, но и Чепеларе, Добринище, Бяла черква, Берковица.

- Как стоят нещата в сравнение с миналата година обаче? Отчитате ли успех?

- В сравнение с предишната година мога да кажа, че бяха реализирани изключително интензивни пътувания. Това е както заради дългите уикенди по Коледа и Нова година, но и заради хубавото време, на което се радвахме. Зимните курорти бяха подготвени да посрещнат туристите. Но тук искам да отбележа и нещо негативно като отношение към гостите в София - оказа се, че много от тях бяха санкционирани на 2 януари за неправилно паркиране, въпреки че все още бяха празнични дни. Това не се е случвало в нито една европейска столица. А тогава беше и пренасянето на мощите на св. Серафим и колите на много хора бяха закопчани.

- Може ли да кажете какви пари сме похарчили за почивка? Какви пакети предпочитат българите?

- Средствата, които се харчат за почивка в България, бяха в рамките на 350 лева. Най-търсени са тридневните пакети. В чужбина средната цена е 780 лева за пътуване, като там става дума предимно за едноседмични почивки. Общо за празниците са похарчени около 350 милиона лева, като това включва и пътуванията и в чужбина.

- А към какви дестинации се ориентира българинът?

- Българинът се ориентира най-вече към близките дестинации. Става дума за Гърция, Турция, Румъния, Сърбия. Също така имаше значителни пътувания и в Германия, Испания, Италия, където много българи предпочетоха да празнуват със семействата си.

- Има ли и такива обаче, които празнуваха на по-екзотични дестинации?

- Около 6 хиляди българи са пътували на такива места - Индонезия, Тайланд, Дубай, Куба. В това число са и тези, които са били на посещения в български дипломатически представителства в чужбина и търговски представителства на фирми, които има в различни страни.

- Как обаче се развива зимният ни туризъм? Оказа се, че някои българи са посрещнали Нова година в планинските ни курорти без вода и то няколко дни. Няма ли опасност това да отблъсне почиващите?

- Наистина в различни моменти от новогодишните празници е имало проблеми с електрозахранването, особено след започването на обилните снеговалежи. Но като цяло проблеми, свързани с електроснабдяване и водоснабдяване, се смятат за форсмажорно обстоятелство по смисъла на договора между туристите и хотела. Според нас това не пречи толкова на провеждането на туристическите мероприятия и се приема нормално от почиващите.

- Но нали се сещате, че три дни без вода на курорт съвсем не е най-мечтаната почивка?

- Става дума за инцидентни неща и те засягат малък брой туристи. Също така всеки има право на компенсация. Дори що се отнася до блокираните на лифта във Витоша туристи. Така че всеки може да предяви претенции и да поиска възстановяване на щетите. От тази гледна точка е важно да се преразгледат дали действат добре гаранциите. Ние много пъти сме говорили за необходимостта от създаването от Гаранционен фонд, който да реагира при случаи на ощетяване на туристите.

- Как оценявате тазгодишните оферти на хотелиерите? Можем ли да кажем, че са достъпни или по-скоро цените са солени за повечето българи?

- Според мен са изключителна силна конкуренция по отношение на предлагането. Прави впечатление, че около 38% от българите са повторили пътуванията си там, където са били през миналата година. Дори в най-добрите ни хотели още отсега са направени заявки за следващата зима. А местата в спа и уелнес хотелите бяха изчерпани още от ноември. Така че имаме предварителни заявки и говорим за едни стабилни отношения между клиента и хотелиерите. Ако има изненади, то те ще са повече при тези, които обичат да експериментират и да сменят дестинациите. Тези хора обикновено не търсят съвети от познати и разглеждат оферти в последния момент, което е малко рисково.

- Оптимист ли сте за сезона?

- Очакваме за целия период около 1,2 милиона чужденци да влязат в страната. Толкова бяха миналата година. И тези хора не ползват главно ски, а балнеохотелите. През уикендите е трудно да се намерят места в добрите спахотели, да речем. В последните години имаме изключително голям интерес и към различни културни събития,които се провеждат у нас. Наблюдаваме и че съвременните изкуства също привличат все повече гости. Има и много европейски програми, които спонсорират културата и изкуствата.

- От кои страни има ръст на посещенията у нас?

- През последните години има ръст на посещенията от Турция. Тези граждани припознават нашите зимни курорти. Имаме и много посещения от Израел, особено тази година, заради изгодния обменен курс между английската лира и еврото. България е много атрактивна за Великобритания и Ирландия. Имаме почти удвояване на заявките за полети през зимния сезон. Ако съдим по броя полети от Турция и Великобритания, можем да очакваме увеличение от 5-7% на брой туристи за целия зимен сезон.

- Тази година предстоят няколко по-дълги почивки. Има ли записвания отсега, да речем за март или великденските празници?

- Когато говорим за предварителни почивки, те са свързани главно със зимните празници и ученическите ваканции, както и лятото - юли-август. За тези периоди вече има предплатени заявки. Това важи и ако има интересни събития като концертът на Роби Уилямс в Бургас и тези дати са обявени предварително. Тогава също има предварителни резервации.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето. 

Кръводаряване, не само при нужда

У нас не веднъж проблемът с кръводаряването излиза на дневен ред. Обикновено обаче се сещаме за това, когато стане дума за наш близък, който има нужда от това. Или пък самите ние. Много хора обаче се притесняват заради инфекции и различни зарази. Затова сега кръвта у нас ще бъде изследвана по иновативен и изключително точен метод. Той е от т.нар. NAT технологии и ще замени проверяването й за зарази по стария серологичен начин (виж стр. 6).