Снимки

Община Сливен ще извърши цялостен ремонт на покрива на сградата на бившата ,,Популярна банка” на улица „Димитър Пехливанов-Добрович“ №1 в центъра на града. Решението за финансирането на ремонта дойде близо 8 месеца след като прокуратурата се самосезира и образува досъдебно производство за лошото състояние на импозантната сграда, строена през 30-те години на миналия ХХ век по проект на немския възпитаник арх. Захари Илиев и обявена за паметник на културата.

Повече от десетилетие сградата стои неизползваема, през 2013-а година тя беше прехвърлена от държавата на общината, направени бяха няколко безуспешни опита да бъде продадена на търг.

Предстоящият ремонт е авариен и включва подмяна на елементи на главните носещи конструкции, изцяло нови ребра, дъсчена обшивка и керемиди.

  Решението е взето след констатация на комисия, в която са участвали

представители на Регионалния инспекторат по опазване на културното наследство, Националния институт за недвижимо културно наследство, на Регионалната дирекция за национален строителен контрол и служители на Общинска администрация.

  Сградата е със стоманобетонова конструкция от плочи, греди и колони, тухлени зидове на етажите и каменни зидове в сутерените. Покривната конструкция е дървена, почти напълно разрушена. Пространството под покрива е недостъпно, защото дървената стълба, водеща до него, е разрушена.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Минерал за 1 млн. долара показват в Двореца в Балчик

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Специално селектирана колекция от близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей “Земята и хората” е представена в галерия „Тунела” на културен център „Двореца“ в Балчик. Изложбата е под надслов „Съкровищата на Земята”.

Цяло село италианци искат да са котки

Да ги наричат котки, а не „бролончани“ или човеци настояха в специална петиция до властта в Рим всичките 357 жители на малкото италианско селце Броло ди Нонио. То се намира на височините над приказното езеро Орта, което пък се е ширнало в северозападната част на Апенините, недалеч от Торино и Милано. И от край време е истинско царство на четириногите домашни любимци и може би те са тачени тъдява дори повече отколкото кравите в Индия.