Снимки

Българските космонавти Георги Иванов и Красимир Стоянов, Александър П. Александров от Русия и Арналдо Тамайо Мендес от Куба посетиха вчера Община Варна. Звездните гости са в България по покана на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ за участие в Международна детска лагерна смяна „Космосът и ние“. В делегацията във Варна бяха още и изпълнителният директор на СОК „Камчия“ Станка Шопова, представители на Генералното консулство на Руската федерация във Варна и на Руския културно-информационен център в София. Домакините запознаха гостите с основните приоритети и проекти, по които работи Община Варна, както и с възможностите за развитие на културно-историческия туризъм.

Първият български космонавт Георги Иванов, първият кубински космонавт Арналдо Тамайо Мендес и руският му колега, борден инженер и конструктор Александър Павлович Александров, участвал в два космически полета с обща продължителност 309 денонощия, разказаха за работата си с децата и младите хора в „Камчия“ и споделиха спомени от космическите си мисии, изследвания и експедиции, в които са участвали. Генерал Мендес разказа и за участието на българските специалисти при изграждането на икономиката на Куба. По-късно гостите поднесоха цветя пред паметника на Юрий Гагарин в Алеята на космонавтите в Морската градина на Варна. Заедно с деца от смяната „Космосът и ние“ те поставиха венец и на Пантеона в морскато столица. Делегацията се срещна с приятели на Русия и Куба, а също и с младите доброволци от варненската организация на Българския червен кръст. Космонавтите отговаряха на много въпроси на младежите с реален интерес как се става космонавт, какво е мястото на жените в космоса, ще се реализира ли скоро мисията до Марс.

Космонавтите разказаха, че най-бързият път към космическите хоризонти е само в няколко насоки - отлично средно и висше образование, владеене на езици, сред които и руски, висока мотивировка, добра физическа подготовка и идеално здраве, воля и... писмо до Европейската космическа агенция в Естек, Холандия. А след одобрението, следват нови 5 години още по-сериозна работа и огромно търпение. Жените имат равни шансове за успех. При подбора на нов космически екипаж в Русия от 100 кандидати, 30 са жени, стана ясно още на срещата, след която председателя на Обл.С на БЧК-Варна Илко Раев връчи на четиримата космонавти грамоти и почетния знак на доброволческата организация. След това гостите разгледаха Регионалния исторически музей във Варна.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Минерал за 1 млн. долара показват в Двореца в Балчик

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Специално селектирана колекция от близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей “Земята и хората” е представена в галерия „Тунела” на културен център „Двореца“ в Балчик. Изложбата е под надслов „Съкровищата на Земята”.

Цяло село италианци искат да са котки

Да ги наричат котки, а не „бролончани“ или човеци настояха в специална петиция до властта в Рим всичките 357 жители на малкото италианско селце Броло ди Нонио. То се намира на височините над приказното езеро Орта, което пък се е ширнало в северозападната част на Апенините, недалеч от Торино и Милано. И от край време е истинско царство на четириногите домашни любимци и може би те са тачени тъдява дори повече отколкото кравите в Индия.