Снимки

Пастир от град Шипка, упражнявал незаконно лихварска дейност, сключи споразумение с прокуратурата и се размина с условна присъда по наказателно дело в старозагорският окръжен съд.

Веселин Станков е бил задържан след серия от жалби на хора от съседните населени места, че през периода от 2008 г. до 2013 г. включително, им е дал под формата на кредити 54 700 лв, като от лихвите спечелил 48 875 лв.

Като свидетели бяха призовани 37 мъже и жени, а прокуратурата му повдигна обвинение, което предвижда затвор от 5 до 10 години и конфискация на част от имушеството.

Досъдебното производство е стартирало през 2014 г., разпитвани са били десетки „клиенти“ на лихваря. Събрани са били множество доказателство, включително записи на заповеди, от които ставало видно, че кредитите са давани при месечна лихва от порядъка на от 8 до 14%. Записите най-често са били на името на съпругата на Станков-Красимира.

В отделни случаи хората са оставали в залог свое имущество – леки автомобили и мотоциклети, които при просрочие на плащанията са били продавани. Записите или не са били връщани обратно или това е ставало с голямо закъснение, разказаха в съдебна зала част от ползвалите услугите на лихваря. Имало случаи, когато въпреки извършените плащания лихварят си вадел изпълнителен лист и частен съдия изпълнител разпродавал имущество на длъжниците.

Дейността си като банкер шипканлията стартирал по времето, когато отглеждал крави и имал ферма в землището на градчето.

Той я продължил и по-късно, когато разпродал животните и започнал да работи като управител в местна фирма за производство на зегерки и шайби. Част от заложените вещи били складирани в съседни на канцеларията му помещения.

В хода на съдебното разследване обвиняемият на няколко пъти изрази учудване от факта, че е на подсъдимата скамейка с думи: „Щом си взел пари назаем, идва ред да ги връщаш. Защо се жалят?“.

На името на подсъдимия не се водят търговски дружества, липсват данни да е плащал и здравните си осигуровки.

В крайна сметка Станков се споразумя с обвинението и постигна изпълнението на наложеното му наказание от 3 години затвор и глоба в размер на 7 000 лв. да бъде отложено за 5 години. Той ще трябва да заплати за направените разноски сумата от 2 738,72 лв. Съдебното определение е окончателно и не подлежи на обжалване.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини