Снимки


След зимните студове, когато пролетта чука на вратата, е време да подготвите градината си за нов живот. Сега е моментът да вземете важни решения и да планирате действията си, за да постигнете наистина добри резултати. Обмислете внимателно, какви цветя и храсти искате да има в нея. Съобразете разположението на слънцелюбивите растения със сенчестите и слънчеви части на градината.
Прегледайте инструментите си. Установете дали са в изправност, всички ли са налице. Внимателно ги почистете. Махнете ръждата. Проверете дали дръжките са здрави. Ако е нужно, сменете ги или ги лакирайте. Не забравяйте, че трябва да ви е удобно да работите с тях. Подгответе ножиците за подкастряне –
те ще са едно от първите неща, което ще ви трябват.
Наточете остриетата на мотиките и лопатите. Помислете си – за терена, върху който е разположена градината ви, нужен ли е електрически аератор или можете да използвате вилата. И не забравяйте – работете със здрави и удобни ръкавици.
След като подготвите инвентара можете да пристъпите към работа. Първо трябва да почистите с гъст дарак тревните площи. Премахнете всички изгнили стръкове, които задушават тревата и пречат на растежа є. После направете с вила малки дупки в почвата. Това є помага да диша. Щом приключите с тревните площи, прекопайте мястото, на което ще садите цветята и почистете плевелите. Когато окопавате, не го правете близо до корените на растенията, за да не ги повредите. Храстите и дърветата, например, е добре да окопавате в радиус от 50-70 см около коренището. Около растенията с плитки коренища
можете да оплевите и внимателно да разрохкате
повърхностния слой на почвата.
Проверете има ли растения, които зимата не е пощадила. Не бързайте да унищожавате измръзналите храсти или дървета. Подрежете ги и изчакайте. Възможно е от тях да избият нови пъпки.
Пролетта се усеща във въздуха. Време е за подрязване. Ако в градината ви има рози и ако температурите се задържат трайно високи, значи е време да ги подрежете. Почистете сухите и преплетени клони на живия плет, но не бързайте с оформянето му. Избързате ли, много е вероятно късните пролетни слани да попарят младите, току-що прокарали листа.
Проверете грудките, които искате да насадите. Трябва да установите добре ли са съхранявани и дали не са измръзнали. Осигурете си семената за тези цветя, които се сеят направо в градината. Набавете си
и семена от едногодишните цветя, които ще засеете
за разсад и междувременно подгответе съдовете за тях. Добре е почвата, в която ще ги засявате, да е по-лека. Така ще улесните поникването и на по-късен етап изваждането на разсада. Ако няма специални изисквания за съответния сорт, се грижете за саксиите до началото на май. Тогава можете да подготвите лехите и да преместите разсада в тях. Вземете прегорял оборски тор или биохумус от червен калифорнийски червей, с който да подсилите почвата в градината. Проверете дали поливната ви система – помпи, маркучи – е изрядна. След първото косене на тревата (достигнала вече 6 см височина), когато почвата е необходимо да е суха, трябва да я подхраните с малко изкуствен тор и да я поливате редовно. Ако направите всичко това, може да приемете, че заедно с градината сте готови да приемете свежестта на пролетта.

Цветята имат изисквания за своето развитие

Природата се събужда от зимния си сън. Дърветата разцъфват, птичките запяват, а животът става някак си по-различен. Това е времето и за планиране на градината – градината, която ще ни радва през цялата година. Защото цялостното є възприятие зависи не само от правилното отглеждане на растенията, но и от подходящите цветови комбинации и съчетаването на различни видове според периода им на цъфтеж. Затова важно е да знаем върху каква почва ще развиваме градината си.
Цветята, както и всички други растения, се хранят самостоятелно и имат нужда от хранителни минерални вещества, които извличат от почвата. Почвата абсорбира влагата, която се разполага в съвсем тънък пласт около почвените частици. Именно този воден пласт е основният източник на необходимата за растенията влага. Едновременно с това изпълнява ролята на посредник, чрез който растенията си набавят необходимите минерални соли чрез кореновата си система. Концентрацията на минералните соли обикновено е много ниска и варира силно за различните почви. Необходимото количество почвена храна зависи от вида, сорта и фазата на развитие на растението. Голяма част от цветята и декоративните растения произхождат от различни части на света, където климатичните условия и геологичният състав на почвата са най-разнообразни, поради което и изискванията им по отношение на почвата са също различни. Едни виреят най-добре в песъчливи, а други на блатни почви и изискват различен тор – някои пресен, а други стар. Така например градинската теменужка и мушкатото понасят добре почва, наторена с пресен тор, а розата, гладиола – със стар тор. Луковичните растения изискват глинесто-песъчлива или чимова почва, а кактусите – лека и бедна почва. Някои цветя като калцеоларията (пантофче), колеуса (копривка) и др., изискват калий в почвата, а цикламата, азалията, хортензията и камелиите не го понасят. Има и растения, които в различните си периоди на развитие изискват различна почва – напр. бегонията, цикламата и др.


С чаровни любимци забравяме зимата

Свързваме идването на пролетта с повече слънце, с по-дълги дни, с нови мелодии и аромати и цветове. А най-свежият и ефикасен начин да ги поканите в дома си, е с помощта на пролетните цветя. В градината или на балкона, те са винаги на разположение да повишат настроението ви и да ви напомнят, че зимата си е отишла. Луковични пролетни цветя са безспорните владетели в пролетното царство на цветята. Обикновено грижите за тях започват от предходната година, но и през пролетта в никакъв случай не е късно да се сдобиете с любимото си цвете, отгледано от производителите до определен етап.
Минзухар
Минзухарите са символи на пробуждащата се пролет още от древността. В зависимост от сорта, цветовете им могат да бъдат от студената до топлата гама - лилави, бели или жълто-оранжеви, а цъфтежът може да започне още от снежния февруари. Осигурете на минзухарите слънчево място
и добре дренирана почва.
Кукувиче грозде
Това чаровно дребно растение цъфти на слънчеви места през април-май, в зависимост от температурите навън и от това кога са положени луковиците. Наподобяващите малки гроздове цветове могат да бъдат синьо-лилави, бели или розови. Особено ефектно е, когато се насади в комбинация с други по-едри луковични пролетни цветя. Кукувичето грозде успешно се самозасажда и с годините формира малки групички. Ако все пак спре да цъфти, извадете луковичките, след като листата пожълтеят, и ги разделете.
Нарцис
Малко пролетни цветя могат да съперничат на яркостта и слънчевото настроение, което внасят нарцисите в една градина. Сортовете стават все по-разнообразни с всяка изминала година и варират по размери, багри и форми на цветовете. Изрязвайте листната маса на нарцисите чак когато пожълтее напълно, за да се радвате на цъфтежа им и през следващата пролет.
Лале
Лалетата са цветята, пред чието съвършенство Европа благоговее векове наред, а дългогодишната работа по селекцията на нови сортове не спира да ни изненадва и да задоволява всякакви вкусове и капризи. Подходящи са и за геометрични композиции, и за по-свободни решения в градината, ефектът им е неоспорим както като акцент, така и като групово насаждение. Осигурете на лалетата си слънчево място и по възможност изваждайте луковиците всяка година, след като листната маса започне да пожълтява.
Зюмбюл
Ароматните зюмбюли се отглеждат успешно и в градината, и в интериора, можете спокойно да експериментирате с форсажа на луковиците им и да си осигурите цъфтеж в стаята още през зимните месеци. Дайте на зюмбюлите си място с пряко слънчево огряване и се старайте да носите ръкавици при работа с луковиците им, тъй като понякога предизвикват кожни раздразнения. Когато знаете какъв ефект е необходим в градината и искате да си спестите работата по сезонните цветя, многогодишните растения са най-доброто предложение.
Момина сълза
Момината сълза се отличава с много предимства – подходяща е за отглеждане както в градината, така и в интериора, вирее на сенчести места и ни радва с добре познатия си характерен аромат. В случай, че искате да я отглеждате в дома си, е необходимо да подберете коренища с по-едри цветни пъпки, които да ви гарантират цъфтеж на следващата година, като все по-често производителите започват да предлагат специално разработени за форсиране в интериора коренища на момина сълза. В градината є осигурете полусенчесто място, плевете я редовно и не я окопавайте, за да не нараните младите растения, които предстои да се развият
Котенце
Тези дребни цветя се появяват рано напролет, а след прецъфтяване остават малки пухкави плодове, които запазват декоративния вид на растението за дълъг период. Пулсатилата е подходяща за пролетен акцент в скални кътове, необходимо є е слънчево огряване и лека добре дренирана почва. Ако я срещнете в природата, порадвайте є се само с поглед – тя е защитено растение у нас.
Иглика
Едно повече от традиционно за нашите градини пролетно цвете, което ни показва, че студовете си отиват. За успешното є отглеждане е най-важно да є осигурим място, наподобяващо естествените є местообитания – лека полусянка, богата и влажна почва, тъй като в летните месеци силното слънце и засушаване є се отразяват зле.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Джерард Бътлър на езда във Владая

Дни преди да отпътува от България, след като засне сцените си към „Код: Ел Ей“ в София, Джерард Бътлър намери време за тренировка по езда. Това стана ясно от серия от кадри в социалните мрежи. Актьорът, чиято любов към страната ни е вече пословична, се посвети на любимия си спорт в конна база „Св. Иван Рилски“, намираща се в с. Владая.

Яна Титова засне “Доза щастие” за 30 дни

30 снимачни дни, 200 души екип, три снимачни периода, разделени в няколко сезона и една година постпродукция. Това е рецептата на най-новия български филм „Доза щастие“, който ще излезе по кината в началото на 2019 година.

Лидл подготвя първата си кулинарна книга за деца

Лидл България стартира нова инициатива в подкрепа на родителите в грижата за отглеждането на техните деца. Веригата, съвместно с шеф Иван Манчев и шеф Таньо Шишков, подготвя кулинарна книга с интересни рецепти, които родителите могат да използват в опитите си да осигурят балансирано хранене за своите деца.