Снимки

Във връзка с представителството ни на ЕС Българската народна банка (БНБ) пуска в обръщение нови две монети.

От 2 януари 2018 г. колекционерите ще могат да си купят сребърна възпоменателна монета с нанесено частично позлатяване на тема "Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, 2018 г.". Тя ще се продава на касите на БНБ и „Дружество за касови услуги“ в София, Бургас, Варна, Плевен, Пловдив за 66 лева, а номиналната й стойност е 10 лева.

В позлатения вътрешен кръг е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината „1879“, както и годината на емисията. От обратната страна пък е

 

логото на Българското председателство и надпис eu2018bg

 

Теглото й е 20 грама, а диаметърът 40 мм. Паричката ще бъде пусната в тираж само от 3000 броя.

Другата монета пък е двулевка, която също ще бъде пусната в обращение от първия работен ден от новата година. Лицето й по нищо не се отличава от металната двулевка. Но на гърба й вместо лика на Паисий Хилендарски е изобразено логото на председателството. Теглото на монетата ще бъде 9 грама, а диаметърът й 26,5 мм. Общият брой на тези нови двулевки ще е 500 000.

През тази година

 

БНБ е представила 5 възпоменателни монети

 

Централната ни банка отбеляза с монета 140 години от рождението на Елин Пелин, както и 150 години от построяването на моста на Кольо Фичето край Бяла. Рилският манастир също бе изобразен на стотинка, както и „Благовещение“ и „Хан Тервел“ част от серията „Средновековни български владетели“.

През идната година, освен за председателството, ще бъдат направени и други четири специални монети. През февруари се очаква да бъде пусната монета по случай 140 години от Освобождението на България. За април се планира монета с името „Старият бряст в Сливен“. Ликът на цар Иван Асен II също ще бъде изобразен на монета от 10 лева. Свети Първомъченик Стефан пък ще излезе в края на другата година, а номиналната стойност на парата ще бъде 100 лева.

Според календара на БНБ през 2019 г. и 2020 г. ще бъдат пуснати още 9 възпоменателни монети. 2019 г. ще отбележи

 

годишнината от Търновската конституция

 

както и 150 години от основаването на БАН. Евлоги и Христо Георгиеври, както и Дряновският манастир също ще бъдат на разположение на нумизматите. През 2019 г. Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, като събитието ще бъде увековечено със сребърна пара.

След две години пък ще очакваме още монетите „Цар Калоян“, „Кукери“, „Рождество Христово“ и „125 години от рождението на Гео Милев“.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ЕК поиска Airbnb да работи по европейските правила

Европейската комисия и органите за защита на потребителите от ЕС призовават Airbnb да приведе общите си условия в съответствие с правилата на ЕС за защита на потребителите и да осигури прозрачност при представянето на цените, съобщиха от ЕК.

6 455 684 лева постъпиха по набирателната сметка на агенцията

Близо 6,5 млн. лева от просрочени задължения събра НАП Добрич

6 455 684 лева постъпиха по набирателната сметка на агенцията

6 455 684 лева просрочени данъчни и осигурителни задължения постъпиха по набирателната сметка на НАП Добрич до средата на юли, след предприети действия от публичните изпълнители в местния офис на приходната агенция.