Снимки

Държавната хазна губи по 300 млн. лева всяка година от незаконно нарязан тютюн. Това съобщи Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите - 2010 (НАТ - 2010) по време на съвместното заседание на комисиите по бюджет и финанси и земеделие.

По думите му 2 хил. тона тютюн се нарязват годишно от незаконни прекупвачи. Частни лица изкупуват продукцията и след това я препродават, като сайтовете за обяви бълват от подобни оферти.

Според Филев статистиката се базира на данни от Агенция "Митници", като се правят справки на база разсадени площи, производство, изкупени и реализирани продажби.

Филев заяви още, че през миналата година в регистъра на тютюнопроизводителите са вписани 6107 производители, а производството възлиза на 16 хил. тона. Той направи и прогноза, че през 2017 г. в България ще бъдат произведени приблизително 16-17 хил. тона.

Асоциацията на тютюнопроизводителите и търговците с тютюневи изделия се протипоставиха и срещу внесения през февруари от партия АБВ законопроект за забрана на рекламата на цигари и тютюневи изделия. Инициативата за подобна забрана е на организацията "България без дим". Те са правили опити при всички парламентарни групи, но за пробили само при АБВ, която не е част от настоящото правителство, стана ясно по време на дебата. От бранша обясниха, че кампанията за вкарване на законопроекта продължава като се раздават брошури и всякакви рекламни материали, т.е. прави се нов опит да бъде внесен този законопроект, алармираха тютюнопроизводителите.

Председателят на тютюнопроизводителите заяви, че в асоциацията са силно притеснени от факта, че на няколко пъти се правят опити за неразумни регулации по отношение на тютюна. Филев заяви, че 2 млрд. лева са платените акцизи и налози от бранша и те представляват приблизително 43% от всички налози влезли в бюджета, които се плащат от продажбата на алкохолни напитки и горива.

От своя страна Иван Делчев, председател на Българската асоциация на търговците с тютюневи изделия (БАТТИ) каза, че в около 100 хил. души са заети в този сектор, а на територията на цялата страна работят 18 хил. обекта, които предлагат подобни стоки. Той добави, че в последните две години - 2016 г. и 2017 г. нивото на контрабандата се намира на най-ниско ниво за последните 10 години.

"Нивата на приходи от акцизи са високи, което означава, че секторът работи добре. В проектозакона има рестрикции, които със сигурност биха наредили на търговията в сектора", бе категоричен Делчев. Той добави, че всякакво екстремни регулации стимулират незаконната търговия и сивия сектор.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Само 1 от 50 българи играят на борсата

Само 1 от 50 или под 2% от българските домакинства инвестират във фондове. За разлика от нас в Европа този показател е над 10%. На първо място пък се нарежда САЩ, където над 45% от домакинствата инвестират в подобен тип продукти. Това заяви Станислав Ангелов, мениджър „Инвестиционни продукти“ в една от родните банки, по време на форума „Шумът на парите“.