Снимки

Помните ли мъките на ст. н.с. Робеспиер Гълъбов от култовия филм „Баш майстора и камината“? Милинкият научен работник се натрови с лекарства, поболя се човечецът. След години теснотия в комунална квартира и сладки мечти за собствено семейно жилище, след стискане, стискане да събере парите, и да му се случи такова чудо. Чудо невиждано – намери прочутия софийски майстор Рангел Лелин, известен като Баш Майстора, и той с бригадата си му построи дом за чудо и приказ за по-малко от месец. А бе, майстори фурии, но изнудвачи за още и още пари. Нищо ново под слънцето от 70-те години на 20 век, когато излезе филмът, та до днес. Обаче чорбаджията, нали си е отвеян учен, хич не се заслуша в заплахите на Баш Майстора по време на споровете за мангизи: „Ше ти сложа шапката“. И то така стана. Един ден, докато беше сам в хола, Рангел Лелин извади филцова капела от чантата си, разряза й бомбето на кръст с бръснарско ножче и я зазида в камината. Дойде денят за освещаване на къщата, разни мазни гости и гостенки донесоха подаръци, един от които дърво за камината. Лампата угасна. Домакинята поднесе на детенцето си запалка, то пална огъня, шампанското гръмна... и след малко гъсти кълба дим изпълниха стаята. А, така. Ами сега? Дълго и безуспешно коминочистачи ръчкаха комина с четки и топузи, но димът не иска и не иска да тръгне нагоре. Робеспиер аха да даде фира от мъка и изведнъж съдбата отново му се усмихна – появи се Кире, братът на Баш Майстора, и обеща да помогне. Кирето просто се досети за номера на брат си. Заключи стаята, разби камината и извади шапката, чийто отвор пропускаше при чистенето на комина топузите, но спираше дима. Филмът завършва с умилителен хепиенд - посреднощ Робеспиер седи пред камината и съзерцава горящия огън, пали цигара, навежда се, духа дима в камината и той - хоп, отива нагоре. А жена му щастливо го чака в семейното ложе, приглаждайки косата си.

Ето затова има клетва: „Баш Майстора шапка в камината да ти сложи“ и чорбаджиите на къщи и вили много трябва да внимават. Защото тогава дори единственият законен коминочистач в държавата няма да може да отпуши комина даже и с модерното си оборудване. По ирония на съдбата той е един млад юрист, учен човек като ст.н.с. Робеспиер Гълъбов. Другите са самоуки и самозвани майстори от сивия сектор, не се знае каква им е компетенцията, нито пък дали няма да направят някоя беля волно или неволно. Иначе, както казва Баш Майстора: „Че чекаш теца, мой човек!“

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.