0

770 са чужденците, които ще могат да дадат своя вот за кмет и общински съветници на изборите на 27 октомври. Това съобщиха от ЦИК, като уточниха, че става дума за граждани на ЕС, които имат адресна регистрация в България и имат право да гласуват следващата седмица.

770 са чужденците, които ще могат да дадат своя вот за кмет и общински съветници на изборите на 27 октомври. Това съобщиха от ЦИК, като уточниха, че става дума за граждани на ЕС, които имат адресна регистрация в България и имат право да гласуват следващата седмица.

Техните имена са добавени към втората част на избирателните списъци, като условието е да имат регистрация в съответното населено място поне 6 месеца преди датата на вота. Причината е фактът, че Изборният кодекс предвижда уседналост за местни избори. От ЦИК показаха и как ще се сгъва бюлетината. Тя трябва да бъде откъсната от кочана пред избирателя, след това член на комисията да я сгъне на две по широчината и да удари първи печат. Преди излизане от тъмната стаичка, избирателят трябва да я сгъне отново, така че

тайната на вота

му да е защитена. Следва втори печат и откъсване на отрязъка с номера на бюлетината от член на комисия. Едва тогава тя трябва да бъде пусната в урната. Поради сложността на местните избори и повечето на брой регистрирани кандидати за общински съветници обаче, има няколко града, където бюлетината ще е по-дълга и по-широка. Става дума за София, Варна, Благоевград, Шумен и Пловдив. От ЦИК предупреждават че, при сгъване само на две, бюлетината ще остава по-голяма и е възможно да остане отворена или да затрудни поставянето на други бюлетини в кутията. Именно затова препоръчват, след поставянето на втория печат и откъсването на отрязъка, гражданите да я сгънат трети път, но вертикално. „Бюлетините са направени от плътна хартия и ако не бъдат добре омачкана по ръбовете, има възможност тя да се отвори. В тази връзка нашата препоръка е преди да излязат от кабинета за гласуване, добре да стиснат бюлетината по ръбовете, така че тя да остане затворена, а не при пускането да се отвори“, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев. В четвъртък са тръгнали и първите камиони с бюлетините за 5 областни града, които вече трябва да са ги получили-Бургас, Русе, Варна, Шумен и Търговище. Крайния срок книжата да бъдат разпределени по секциите е ден преди изборите, т.е. в дена за размисъл. Вече са започнали и обученията за ОИК, а от следващата седмица ще стартират и за СИК. В обучителния портал на ЦИК са качени и методическите указания, както и дигитални примерни тестове за членовете на секциите как да попълват правилно протоколите с резултатите от вота. При грешка те светват червено и показват сгрешената контрола. В тях обаче са

заложени и уловки ,

научи „Монитор“. Например преференция е дадена за един кандидат, но е попълнена за друг. 735 пък е общият брой на наблюдателите, регистрирани да следят за грешки и нарушения в изборния ден, като международните са само 21. Социологическите агенции пък са регистрирали 722 анкетьори, които да правят проучвания на изхода на секциите за нагласите на гражданите.19 октомври е крайният срок за подаване на заявления от избирателите, ако данните им в списъците са сгрешени или непълни. Секциите в болници, домове за стари хора и затвори пък ще се образуват до 24 октомври, а на 25-и приключва и предизборната кампания.