77% от родителите учили онлайн заедно с децата (ТЕМАТА)

77% от родителите учили онлайн заедно с децата (ТЕМАТА)

На 77% от родителите се е налагало да помагат на децата си в училищната им дейност, когато учат у дома.

Това става ясно от анализ и изследване на тема „Влияние на извънредното положение заради пандемията от COVID-19 в България“. Проучването е изготвено от доц. д-р Габриела Йорданова и гл. ас. д-р Екатерина Маркова от Институт по философия и социология – БАН. Те уточняват, че средната възраст на родителите, взели участие в онлайн анкетата, е 41,1 години. 87 на сто имат дете/деца в начален етап на обучение (1-ви – 4-ти клас), а други 13% – в предучилищен (ПГ 5-годишни и/или ПГ 6-годишни). 74 на сто упражняват професията си само от разстояние, а една четвърт (26%) – комбинират работа от офис на компанията с работа от вкъщи. При две пети (41%) това се отнася и за тяхната половинка.

От данните на изследването става ясно, че при 71% от допитаните им се е наложило да помагат на децата си за получаване, разпечатване, сканиране и връщане на учебни материали. Почти на половината родители – 49%, се е наложило да помагат на детето си да влезе в платформата за обучение. 39% пък е трябвало да участват в подготовката на различни материали, необходими за съответния учебен час, извън домашните работи на учениците.

На 33% пък се наложило да присъстват лично по време на занятията

Близо при 1/3 – 28% от родителите, е трябвало след това да преподават учебен материал на детето по съответен предмет. Само при 23 на сто от възрастните не се налагало да помагат на децата си по време на учебния процес в домашна форма.

Прякото участие на родителя в обучението на детето от разстояние пряко рефлектира върху работата им. Почти всеки втори допитан - 53% споделя, че не са успели да изпълнят нормално работните си ангажименти, докато помага в учебния процес на детето или децата си. Същевременно изследването регистрира недостиг на подкрепа в семейството. 28% заявяват, че семейството им не се съобразява с работата им от вкъщи, т.е. не пази тишина, докато водят служебен разговор или изпълняват служебните си задължения.

Данните от проучването показват още, че за 22% от изследваните лица работата по време на извънредното положение се е увеличила. В резултат на това 38% от тях полагат извънреден труд, 25% работят в събота; а 21% – в неделя; 20% – на празници, а всеки трети (32%) – извън нормалните работни часове.

Допълнителната натовареност в заетостта, както и участието в обучението на децата, довежда до редуциране на свободното време. При 72% от допитаните наличието на свободно време е намаляло рязко, като добавят, че в много от случаите те лично отговарят и за преобладаващата част от семейните задължения у дома. Натоварването със семейни ангажименти и новите служебни и учебни отговорности довежда до натрупване на повече умора сред 39% от родителите, а всеки четвърти (24%) споделя, че изпитва по-чести проблеми със съня след въвеждането на извънредното положение.

Авторите на изследването уточняват, че то е направено на база пандемията в България в периода след декември 2019 г. – по време на извънредното положение (първи локдаун).

В анкетата взимат участие лица, имащи достъп до устройства

и интернет, които са от по-високо образованите и по-високите подоходни групи, съответно – от по-големите населени места. Данните не са представителни и в този смисъл резултатите не могат да се генерализират, уточняват авторите на изследването.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.