Снимки

Временните татуировки са просто начин, децата да покажат любовта си към някой анимационен герой, но скоро може да бъдат използвани като красиви сензорни повърхности и за измерване на нивата на глюкоза или алкохол в кръвта. Екип от изследователи от университета Уаседа в Япония е разработил нов метод за производство на тези електронни татуировки, отпечатвайки проводима електричество мрежа с обикновен мастилено-струен принтер, свързвайки елементите без да е необходима спойка.

Електронните татуировки на екипа, са изработени от ултра тънки листове от гъвкаво еластично фолио с дебелина от само 750 нанометра. За да се образува електропроводимата мрежа се отпечатват проводими сребърни линии върху един от тези нано листа, по същия начин, както електрически вериги са отпечатани върху фолио, плат или хартия до сега. Компонентите, като чипове, резистори и диоди може да се поставят по протежение на проводниците, където е необходимо, преди отгоре да се постави втори слой от фолиото, покриващ веригата.

Двата самозалепващи слоя фолио, прилепват не само един към друг, а също така и върху човешката кожа, без нуждата от допълнителни лепенки, лепила, химическа връзка или при електронните компоненти, запояване. Поради липсата на спойки, фолиото може лесно да се разтяга по кожата, без да се прекъсне платката, като японските учени твърдят за своите нано листа, че са 50 пъти по-гъвкави от други подобни материали.

Тъй като платката може да бъде отпечатана с домашен мастиленоструен принтер и целият процес може да се извърши при стайна температура, без необходимостта от стерилна среда, устройствата са лесни и евтини за производство. Учените са изпробвали лепенката върху парче изкуствена кожа и е функционирала в продължение на няколко дни, въпреки че, когато бъде носена от човек, едва ли би издържала толкова.

Потенциалните приложения за електронната татуировка са доста обширни, като вече има подобни устройства, които следят движенията на мускулите, жизнените показатели по време на тренировка, действа като безжична точка за достъп до 5G и акумулират енергия от потта. Целта на учените е по-лесното производство на тези видове устройства.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Sonos Beam разполага с функционалността на Amazon Alexa

Устройство комбинира интелигентен високоговорител и саундбар

Sonos Beam разполага с функционалността на Amazon Alexa

Експертите в безжичните аудио системи, Sonos стартираха продажбата най-новото си устройство, Sonos Beam. Създаден специално за всекидневната и с интегрирана функционалност на Amazon Alexa, новото устройство комбинира функциите на интелигентен високоговорител и саундбар в едно.

American Express се бори с пластмасата в океаните

Изработват карти с отпадъци от океана

American Express се бори с пластмасата в океаните

Въпреки усилията да се справим с проблема с пластмасовите отпадъци, от изчистването на плаващата в океаните пластмаса за повторна употреба, до опаковките за еднократна употреба в магазините, нарастващият брой изображения на огромни плаващи острови от пластмаса, все още предстои много работа.

Firefly са съвместими с гласови асистенти и се зареждат бързо

Безжични слушалки с Bluetooth 5.0 и съвременни функции

Firefly са съвместими с гласови асистенти и се зареждат бързо

През последните няколко години безжичните слушалки се превърнаха в потребност. Много от ранните технически неудобства, като например непостоянното сдвояване, вече са решени и сега се предлагат множество наистина прилични безжични опции за слушалки. Компанията от Хонг Конг, Jabees вече стартира първата си кампания в Kickstarter, приемайки поръчки за новите си безжични слушалки, наречени Firefly.