Снимки

Плътните плетени шалове могат да ни спасят от мъчителната кашлица вследствие на фините прахови частици. Това обясни пред „Монитор“ пулмологът д-р София Ангелова. Проблемът се изостря особено когато има мъгла или живеем в градове с мръсен въздух. Също така можем да използваме маски, но те трябва да се сменят често. В противен случай праховите частици полепват по тях и са опасни са здравето ни. Любителите на кроса пък е добре да го избягват сутрин, ако има мъгла.

Специалистите съветват да не пренебрегвате кашлицата и веднага да се консултирате с пулмолог. Хронично болните пък трябва редовно да приемат инхалаторни медикаменти. Важен е и приемът на антиоксиданти чрез консумация на плодове и зеленчуци, както и допълнителен прием на витамини А, Е, С.

Наскоро проучване на СЗО показа, че у нас 50 души умират на ден вследствие на замърсения въздух.

„Още през 2013 година излезе доклад на Европейската комисия за опазване на околната среда, в който беше публикувано наблюдение от 2002 до 2009 година в 386 европейски града за концентрацията на фини прахови частици. Беше установено, че пет от нашите градове влизат в тази класация. Така че проблемът е голям. Ние го виждаме всеки ден в практиката си, защото броят на хоспитализираните пациенти с хронична белодробна болест и астма, особено през зимата, се увеличава“, обясни д-р Ангелова. Тя допълни, че използването на твърдо гориво заради ниските температури е изключително вредно за здравето ни. Така евтиното за джоба излиза скъпо за здравето.

Проучване на пулмолози в Плевен е установило, че по време на покачване на концентрацията на фини прахови частици се увеличава броят на хоспитализираните болни с ХОББ Учени пък са установили, че отново заради фините прахови частици, голям процент от учениците в Чирпан, Стара Загора и Казанлък са с намалена белодробна функция.

„Доказа се, че през зимата и есента в Чирпан се повишава концентрацията на фини прахови частици, заради твърдото гориво, докато през лятото има замърсяване в Стара Загора“, коментира д-р Ангелова.

Проучване в Германия сред непушачи, които живеят до магистрали, пък е установило, че два пъти е по-висок рискът за заболяване от хронична обструктивна белодробна болест.

„Въпросът с децата е изключително тревожен, защото те са с недоразвити дихателни пътища. Това означава, че в период на повишена концентрация фините прахови частици много по-лесно попадат в белите им дробове“, допълни пулмологът.

Тя даде за пример и изследване в Калифорния сред едногодишни деца, живеещи на 500 и 1500 метра от натоварена магистрала. Оказва се, че първите имат по-висока заболеваемост от остри респираторни инфекции. Това доказва въздействието на токсичните газове върху дихателната система.

„Затова и у нас често хората страдат от мъчителна кашлица. Това е защитна реакция, тъй като белият дроб се стреми да изхвърли токсичните газове“, коментира д-р Ангелова.

Другата рискова група от замърсения въздух са пасивните и активните пушачи, тъй като се нарушава локалната им защита. При тях много лесно бактериите и токсичните газове попадат в дихателните пътища.

Мерки

Мерките, които трябва да се предприемат за намаляване на вредите от мръсния въздух, зависят от институциите, каза още пулмулогът д-р София Ангелова.

„Трябва да се ограничат вредните емисии от автомобилите, предвид натоварения трафик в големите градове. Ниските доходи у нас обаче играят много голяма роля. Виждате, че масово българинът шофира стари коли. Дори мога да цитирам изследване, което показа, че от 250 000 закупени автомобила у нас, само 20 000 са нови. Старите автомобили са източник на тези вредни емисии. Те попадат в кръвта и влияят и на сърдечно-съдовата система“, обясни д-р Ангелова. Тя даде пример с Холандия, където учени сами създават филтри и ги поставят на паркинги и магистрали. Така те поемат фините прахови частици. Изсичането на дърветата и презастрояването също води до замърсяване на въздуха. Горите са пречиствателните станции на въздуха и затова не бива да ги изсичаме, категорични са експертите.

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Купуват нови инструменти за Ортопедията във варненска болница

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Най-после ортопедията във варненската МБАЛ „Света Анна“ ще се сдобие с нов хирургичен инструментариум, след като болничното заведение е обявило официалната обществена поръчка за доставката.

Осмокласник се заради от сифилис, 25 пипнали болестта тази година

Осмокласник се разболя от сифилис и е най-малкият пациент на Кожния диспансер в Пловдив, съобщиха от РЗИ в града. Той е един от 25-те, които са пипнали болестта тази година. Повечето от тях са на възраст от 22 до 40 години, като над 50% са мъже.