Снимки

Цените на жилищата у нас са скочили средно с 8,59 на сто за година. Това сочат данните от анализ на Global Property Guide.

Новите жилища са поскъпнали със 7,32 на сто  за 12-те месеца до края на първата половина на 2017 г. спрямо 4,9% за предходния 12-месечен период. През последните три месеца на 2017 г. обаче цените им отбелязват минимален спад от 0,82%.

Цените на съществуващите жилища пък нарастват през последните три месеца на миналата година с 4,29 на сто.

Почти нулевите лихвени проценти по банковите депозити насърчават хората да инвестират в недвижими имоти, включително и покупки на имоти в строеж, посочват анализаторите на Global Property Guide.

Що се отнася до локалните пазари, в София е отчетен ръст на цените на жилищата от 10,6% за 12-те месеца до края на юни 2017 г. Цените на новите жилища отбелязват по-силен ръст – 13,5% за периода, докато за старото строителство той е 9,4%.

В столицата средната цена на имот за квадратен метър достига 1060 евро през третото тримесечие на 2017 г., посочва изданието. Спрямо предходното тримесечие няма промяна, но на годишна база увеличението достига 14%. В момента средната покупна цена на жилищата в столицата удари 93 хил. евро.

Най-предпочитани са южните квартали, "Лозенец", централните райони, "Кръстова вада" и "Хладилника" в района на бул. "Черни връх" и мол Paradise Center, където минава и метрото. Сред другите предпочитани квартали се нареждат и "Витоша", "Младост", "Надежда", последните два заради метрото.

Във Варна ръстът за периода достига средно 13,9% при 14,9% за новите жилища и 13,5% за съществуващите.

В Бургас увеличението за периода е 4%, като цените на новите жилища се понижават с почти 2%, докато на имотите старо строителство се увеличават с 13,4 на сто.

В Пловдив цените се увеличават средно с почти 7% за периода при 8,1% ръст за съществуващите жилища и 4,1% за новите. В Русе ръстът достига средно 12,8% с 15,2% увеличение за новите жилища и 0,3% спад за старите.

В Стара Загора повишението достига почти 9% за периода при 17,6% ръст за новите жилища и 6,1% за съществуващите.

В анализа се припомня, че предишният бум на пазара бе от 2000 до 2008 г., а цените на имотите скочиха с 300%.

Балонът се спука в края на 2008 г. Така през 2009 г. средната цена на жилищата в България намаля с 25,72%.

Пазарът на имоти в България се очаква да остане силен в средносрочен план. Търсенето на имоти в големите градове продължава да расте, а предлагането е ограничено заради все още ниските нива на новото строителство, посочва изGlobal Property Guide.
Строителството обаче все още е с около 50% под пиковите равнища отчетени преди срива на пазара въпреки ръста през миналата година. Предварителните данни на НСИ показват, че през ноември 2017 г. индексът на строителната продукция се повишава с 1,4% спрямо октомври при ръст на сградното строителство от 1,9% и 0,6% на инфраструктурното. На годишна база увеличението на показателя достига 7,9% при 12,2% ръст на продукцията от сградното строителство и 2,8% на инфраструктурното.

Своя връх секторът достигна през 2009 г. с над 22 хил. завършени жилищни единици. През 2012 г. се наблюдава рязък спад до 9700 единици, който продължава и до 2015 г., когато завършените жилища са 7800.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Нови случайна чума по свинете в Румъния

Румънските санитарни власти съобщиха днес за два нови случая на африканска чума по свинете в окръг Яломица (Югоизточна Румъния), предаде агенция Медиафакс.

Сделки за $192 млрд. на авиосалона във Фарнбъроу

Сделки за 192 млрд. долара бяха сключени след приключване на деловата част на авиосалона във Фарнбъроу, Великобритания, сочи съобщение на организаторите на събитието, цитирано от „Прайм”.

Завършени са половината от ремонтите на 2 виадукта на АМ „Хемус“

Завършен е половината от ремонта на 2 виадукта на АМ „Хемус“. Изпълнен около 50% от ремонта на носещите колони на виадукт „Коренишки дол“ при 36-ти км на АМ „Хемус“, съобщиха от Агенция „пътна инфраструктура” (АПИ). Подобен е напредъкът и на работата по виадукта при 33-ти км, който е при входа на тръбата за София на тунел „Витиня“.