Снимки

Българският „Шел“ ще търси нефт в „Блок 1–14 Силистар“, решиха днес министрите по време на редовното си заседание в Министерски съвет (МС). Така правата за търсене и проучване на нефт и природен газ ще бъдат прехвърлени от „Шел Експлорейшън енд прадакшън (LIX) Б.В.” на „Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А.”, действащо чрез своя клон „Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А. – клон България”.

Освен това правителството реши да смени условното наименование на блока. От „Блок 1-14 Силистар“ се преименувана на „Блок 1-14 Хан Кубрат“.

Блок "Силистар" 

е с площ 6893 кв. км и се намира в южната част

на изключителната икономическа зона на България в шелфа Черно море. На практика Shell, която подписа договор за проучвания през миналия февруари, нямаше конкуренция за получаването на разрешителното за "Силистар", тъй като беше единствената компания, подала оферта. Документи за участие обаче бяха купени от още 3 от гигантите в нефтения сектор - BP, Тоtal и Еni. Най-вероятно интересът на компанията е предизвикан от това, че тя извършва проучвания за нефт и газ в западната част на Черно море на територията на Турция. Там компанията направи и проучвателен сондаж и българският блок е добра възможност за експанзия, ако в турската част на Черно море бъдат открити залежи на нефт или газ.

Ангажиментът предвижда да бъдат инвестирани 18,6 млн. евро в дейности по търсене и проучване. Бонусът, който страната ни ще получи, възлиза на 4,9 млн. евро.

Според геолог от Shell едва след окончателната обработка на данните от сеизмичното изследване на блок „Силистар” ще се вземе решение дали да се правят сондажи и къде да бъдат те. От бранша обясняват, че след сондирането и евентуалното откриване на петрол или газ минава доста време,

между 4 и 10 години преди да започне промишлената експлоатация

на находището.

В рамките на договора за правата за проучване край Южното Черноморие Shell се ангажира да направи социални инвестиции в 6 крайбрежни общини на област Бургас.

Служебните министри одобриха днес и издаването на разрешение за проучване на възможността за добив на строителни материали от площта „Диаклас“, която се намира в землищата на белоградчишките села Праужда и Чифлик.

 

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ядем по-евтини краставици и домати

Ядем по-евтини краставици и домати. Оказва се, че през изминалата седмица оранжерийните домати са поевтинели с 1,8 на сто на сто и са се продавали по 1,67 лева за килограм. Цената на оранжерийните краставици пък е паднала с 2,4% до 1,23 лева средно за килограм. Това показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

600 фирми наели работници от страни извън ЕС

Над 600 работодатели са наели сезонни работници от страни извън Европейския съюз (ЕС). Според данните до средата на юни в Инспекцията по труда във Варна са подадени над 600 уведомления от работодатели, назначили служители от трети страни. Очакванията са, че до началото на юли броят на чуждия персонал по морето ще скочи двойно.

Пътуването до морето с 15 лв. по-скъпо

Средно с около 15 лева по-скъпо ще ни излезе пътят до морето и обратно с автомобил това лято в сравнение с миналия юни, изчисляват от Съюза на българските автомобилисти (СБА).