В 37,3% от училищните бюфети се продават чипс, снаксове и солени ядки. Това съобщи специалистът по хранене д-р Нелия микушинпска пред БТВ. През 2008 г. делът на тези училища е бил 73 на сто, а през 2013 г. е паднал до 19 п роцента, а сега пак се увеличава.

49,7% от училищните лавки предлагат сладки изделия в момента, 36% предлагат плодови сокове с добавена захар, а 48% - плодови сокове без добавена захар.

Допустимото количество сол за възрастни, което не уврежда здравето, е 5 грама дневно. Много от снаксовете и чипсовете съдържат по 2-3 грама сол само за 100 грама.

Допреди няколко години на пазара имаше специални детски изделия, например детски кренвирши с понижено съдържание на вредни вещества. Според месопроизводителя Кирил Вътев обаче тогава Комисията за защита на потребителите им забранила да ги произвеждат, защото названието им заблуждавало потребителя. Според Вътев нормите за детското хранене трябва да се съобразяват с физическата активност на детето. „Ако то седи цял ден пред компютъра, никакво здравословно хранене няма да му помогне“, каза той.

Оказва се, че проблеми има и в храненето на малчуганите в детските градини и столовото хранене на учениците, установи репортерска проверка на „Монитор“. Те се определят от три наредби, най -старата от които е № 37. Тя регламентира храненето в училищата, но не е променята от 2009 година.

Там ще бъдат направени и по-сериозни промени, но това най-вероятно ще стане следващата година. От 2011 година пък е наредбата за хранене в детските градини, а от 2013 година е наредба №2. Тя е предназначена за деца до 3 години и за детските кухни, каза проф. Стефка Петрова – национален консултант по хранене.

По думите й, предвижда се актуалните напоследък суперхрани като чиа, киноа и авокадо ще бъдат включени в менюто на хлапетата в детските градини. Експерти вече изготвят спешно новия рецептурник, който трябва да бъде готов до края на годината. Той ще включва 500 рецепти, като много от тях са предложени от майки след обявен конкурс. Това каза пред „Монитор” националният консултант по хранене проф. д-р Стефка Петрова. и допълни, че в него ще бъдат включени много нови за българския вкус, но актуални за здравословното хранене храни. По думите й съставителите на на документа, който ще бъде готов до месеци, са използвали и рецепти на майки, след като преди това е бил обявен конкурс. Някои мами са били предложили дори смутита и ядки.

Разбира се, не може да изключим и традиционните храни, тъй като този сборник ще се прилага както в частни детски градини в столицата, така и в малките населени места. Така че в тези заведения трябва да имат избор. Но ще бъдат включени 500 рецепти, което не е никак малко работа, каза проф. Стефка Петрова. Тъй като предстои актуализиране на наредбите за хранене в детските градини и училищата, експертите правят съответните проучвания, за да се съобразят с наличните продукти на пазара.

 

 

„Двете по-нови наредби ще претърпят по-малко промени, защото изискванията са направени в по-големи детайли. Тази за учениците ще бъде преработена по-сериозно. Ние сме актуализирали тази година физиологичните норми за хранене. Става дума за определяне потребностите от белтък, витамини и въглехидрати за всяка възраст и пол. Във времето те претърпяват промени. Затова се използват по-нови формули, които дават разлика в енергийната стойност на храната”, обясни проф. Петрова. Така според тях границите на прием на въглехидрати са намалени, а на белтъци и мазнини са увеличени.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Това е четвъртият случай само за около месец в пловдивската болница

Спасиха бебе с вроден перитонит

Това е четвъртият случай само за около месец в пловдивската болница

Лекарите от Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Св. Георги” спасиха бебе с вроден перитонит, което било докарано в здравното заведение в много тежко състояние, съобщи началникът на клиниката проф. д-р Пенка Стефанова.

Спасяват гурбетчия от Гърция с рак на дебелото черво

49-годишен гурбетчия от първомайско село, който е живял и се е лекувал в Гърция, е потърсил помощ в Комплексния онкологичен център в Пловдив. Когато е отишъл при онколозите в града на тепетата, е носел в себе си само медицински документи на гръцки език и не е имал пари да ги преведе. Не е било ясно и как да докаже, че в Гърция е плащал осигуровки. Затова лекарите от КОЦ Пловдив първо го посъветвали да внесе вноските си и у нас, за да бъде включен в системата ни за лечение.