Снимки

Ако родител подаде невярна информация за адреса на детето за прием в първи клас, точките ще бъдат намалени спрямо реалното местожителство. Такава мярка срещу пресичане на порочните практики с измами, свързани с адреса, се обсъждат преди окончателното приемане на системата за прием в първи клас от Столична община. Това означава, че след корекцията на точките за кандидат-първолака ще има два варианта. Първият е да се прекласира вече с реалния резултат в рамките на същия тур за прием в училище или да мине в следващо класиране в случай, че новите точки не са достатъчни. Това обясни за „Монитор“ директорката на 23-то СУ и общинска съветничка от ГЕРБ Нина Чанева.

За да не се стига до такава ситуация, родителите трябва да попълват вярна информация за адреса и местоработата си при подаването на заявленията за прием на децата им в първи клас. На базата на тези документи училищата класират хлапетата, след което обаче при записването на децата адресът трябва да се удостовери с документи. За доказване на постоянно местожителство е необходима лична карта, за настоящ адрес – удостоверение от общината, а за месторабота - служебна бележка. В случай, че при записването лъсне невярна информация, вече присъдените точки ще бъдат намалени и хлапето ще участва в състезанието в нов резултат. Ако обаче той не му стигне, за да бъде прието например на първо класиране, минава директно в надпреварата на втория тур за прием в първи клас.

Както „Монитор“ вече писа, от тази година училищата ще имат единни критерии за подбор на най-малките си ученици. Най-голяма тежест има именно адресът. Според предложенията на Столична община за постоянен адрес в района на училището детето ще получава 30 точки. Aко настоящият не съвпада с основния по лична карта, ще има 29. В третия случай точки ще се присъждат за настоящ адрес на родителите на детето, различен от този на административния район на училището, но в същото време е най-близкият до школото. Тогава хлапето ще получи 28 точки.

Сред единните критерии попада и близостта на местоработата на родителя за училището, който ще носи 10 точки.

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

АПИ: Ремонтът на „Тракия“ приключва в края на юни

До края на юни ще завърши ремонтът на двете платна в 22-километровия участък от АМ „Тракия“ между Пловдив и Стара Загора. За първи път се затваря толкова голяма отсечка и целта ни е до началото на активния туристически сезон предвидените дейности да приключат, съобщи инж. Светослав Глосов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.