Снимки

По неизвестни причини е забранен достъпът на туристите до скита на свети Атанасий в близост до едноименния манастир край чирпанското село Златна ливада, алармираха пробвали до стигнат до святото място.

По думите им обитателите на манастира, който преди 2 години беше частично реставриран , включително с дарение лично от тогавашния премиер Бойко Борисов не знаели какви са причините за забраната.

В разговор по телефона кметският наместник на Златна ливада Татяна Илиева заяви, че табелата е поставена по нейно разпореждане. Причината била в паднал преди няколко месеца скален къс, който едва не ранил турист. От разговори със специалисти – геолози и геодезисти, които на добра воля направили обследване стана ясное че има съвсем реална опасност за огромно свлачище, което в един момент да унищожи малката пещера. Необходими били огромни средства за спиране на ерозийните процеси, които били непосилни за стотината жители на селцето. В хода на обследването станало ясно, че скитът е в рамките на частен имот.“Предпочетох да сложа табела, дори с риск на някой това да не харесва, но да не стане беля!“, заяви още Илиева.

Кметът на община Чирпан Кичка Петкова категорично отрече да е запозната с решението на подчинената си наместничка. Главният архитект на общината Йордан Данов лаконично уточни, че е водил само един информативен разговор със спецалистите, но не е предприемал конкретни мерки. Той дори заподозря, че медиите се опитват да направят скандал.

От старозагорската митрополия, чиято собственост е манастирът заявиха, че дори не са подозирали за проблема.

Манастирът на името на свети Атанасий е основан през 344 година , десетки пъти е пален и разрушаван, възстановен е в края на 80-те години на ХХ век, там се намира и скривалище на Дякон Васил Левски, припомнят вярващи.

Светата обител е основана от самия Александрийски патриарх Атанасий, който преди кончината си посетил днешните български земи във връзка с провеждането на църковен събор в Сердика. По пътя си обратно към Египет Атанасий отсяда в римска крепост в областта Берое (дн. Стара Загора) и според житието му основава там манастир. Изборът на мястото от светеца се свързва с неговата ревностна защита на чистотата на православната вяра в контекста на борбата срещу разпространената по онова време арианска ерес. По това време живеещите в Мизия и Тракия готи и други племена са подложени на силен натиск от арианите.Според проучванията на практика това е най-старият действащ манастир в Европа, което го прави изключително атрактивен за поклоническия туризъм.За тази цел беше направена и специална отсечка от автомагистрала „Марица“, за да бъде облекчен достъпът до него.По традиция на 2 май, когато е манастирският празник тук се събират хиляди хора от страната, повечето от които оставят лептата си пред скита и минават „за здраве“ през скалната цепнатина.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Николай Колев-Босия продължава гладната си стачка срещу купуването на шофьорски книжки

Общественикът Николай Колев-Босия вече дванадесети ден продължава гладната си стачка срещу покупко-продажбата на шофьорски книжки, която води до многобройни трагедии по пътищата.

Еньовден е, билките са най-лековити

Църквата почита днес църковния празник Рождение на св. Йоан Кръстител, наричан
от народа Еньовден.
Заченат с Божията намеса, св. Йоан, наречен Кръстител или Предтеча, се ражда
няколко години преди Исус Христос, за да прокара пътя на неговото учение сред
юдейския народ.