Снимки

- Проф. Ботев, кажете кой трус е с най-голям магнитуд и къде точно е епицентърът на земетресението, което бе усетено и у нас в нощта срещу 2 януари?

- В 0.13 часа българско време на 2 януари в района на Дойранското езеро и източно от него се активизира земетресение с магнитуд 4,2. То бе последвано от няколко труса, които бяха със сила 4 по Рихтер. Така до 6,30 сутринта имахме повече от 10 труса с магнитуд по-голям от 3. В 6.20 часа в същия регион бе регистрирано и най-силното земетресение-около 5,1 по Рихтер. Дълбочината му пък е 3-4 км, което означава, че е съвсем повърхностно. Регистрирано е на около 20-30 км от нашата територия, в района на Северна Гърция, източно от Дойранското езеро.

- Къде точно е усетено у нас?

- Най-силният трус е усетен в района на Петрич, където са и най-близко разположените села. Земетресението е достатъчно плитко, а сеизмичните вълни затихват бързо и на по-голямо разстояние нямаме висока степен на интензивност на въздействие. Така че най-силно трусът се усеща в близката околност, каквито са районите около селата Ключ, Скрът, както и Петрич. Ние оценяваме това въздействие на 5-а - 6-а степен. Но засега нямаме данни за паднали покриви, разрушени комини или други големи щети. Пета степен с елементи на 6-а е по-ниска от средната в скалата за интензивността на въздействието. В Благоевград земетресението е усетено от 4-та степен, а колкото по-надалеч е, имаме 2-ра - 3-та степен като интензивност на въздействието.

- А силният трус предизвикал ли е все пак паника сред хората?

- Не, може да се каже, че в ранния час хората в Петрич и околните села са били разбудени заради Васильовден, но не са изпаднали в психоза. А ние смятаме, че теоретично могат да се очакват трусове само до 6 степен. Знаете, че по принцип по-сериозното въздействие се очаква, когато става дума за трус от 7-а степен. Тогава вече има повреди в конструкциите и инфраструктурата. Така че до 12-а степен има достатъчно широк интервал, затова приемаме, че това земетресение е умерено силно.

- Сега само по-леки вторични трусове ли се очакват, или, напротив - не изключвате още по-силен?

- Сеизмичната активност в района на Дойранското езеро започна още през нощта с поне десетина земетресения с магнитуд 4. Това показва, че става разтоварване на струпаните напрежения в познатите ни закони за затихване на сеизмичната активност. Така че очакваме до няколко седмици тази активност да се преустанови със значително по-слаби земетресения, които регистрирахме през нощта.

- Само преди няколко дни земетресение от 4,9 разтърси Атина и Централна Гърция. Може ли да се търси някаква връзка все пак?

- Не, защото става дума за далечни разстояния. Още повече че има и междинни сеизмично зони. По-скоро може да се търси връзка със съседното солунско сеизмично огнище, което се активизира северно от Солун в посока Беласица. Но за такива слаби трусове не може да се приема, че за кратки интервали от време преразпределянето на напреженията в тектонските структури може да доведе до натрупване на такива в съседни сеизмични зони. Това може да стане при по-силни земетресения и то са необходими дълги периоди от време, за да се преразпредели това напрежение. С труса в района на Атина не може да се търси никаква връзка. Имайте предвид, че такива земетресения с магнитуд 4 са почти ежедневие за територията на Централна и Южна Гърция. Ако можеше да се търси връзка между тези трусове, то тогава щеше да може да се прогнозира времето на земетресенията. Знаете, че в световен мащаб по-малко от 1% са успешно прогнозираните трусове.

- Кога е имало подобен трус в района на Дойранското езеро?

- Не мога да кажа с точност, но все пак тази зона е високосеизмична. Така че земетресения с магнитуд 5 се случват през няколко десетилетия. През 2009 година, например имахме трус с 5,5 в района на Валандово, който обаче принадлежи към Вардарска сеизмична зона. То продължи половин година с последващи микротруса, болшенството от които не се усещат от хората. Такава ситуация очакваме и сега, която би трябвало да затихне за няколко седмици.

- Колко вторични труса можем да очакваме сега?

- Вече регистрирахме над 50. Най-вероятно ще има още няколкостотин, но те са с по-слаб магнитуд и не се усещат.

- Кои са най-големите грешки, които допускаме при земетресение, и какво трябва да правим в такава ситуация?

- В такива критични ситуации най-голямата грешка е загубата на самообладание. Важно е да имаме психическа устойчивост. В началото на усещането на интензивно люлеене трябва да заемем позиция, която предварително сме проучили. Всички знаем, че е добре да застанем под здрава домашна мебел или врата. Но всъщност най-здравите каси на вратите са външни, а обикновено ние ги заключваме сложно с различни системи. В такива случаи те блокират. Това създава много проблеми. Голяма част от земетресенията у нас през последните десетилетия не са от катастрофален характер, но имат сила да изместят една такава рамка и да създадат големи проблеми на човек, най вече от икономически характер. При разрушително земетресение, което обаче трябва да поясня, че нямаме основание да очакваме засега, е правилно човек да застане под много здрава мебел - диван или маса. Трябва да се избягват външните стени заради прозорците, които се чупят.

- Грешка ли е, ако живеем в блок, да тръгнем да слизаме надолу по стълбите?

- Трябва да имаме предвид, че първото земетресение разслабва конструкциите, а при вторичния трус вече могат да паднат. Затова е добре да напуснем сградата, независимо че невинаги следва по-силен трус от първия. Но нека това се прави, ако можем да излезем навън за около 20 секунди. По-добрият вариант е да се изчака окончателното затихване под някоя мебел или в непосредствена близост до метална каса на врата.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.