Снимки

Сектор „Икономическа полиция“ при РДВР – Сливен работи по сигнал за пострадали от дейността на „Търговска взаимоспомагателна кооперация Сливенска популярна каса“, преписката е образувана от районната прокуратура.

Касата е с управител бившият общински съветник от БСП Николай Демирев Мравов и е започнала активна дейност през 2007 година.

Девет години по-късно тя е заличена от Търговския регистър, като това е станало след искане на Демирев в качеството му на председател на управителния й съвет. То е било открито през април м.г., а писмото до съда е от януари с.г.

В него Мравов обяснява, че предходната 2014 година е приключила с финансова загуба от над 200 000 лв, като само към НАП неразплатените пари надхвърлят близо 40 бона.Основната дейност на кооперацията била подпомагането на член- кооператори със заемни средства.

Управителят твърди, че събраните по сметките на касата средва са изцяло от член-кооператори и на техен собствен риск. През последните няколко години кооперацията отчела значителни загуби от дейността си предвид влошените икономически условия в страната и ниската събираемост на вземанията. Кризисната ситуация в банковата система през 2014 г. допълнително затрудни дейността си след като редица член-кооператори предявили претенции за вноските си в кратък период от време, а кооперацията от своя страна не е в състояние предсрочно да събере своите вземания от длъжници. Част от кооператорите, вместо да отправят претенциите си по гражданскоправен ред и съгласно правилника на взаимоспомагателната каса, предпочели да инициират прокурорски преписки. Били сключени споразумения за пълно изплащане на вземанията им, което довело до пълната декапитализация.

Офисът на касата, който се е намирал на сливенската улица „Стефан Караджа“10 е затворен, за връзка е посочен адрес в Пловдив, най-вероятно на адвокатската кантора, която е движела несъстоятелността.

Според запознати докато е функциоункционирала касата е давала между 10 и 14 процента лихва .

Името на 54-годишният икономист Николай Мравов е сред членовете на управителния съвет на още едно подобно сдружение , регистрираната в Русе Кооперация "Кооперативен съюз на популярните каси“.

През миналата година бившият социалист е бил водач на листа за общински съветници от името на ПД „Екогласност“, той е и член на националното ръководство на движението.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини