Снимки

21% от работодателите смятат да наемат нови служители през следващите 3 месеца. Това показва последното проучване на „Менпауър” сред 620 фирми. Най-много кадри ще се търсят в сферата на производството. „Производствените компании продължават да наемат служители с и без умения, предвид планове си да развиват своите производствени съоръжения“, заяви директорът на „Менпауър” за България Надя Василева. В това число влиза софийска фирма за производство на детски ортопедични обувки, която инвестира 800 000 лв. в развитието на компанията. В периода април – юни тройно ще нарасне търсенето на служители в публичния и социалния сектор.
Второто тримесечие е периода, в който традиционно хотелиери увеличават щата си. Тази година търсенето на рецепционисти, сервитьори, готвачи и камериерки ще нарасне с 15%.
„За съжаление обаче не очакваме увеличение на заплатите в този сектор. Ще се движат между 500-800 лв. За опитните готвачи ще достигне 2000 лв.“, обясни специалистът по подбор на персонала Николай Христов.
В пролетно-летните месеци изненадващо няма да се търсят нови работници в сектора на селското стопанство. След като през първото тримесечие земеделците увеличиха персонала си с 1 на сто, през следващите 3 месеца те ще уволнят 4% от подчинените си.
Сред най-търсените кадри тази пролет ще бъдат продавачите, застрахователите, финансистите и строителите.
Фирмите в София и Русе са най-оптимистични за увеличение на служителите с около 14 на сто. В началото на летния сезон работодателите във Варна планират да наемат по-малко подчинени спрямо първото тримесечие на годината. Голяма фирма от сферата на автомобилостроенето пък планира да инвестира над 10 млн. лв. във фабриките си в Мездра и Карнобат. Така двата завода ще разкрият над 1300 нови работни места.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Институт ще издава БГ дипломи на учениците ни зад граница (ОБЗОР)

Български културен институт ще издава дипломи на българските деца, които завършват в чужбина, но желаят да продължат образованието си в българските висши учебни заведения. Това обяви вицепрезидентът Илияна Йотова във Велико Търново.

Няма да се допускат масови прояви, АПИ ще почиства шосетата

Затварят 10-километровата зона около огнищата на чума

Няма да се допускат масови прояви, АПИ ще почиства шосетата

10-километровата зона около огнищата с чума по животните ще бъде затворена. Там няма да се допускат масови прояви, а Агенция „Пътна инфраструктура“ ще почиства шосетата.

Чиновниците няма да ни искат свидетелство за брак, проверяват по служебен път

Отпадат още шест удостоверения на хартия

Чиновниците няма да ни искат свидетелство за брак, проверяват по служебен път

Общо шест от най-масово издаваните хартиени удостоверения вече не се изискват от гражданите и бизнеса, а данните за тях ще се проверяват служебно от чиновниците.