Снимки

Пореден голям пожар горя в рибарското селище „Френклиман“ в района на курорта „Златни пясъци“, съобщиха препатилите рибари. Огнената стихия е унищожила напълно 3 бараки и домашно имущество за близо 40 000 лева, жалват се те. При пожара са избухнали и 3 газови бутилки, които се намирали в бунгалата, като истински късмет е, че няма пострадали хора.

 Рибарите вече не спят спокойно и се страхуват за живота си. Пожарите в селището пък са периодични, като за последните 5 месеца за трети път пламъци изпепеляват рибарските постройки в селището, което съществува тук от 1981 г. Причината, според рибарите е, че се опитват да ги принудят да напуснат брега, тъй като като част от Крайморската зона между Златни пясъци и Кранево, теренът попадал в инвеститорски план за укрепване и застрояване. Това ставало, въпреки, че селището се намира и в свлачищна зона, за която има забрана за леене на бетон. Потърпевшите 56 рибари са сигнализирали държавните институции за проблема и очакват отговор за съдбата на рибарското селище и за бъдещето на поминъка си. Готови са да се борят до последно и да бранят домовете си, които са изграждали 36 години.

Коста Алексиев беше един от потърпевшите при предишен пожар, в който загубил имущество за хиляди левове. В пламъците изгорели оборудването за лодката, въдици, мрежи и черно-бяла техника. От варненската полиция всеки път казват, че причината за инцидента се изяснява, а на всички е ясно, че това е умишлен палеж от някаква фирма, която иска да ни махне от брега, казва рибарят. Неприятностите им започват в края на миналата година, когато им разпореждат да освободят терена. След като не предприемат очакваната евакуация, в началото на март пристигат група дебеловрати мъже, които ограждат пътя към лодкостоянката и поставят надписи, че рибарите имат срок до 8 март да се изнесат, без да им дават обяснения защо. „Каквото си искат – това правят”, коментират протестиращите. Оказва се, че парцелът от 130 дка, в който влиза и селището, е частен, на фирма РВБ ЕООД със собственик руснак. В предишни години той е изкупен от различни физически лица-реститути. „Цялата случка е някаква измама”, твърди рибарят Николай Колев. Зоната е свлачищна, а от фирмата твърдят, че на този етап само ще укрепват брега. „Всичко е законно. Беше направен кадастър на плажната ивица, имаше време за обжалване, всичко е одобрено и прието”, отговори при една от срещите с рибарите Галя Жекова, представител на фирмата, която дни преди това е започнала работа по ограждението, което препречва достъпа по пътя. От фирмата твърдяха още, че имат всички необходими документи, доказващи, че те са собственик на терена, върху който се намират бараките и лодките на рибарите. Освен това, имат разрешителни за укрепване на свлачището в този район, а след приключване на това укрепване - и за строителни дейности. Рибарите обаче заявиха, че от фирмата незаконно изграждат ограда, която ще попречи на достъпа до бараките им и подадоха жалба в прокуратурата. И дотук – нещата са оставени на самотек и уреждане на отношенията по собствен начин. Какъв е той става ясно през ноември, миналата година, когато избухва пожар и напълно изгарят 15 бараки и хижи, а през февруари тази година бяха изпепелени още 2 постройки от селището.

Председателят на лодкостоянка "Френклиман" Данко Недялков коментира, че „всички провеждат някаква разследване, включително и прокуратурата, но няма едно становище“. „Дава се възможност на мутри да ни палят, да ни гонят и по всякакъв начин да ни тормозят, споделя и Пенчо Иванов. Като ни преградят пътя, ще ни отцепят от селището, а пожарните няма да могат да стигна до тук. След това запалват двете бараки и цялото селище изгаря“, разкрива Иванов пъклените намерения на тези, които искат да ги прогонят от домовете им. Думите му потвърждава и Данко Недялков, според който „Целта им е да изгонят всичките рибари от лодкостоянката“. Хората обаче са готови да се борят докрай за хляба си, като са създали организационния комитет с председател Красимир Маринков. Идеята им е да защитят интереса си, като може да се стигне и до обявяване на гражданско неподчинение и протести с блокирането на пътя „Златни пясъци“ – „Албена“.

 

 

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Обсъждат подобряване на взаимодействието при работа с деца жертви на насилие

Представят възможностите и предизвикателствата при прилагането на мултидисциплинарен и междуведомствен подход при работата с деца, жертви на насилие. Събитието ще започне в 9:30 часа на 22 май в хотел „КООП“. Представители от Исландия ще споделят опита си от услугата „Барнахус“, която прилага именно този метод. Освен това те ще разяснят и какво точно представлява той.

55 289 седмокласници писаха за хайдути и магаре (ОТГОВОРИТЕ)

55 289 седмокласници трябваше да се справят със задачата да напипат подробен преразказ от името на неутрален разказвач из текста „Седем хайдути и едно магаре“ на Бранислав Нушич. Резултатите трябва да станат известни до 6 юни.