Снимки

Разходите на работодателите за труд в частния сектор нарастват с 11% през 2017 г. спрямо година по-рано. Единствено Румъния има по-голям ръст по отношение разходите за труд в ЕС – 12,9%. Страната ни e сред лидерите по ръст на заплати, показват предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат.

В основната си част на разходите за труд това са разходи за заплати, които формират около 81%, а останалите са разходи за социални и здравни осигуровки и данъци (около 19%).

Предварителните данни за производителността на труда показват, че у нас тя е нараснала с 1.7% през 2017 година, съпоставено с 2016 г. Така България се класира на 9-то място по увеличение на производителността на труда сред страните - членки. Средно за целия ЕС ръстът е 0,8%. Преди нас с по-висока производителност са страни от Централна и Източна Европа – Естония, Литва, Румъния, Латвия, Полша, Чехия, Словения, Унгария.

Производителността на труда и разходите за труд не се движат успоредно, а напротив, те са в съотношение 6:1, отбелязват от Българска търговско-промишлена палата. Според икономистите на организацията е важно темповете да се движат паралелно нагоре и да няма дисбаланси.

Влияние върху ръста на разходите за труд оказва и административно наложената минимална заплата от 510 лв. през 2017 г., която бе увеличена с 11% спрямо 2016 г. Осигуровките също бяха увеличени с 1 процентен пункт и това даде отражение също в нарасналите разходи за труд.

От БТПП припомнят, че средната работна заплата в края на 2017 г. достигна 1095 лв., а за София надвишава 1476 лв. С най-висок ръст в заплащането през 2017 г. се отчита в следните сектори: операции с недвижими имоти, административни дейности, образование, търговия, производство.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Докато отборите им играели, масите били пълни с клиенти

Меси и Роналдо забиха нож в гърба на кръчмарите

Докато отборите им играели, масите били пълни с клиенти

Меси и Роналдо забиха ножа на търновските кръчмари. Местните съдържатели на кръчми и всякакви други питейни заведения споделиха, че ранното отпадане на някои от сочените предварително за фаворити национални отбори, е ударило много лошо по бизнеса им.