Снимки

Болниците отново ще могат да сключват договори с Националната здравноосигурителна каса без ограничение. Това става възможно, след като тричленният състав на Върховния административен съд, обяви за нищожно решението на Министерския съвет, с което беше утвърдена националната здравна карта, приета през март 2016 г. по идея на бившия здравен министър Петър Москов.

Документът заковаваше колко медицински сестри и лекари трябва да работят точно в болниците, с каква апаратура да разполагат те и на какво разстояние да са здравните заведения едно от друго както в дадено населено място, така и в областта, и с какви специалисти да разполагат те, за да работят по клинични пътеки с касата. Националната здравна карта според изказванията на бившия министър Москов трябваше да определи необходимостта от лечебни заведения във всички райони на страната.

От националната здравна карта ставаше ясно, че в страната не достигат 4886 общопрактикуващи лекари. В момента те са с 4700 души по-малко.

Чиновниците на Москов бяха изчислили един джипи да обслужва 1500 души, както е в средноевропейските страни със здравни и устойчиви здравноосигурителни системи.

Оказва се обаче, че това не може да бъде изпълнено поради дефицита им.

Националната здравна карта беше атакувана в съда от Центъра за защита на правата в здравеопазването и от Сдружението на частните болници в България.

Документът трябваше да определи нуждата от лечебни заведения в отделните райони на страната и на базата на резултатите от него НЗОК да редуцира договорите си с болниците. Вместо това той беше оспорван от Центъра за защита на правата в здравеопазването в съда, който пък го обяви за нищожен поради неспазване на редица процедури: „По изложените съображения оспореният пред съда нормативен документ е нищожен поради особено съществено нарушение на административно-процесуалните правила по издаването му, поради което не е довършен фактическият състав на формата за действителност на подзаконовите нормативни актове.”

Бившият министър Москов и администрацията му пък поддържаха тезата, че картата представлява общ нормативен акт по смисъла на член 65 от Административно-процесуалния кодекс, поради което не се изисква той да бъде задължително публикуван в „Държавен вестник”.

Ще коригираме здравната карта по начин, който да съответства на реалностите. Например няма да изискваме брой легла за сключване на договор с НЗОК, каза нейният подуправител д-р Димитър Петров.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Учени посочиха колко е полезната доза твърд алкохол на ден

Учени от Кралския университет в Белфаст откриха, че хората, които пият не повече от една стандартна дажба алкохол на ден (десет грама чист алкохол), са по-малко заплашени да развият злокачествени заболявания от онези, които я превишават, съобщи Лента, като се позова на Медикъл експрес.

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.