Новите по-високи такси, планирани в закона за Комисията за финансов надзор (КФН), ще доведат до ръст на цените на застраховките. За това предупредиха от Асоциацията на застрахователните брокери в България (АЗББ).

КФН планира законодателните промени, за да осигури пълна бюджетна самостоятелност на дейността си чрез събиране на по-големи такси. Именно срещу това се обявяват застрахователните брокери. „Таксата сега е 1500 лв., а предложението е тя да стане 5000 лв.

Застрахователните брокери са 394, много от тях правят годишен оборот под един милион лв., само малка част правят оборот над 5 млн. лв., обяви пред медии Юлиян Стамболджиев, зам.-председател на браншовата организацията.

Според думите му промените ще бъдат от усетени и от ползвателите на услугата. „След въвеждане на новите такси няма да има ефект за крайните потребители веднага, но след време те ще бъдат включени в цените на застраховките“, коментира Стамболджиев.

От организацията се опасяват, че много от фирмите, особено по-малките брокери, може да преустановят работа, ако промените в законодателството станат факт. Европейската комисия препоръчва да не се нарушава конкурентната среда и глобите за малките фирми да са по-ниски, каза още Стамболджиев, като добави, че разчита на диалог с Комисията за размера на таксите.

Досега парите от глоби на юридически лица в застраховането отиваха в държавния бюджет, а сега КФН предлага парите да остават за тях. Сред мотивите на комисията са неотложна нужда от инвестиции за закупуване на нови компютри и софтуер.

Регулаторът иска допълнително работно пространство, още квалифицирани служители и се оплаква и от недостиг на автомобили, което пречело при проверки на място.

Застрахователните посредници се събират този уикенд на национална кръгла маса. На нея ще се обсъдят теми от застраховането и социалното осигуряване, отнасящи се до начините и способите за бързо уреждане на застрахователни спорове, новите маркетингови инструменти в застраховането. 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Първите с втора пенсия ще могат да си прехвърлят парите в НОИ

Първите имащи право на втора пенсия да имат право на гратисен период, за да прехвърлят средствата от втората си пенсия от частните фондове към НОИ. Това е възможност, която няма да ощети 200 хиляди жени от първата кохорта и същевременно е вариант за справяне с проблема – малкото натрупани средства в индивидуалните партиди, това заяви пред „Монитор“ социалният министър Деница Сачева. 

200 бона санкция за незаконно зареждане на горива

Санкция от 20 до 200 бона ще се плаща плащат фирмите неспазващи забраната да зареждат пътни превозни средства с продукти от нефтен произход, които не са отчетени по реда на Закона за ДДС и на наредбата за касовите апарати. Това това предвиждат приетите на окончателно второ четене в парламента промени в спорния Закон за горивата, който бе отлаган няколко пъти заради недоволство от страна на малките търговци на горива.

Една трета от еврофондовете вече са изплатени

8,85 млрд. лв. са реално разплатените пари по всички европейски програми за програмния период 2014-2020 г., показва справка за изпълнението им към 21 януари. Това прави 36,67% от общата сума, която е 23 240 065 419.57 лв. Сключените договори са за 18,220 млрд. лв., което е 78,40% от определените за България пари в този програмен период.