Снимки

Засукан папагал сваля мацки с шлагерния хит от началото на миналия век „Аз съм Гошо, хубавеца, вечният ерген”. Говорещата птица е Жорко от вида жако и родината му е Африка. Освен да пее свалячески песни, плейбоят Жорко е и патриот. Когато е на кеф рецитира „Аз съм българче”, може да казва и „Обичам те”, на английски език. Жорката е част от гостуващата в търновския мол изложба на екзотични птици, която ще бъде в старата столица чак до 6 май. Това е най-голямата колекция на папагали в цяла Източна Европа.

В изложбата участват 30 птици, предимно папагали от цял свят: амазони, ари и тукани от Южна Америка, еклектус от Нова Гвинея, жака от Африка и какадута от Австралия. Всички папагали са дресирани, говорещи и много мили и любвеобилни към гостите.

Дресьорът на птиците, Калин Влаев разказва, че най-говорещи сред папагалите са тези от вида жако, следвани от амазоните и еклетуса. Токутаканът пък, който изглежда доста странно с голямата си човка, се оказва, че не е папагал, а е от рода на кълвача и той е единствената птица в изложбата, която не може да имитира човешка реч. Не оже и да лети, но пък се придвижва с подскоци като може да скача на дължина до 15-20 м.

Дресьорът Калин Влаев е любимец на всички шаренокрили питомци, които с удоволствие кацат по раменете и главата му.Оказва се, че всъщност папагалите говорят тогава, когато се чувстват пренебрегнати и искат внимание. „Когато сте с лице към папагала и му говорите, той ви слуша много внимателно и попива всяка ваша дума. След това, когато му обърнете гръб, за да ви впечатли, той започва да повтаря чутите от вас думи и да ви имитира”, обяснява Калин.

Другото любопитно е, че папагалите изключително силно се привързват към хората. Но тук има една малка разлика. Докато какадуто обикновено се влюбва в цялото семейство на стопаните, то жакото най-често се привързва само към един от членовете, който то само си избере. На него дава цялата си любов и внимание и ревнува избраника си както от останалите папагали, така и от останалите членове на семейството, които дори може да нападне и да започне да кълве в знак на открита агресия.

Решилите да отглеждат папагал, трябва да знаят, че това не трябва да е една моментна прищявка, а добре обмисено решение, тъй като тези птици са дълголетници. Живеят обикновено около 60 години, а един от видовете – хацинтовата ара е и столетник. Той е и най-големият папагал в света. Размахът на криете му достига до 140 см., дължината му до 120 см. и тежи 2,5 кг. сред останалите интересни екземпляри на изложбата е и златната аратинга, която е застрашен от изчезване вид. Дресьорът Калин обяснява още, че папагалите са птици, за които се иска отделяне на специално внимание. Те се къпят по три пъти в седмицата със специални соли и хапват отбрани плодове и зеленчуци.

Самият дресьор Калин Влаев признава, че любовта му към папагалите е още от дете. Прочел едно стихче, посветено на тези птици и завинаги се влюбил в тях. Другата по-вероятна причина обаче е, че родителите му също се занимавали с птици и покрай тях той също обикнал пернатите. Досега Калин е обучил над 150 екзотични птици. Твърди, че при някои това се получава лесно, а други по-трудно се поддават на опитомяване.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Минерал за 1 млн. долара показват в Двореца в Балчик

Близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей „Земята и хората” са изложени в галерия „Тунела”

Специално селектирана колекция от близо 100 скъпоценни и декоративни камъни от фонда на Националния музей “Земята и хората” е представена в галерия „Тунела” на културен център „Двореца“ в Балчик. Изложбата е под надслов „Съкровищата на Земята”.

Цяло село италианци искат да са котки

Да ги наричат котки, а не „бролончани“ или човеци настояха в специална петиция до властта в Рим всичките 357 жители на малкото италианско селце Броло ди Нонио. То се намира на височините над приказното езеро Орта, което пък се е ширнало в северозападната част на Апенините, недалеч от Торино и Милано. И от край време е истинско царство на четириногите домашни любимци и може би те са тачени тъдява дори повече отколкото кравите в Индия.