Снимки

- Г-н кмете, как върви възстановяването на живота в Хитрино близо 4 седмици след железопътната катастрофа от 10 декември?

- Доколкото можем, правим така, че хората да се връщат към нормалното си ежедневие отпреди катастрофата. В момента текат много неща. В момента се приемат заявления за подпомагане за тези средства от социалното министерство. Те са по няколко направления. С временни договори сме назначили четирима служители, които се занимават само с това и помагат на хората при подаването на заявленията.

- За какви категории от населението на Хитрино са тези помощи? За пострадали, за материално ощетени, засегнати?

- Това е към цялото пострадало население - за имущество, за стъкла, за врати, за доизлекуване, за обезщетяване на семействата, в които има загинали. Различни категории и всеки, който вижда, че е пострадал и търси някакво подпомагане, го прави. Някои от нещата би трябвало да ги правим след постъпването на тези заявления, но ние успоредно с приемането им, за да пестим време, сме възложили на екипи конструктори да дадат становища за напълно унищожените и необитаемите сгради. Там, където предстои да бъдат направени частични и основни ремонти. Тази работа почти е готова, свършена е и сме възложили на технически екипи да оценят щетите.

- Ако съдим по събраните средства с СМС и многобройните дарения и запитвания за дарения, хората в България са щедри и солидарни, но в същото време много взискателни и мнителни, когато става въпрос за изразходване на средствата - да няма измами, злоупотреби...

- Точно затова ние трябва да бъдем много внимателни и, бързайки, да не правим грешки. Точно тази солидарност и желанието на хората да помогнат с възможностите си - някои по 1,50 лева, има списъци на дарения от старчески домове, точно затова трябва да бъдем много внимателни. Защо? Защото, ако не дай Боже се случи някъде на друго място в България подобна трагедия, никой не е застрахован, хората да се отзоват и да дарят пак със същата готовност и същото желание. Ще се стремим да покажем на хората как работим и да оправдаем техните доброта, състрадателност и доверие. Добре ни работи общественият съвет, всичко, което е по сметките от тези средства, няма да бъде разходвано без обществения съвет. На този етап аз усещам доверие към нас, към обществения съвет, към общинския съвет, към общинската администрация и към мен като кмет.

- Член на обществения съвет каза, че за помощи се редят и непострадали.

- В Хитрино непострадали няма. В Хитрино всички са пострадали по някакъв начин. Отделен въпрос е кой колко. Това да не си в къщата си 11 дни, какво си оставил в хладилника, какво си заварил. Тоя човек и той е пострадал. Шокът, страхът, които са изпитали. Всеки по някакъв начин е потърпевш. Но различни хора, различни характери, това са единични случаи, няма да има масовост на подобни явления.

- Т.е. съмнението, че завист гризе жителите на Хитрино, би било пресилено?

- Много, много пресилено и обидно към хората, които са направили дарения и към основната част на населението на Хитрино. Ние направихме общоселско събрание, от което аз съм много доволен като кмет, но усещам, че и цялото село е доволно от това, което правим и което предстои да направим в Хитрино. Единичните случаи не трябва да влияят върху общия фон и нагласите на населението.

- Гледам ви с тия документи на бюрото, а си мислех, докато пътувам насам, ако съм в този кабинет, кое би ми било по-голям проблем: да намеря отнякъде 40 хиляди лева, ако не ми стигат за ремонт на училището например, или да изхарча 40 милиона лева, с които трябва да възстановя селото.

- И едното е трудно, и другото е трудно. Нямаш пари - имаш проблеми, имаш пари - пак имаш проблеми. То и в бизнеса и в семейство е така...

- За мащабите на Хитрино това не са ли твърде много пари?

- Те не са много. Ще ги канализираме, това, което аз имам като житейски опит и като административен и с екипа, който разполагам, мисля, че адекватно ще използваме тези възможности и по най-добрия начин ще изразходваме парите.

- Може ли да открехнете малко завесата за това, какво ще се прави, ясно е, че тези пари не са за нови къщи, или не само за нови къщи, как ще се промени инфраструктурата тук, какво имате намерение да градите?

- Ние, ако не сме адекватни в един период от време, всички средства имат направления и срокове, ако не успеем да ги усвоим, ние ще ги върнем или няма да се възползваме, някои не са при нас, те ще бъдат отпуснати въз основа на проекти. Ако не отговаряме на определените условия, при които се предоставят парите, те пак ще останат там, откъдето са обещани...

- За европейските средства при лошо използване може да се наложи да ги възстановява после държавата.

- Едва ли ще се стигне до там. Едва ли. Защото аз и на общоселското събрание пред хората казах. От социалното министерство може да отпускат 5 милиона, но ако ние нуждата сме я довели и сме разходвали по-малко, разликата ще я върнем. Тук не става въпрос - има едни пари, хайде вървете да ги харчите. Има държавни и наши вътрешни правила. И за инвестициите в имотите плащания ще има едва след като ремонтът е извършен. Веднъж ще се прави оценка, следващия път работата ще бъде приета и оценена от независими експерти. Никой да не мисли, че има много пари, той ще дойде и от чантата ще си вземе парите и ще си отиде. Няма да бъде. Няма да бъде по тези причини, за които говорим - доверието на хората. Изразходването на пари, дадени от хора, които ги нямат, и от държавата и от ЕС, трябва да става публично, за да може, ако се наложи някъде да бъдат давани на друго място, ние да сме пример, че може да се влагат целево и под контрол.

- Усвояването ще става с проекти, казвате. Дори областните центрове изпитват недостиг от подготвени кадри, не се засягайте, но има ли община Хитрино административен капацитет да подготви добри проекти?

- Ние във всичките години, когато е имало възможност да кандидатстваме по различни проекти, сме успявали да отговорим на изискванията. Ние сме се справяли. Имаме ресурс и нямам съмнение, че ще го организираме това с нашия опит и с административния си капацитет и, разбира се, с външни експерти и консултантски екипи, които ще наемем. Ще успеем в срок да кандидатстваме.

- Избегнахте отговора на конкретния ни въпрос в какво ще насочите средствата. Какви са идеите на този етап?

- Много бих говорил на тази тема, но аз съм един по-особен характер. Аз през 2003-та, когато ставах кмет, нищо не съм обещавал на тези хора. Казах само едно - това, което е у мен като възможност и капацитет, ще го използвам, за да променим облика и на Хитрино, и на общината, и това го направихме. И сега няма да кажа нищо, за да може времето да даде отговор на въпросите ви. Хитрино ще бъде хубаво село, само това мога да кажа. Ще успеем и в сроковете. До края на март по европейските програми трябва да сме кандидатствали за различните мерки, оттам нататък в какъв период ще бъдем одобрени и за какъв период ще бъде определено усвояването на тези средства е отделна тема. Процесът е дълъг. Не искам да кажа за нещо, което ще се случи след 2 години в Хитрино и през цялото това време някой да ме пита: Ама ти каза, защо не стана, каза, защо не стана? Да не изчерпваме търпението на хората или на теб и твоите колеги журналисти.

- Долу до паркинга, нататък по улицата, в дворовете, преброих поне 5-6 работещи багера, какво се случва в този момент в Хитрино?

- Разчистваме остатъците от трагедията и от публичните имоти, и от частния сектор, подготвяме терените за възстановяване и изграждането на нови къщи. Собствениците попълниха декларации, че са съгласни да влезем и да разчистваме. Като приключим с вас, от 13,30 ще направим втората среща със строителната камара. Те декларираха, че ще построят като дарение 10 къщи. Днес ще уточняваме подробностите по това - кои къщи им предлагаме ние да изградят, ще предоставим необходимата документация. Нашите предложения са гледани снощи на обществен съвет, предлагаме да бъдат възстановени къщите на хората, които най-тежко са пострадали на 10 декември.

- Училището? Ваканцията дава два дни отсрочка така или иначе, но ще започне ли навреме в понеделник учебният процес в Хитрино?

- Това, което е от правомощията и компетенциите на общинската администрация, е направено. Днес приключваме с възстановяването на счупените прозорци, дограма. Друго от наша страна, което би могло да възпрепятства работата на училището и учебния процес, няма.

- Разследването тече, има вече повдигнати обвинения, въртят се конспиративни теории, каква е вашата версия за инцидента от 10 декември?

- Версията за мен основно е скоростта на влака. Това го казах още в първите часове на трагедията. Това е двойно превишение на скоростта на такава тежка композиция. Само единият вагон е тежал 130 тона с товара си. Да кажат компетентните органи какво следва при такъв товар при рязко набиване на спирачка...

- Няма конспирации? Нямате притеснение за разследването, че нещо може да остане скрито от обществото и от населението на Хитрино?

- До снощи нямах, докато освободят и първия машинист. От снощи, като стана това, при положение, че 7 души са загинали, 29 ранени, четирима още са в тежко положение в болници, знае се кой е локомотивният машинист, знае се основната версия и при тази национална катастрофа и толкова пострадали да освободиш машиниста, може ли въобще да не се усъмниш?

- Не можахме да погледнем малко по-конкретно напред. Назад, ако трябва да се върнем през тези четири седмици, кое беше най-тежкото нещо, с което се сблъскахте като кмет и човек?

- Най-трудният момент беше в утрото на трагедията. Когато влязохме в селото, в общината. Труден момент бяха пожеланията, които си направихме за Нова година - да нямаме повече такива преживявания. И в България, и по света. Да няма такива трагедии.


 

ВИЗИТКА

Нуридин Исмаил е роден на 12 август 1962 г.

Завършил е "Социална педагогика" в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски"

През 1990 година става първият демократично избран кмет на родното си село Трем. От 1995 до 1999 г. - зам.-кмет на община Хитрино, 2000-2003 г. председател на ОбС Хитрино. От 2003 г. е кмет на община Хитрино вече четвърти мандат

Член на УС на НСОРБ, бивш областен председател на ДПС в Шумен Семеен, с две деца

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.