Снимки

Странно нещо са това олигарсите. Когато някой сервира масата на близки техни приятели плато с добре опечени приватизационни далавери и енергийни афери за отскок, нямат нищо против. Даже и да не топнат обиграно пръстчета в кацата с меда, все някога ще им се удаде да проиграят коза „Помощ от приятел”. Но стигне ли се до обвинение, нещата придобиват друг смисъл.

 

28 август, понеделник

Девиз на деня: Търсят се индулгенции

 

 

 

Репресия – вярвате или не, така олигархът с червените бузи и пурпурно минало определя обвинението за аферата „ЕВН”. Не може да коментира обвинителния акт по същество, защото не се е запознал още с него, но вече знае, че това е „скалъпена история”, а също и „фашистки прийом”. Не за такава съдебна реформа се борят олигархът и приятелите му от клуба по интереси. По-скоро си търсят индулгенции.

 

Делова среща между олигарх и бандит, на която двамата обсъждат по-нататъшното си сътрудничество. Правили, стрували – разбрали се. Бандитът обаче проявява далновидност – в неговия бранш продължителността на живота не е висока, така че не е зле да се погрижи и за своя наследник. „Дай първо да проверим какви са нагласите на децата – предлага той.- Аз ще сложа на масата 1000 долара, а ти остави пистолета. После ще викнем синовете ни и ще ги накараме да изберат. Ако не вземат нито едното, ще станат почтени хора. Ако изберат парите, ще станат като теб, а ако изберат пистолета – ще са бандити като мен”.

Викнали двамата синовете си и ги изправили до масата. Синовете, сякаш са се наговаряли, награбили и двете неща – в едната ръка парите, в другата пистолета.

- И сега к’во – зачудил се бандитът.- Полицаи или митничари ще ги правим?

 

Подсъдимата скамейка ще отеснее – на нея освен честния олигарх ще приседнат и бившите министри на финансите и на енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Подробности са кое как. Крайният резултат е едни 21 млн. лв. по-малко в хазната, за което виновните трябва да си получат заслуженото. Дали ще реват, че са репресирани или са депресирани – това си е техен проблем.

 

Основен принцип на задкулисието: Сговорна дружина афера повдига.

 

Докато някои си търсят индулгенции, други им търсят разликата от 150 000 лв. между декларирани доходи и реални разходи за последните 10 години. КОНПИ подпука енергийния олигарх именно след като прокуратурата му повдигна обвинение по аферата „ЕВН“. Следват подробности...

 

 

29 август, вторник

Девиз на деня: Топъл дъжд, чакан дъжд

 

 

Синоптиците могат да обогатят прогнозите си, а ако вземат, че случайно познаят, да чакат почерпка. В нощта на понеделник срещу вторник в столичния жк „Младост“ валя дъжд от банкноти. А също и части от банкомат. Похвално е старанието на репортерите да опишат детайлно технологията на взривяването на машината за пари с бутилки със сгъстен въздух. А бутилки да ви се намират случайно?

 

Като си знам късмета, аз по-добре да си стоя под стряхата. Я банкоматът ще ме халоса на части по главата, я някой предвидливо ще го е опразнил предварително.

 

На един бунак хич, ама хич не му вървяло. В службата го мачкат, вкъщи под чехъл. Решил да се напие до несвяст, пък да става каквото става. Стои си в бара, обръща чаша след чаша. Тъкмо е видял дъното на последната, на срещния тротоар се чува трясък. С размътен поглед вижда как навсякъде хвърчат пари, хлопва глава върху масата и потъва в блажен сън. На сутринта се събужда в полицейския участък. Разпитват го, въртят го на шиш, нищо не могат да изтръгнат от него за взривения банкомат. Барманът е натъпкал един сак с пари и дим да го няма, сазмо клиентът похърквал в заведението, докато съкварталците сънени обирали урожая. Окончателно съсипан, когато схваща как отново се е прецакал, нашият човек решава да сложи край на живота си. Ама решава да го направи като хората. Първо ще отиде на круиз, ще се отдаде на жени и блажено пиянство, пък после ще се прибере и ще си нахлузи примката. Речено-сторено. Натоварва се на кораба, вълни, море, бутилки шампанско, около него щъкат разголени мацки. Не щеш ли се извива буря, корабът рухва на една страна и започва да потъва. Всички разграбват спасителните жилетки, които вървят в комплект със специални свирки в джобчето. Пътниците са инструктирани да ги надуват силно, защото морето гъмжи от акули, които само чакат обедът да им падне от борда. Всички изпълняват инструкциите, само нашият стои унило на ръба, гушнал спасителната жилетка в ръка както е сгъната.

- Какво правиш бе, човек? Няма ли да се спасиш?

- Като си знам късмета, или ще ми се падне пробита жилетка, или ще е свирка без топче, или ще случа на глуха акула.

 

30 август, сряда

Девиз на деня: Как ще ги стигнем американците?

 

 

Знаете ли що е то расова безчувственост? Ами не, няма нищо общо с привилегиите, от които се ползва една група от народонаселението, която си вдига незаконни къщи под път и над път, а разни безчувствени кметове издават нареждания да им ги бутат. Поетапно, щото въпросното незаконно жилище им било единствено такова. Пък дорде ги бутат, те нова къща вдигат някъде в околността. Така кипи неуморна строителна и разрушителна дейност, на която не й се вижда края. Тези хора са толкова специални, че а сте ги нарекли както те си викат помежду си, а някой бледолик активист вече ви бройка за дискриминация. Отплеснахме се като багер в гето, та да си дойдем на темата. Отмениха прожекции на „Отнесени от вихъра“ в Мемфис с мотива за „расовата безчувственост“. Бордът на кино „Орфиъм“ преценил, че класиката от 1939 г. е „лишена от чувствителност“. Със същите аргументи някои чувствителни хора цензурираха „Чичо Томовата колиба“ и изредактираха „Пипи Дългото чорапче“ и детронираха татко й като негърски крал.

 

В списъка с книги за прочит през лятото на българските третокласници фигурира класиката „Приключенията на Том Сойер“. Ако се чудите как и кога ще ги стигнем американците, дано не е скоро. Преди време училище във Филаделфия изрита от програмата „Приключенията на Хъкълбери Фин“ заради политически некоректната дума „негър“, която се повтаря около 200 пъти в романа.

Един циганин се крил, за да не плаща данък. Има съседи добри, има — лоши. Нашият циганин има лош късмет и лош съсед. Той го обадил на селския кмет. Тръгнал кметът да го търси, като поп кога ръси. Тук циганин, там циганин — няма ни чер, ни бял циганин...

Тук е времето блясъкът в очите на родните цензори да помръкне. Това е част от приказка на Елин Пелин, в която въпросният циганин е наречен също и Манго. В този ред на мисли, цензорите имат ли нещо против да се позоваваме на Елин Пелин или ще го играем чувствителни?

Соросоидно чувствителни – този нов термин е напът да се пръкне в публичното пространство. Цензори – бол. Някои са хиперактивни в социалните мрежи, където лепят на воля етикети и спрягат и разтягат езика на омразата. Други напират да уволняват тези, които не им играят на соросоидната свирка. Само дето това не е концерт по желание.

31 август, четвъртък

Девиз на деня: Две крачки назад. Сега как е?

 

 

Масово замерване със 160 тона домати в испанския град Буньол. Разточителството си има цена. За местните е по-ниска, за туристите тръгва от 10 евро нагоре. Поради цената на тукашните домати и пластмасовата структура на повечето от тях, такива прояви са нежелателни.

 

На Женския пазар:

- Странна работа, тези домати отпред не изглеждат като онези, дето ми ги сложихте отзад в торбичката. Че и миришат различно. Защо доматите на предния ред миришеха на ракия, а тези в пликчето - не?

Загорелият продавач се отдръпва две крачки назад:

- А сега как е?

 

Домат и бръснарско ножче пресичат на червено. Бръснарското ножче претичва набързо, обръща се назад:

- Ей, Пюре, аре ставай!

 

Ако видите гол мъж да прави „цигу-мигу“ във въздуха, не сте слънчасали. Евентуално не е и от марихуаната. Тя е отделна тема. Хората, които пушат марихуана, имат различна походка, пише в. „Дейли мейл“. В публикацията се уточнява, че лактите, колената и раменете на въпросните се движат различно. Това обаче било трудно доловимо с просто око. Сложно трябва да е окото.

 

Нещо различно е и голият музикант. Ако видите такъв да прехвърча над вас, може да му изпеете „Хепи бърдей ту ю“. Той със сигурност е рожденик, така че ще се зарадва на поздрава и даже ще акомпанира. Примерът с голата свирня на цигулка даде австралийският музикант Глен Донъли. В чест на тридесетия си рожден ден той скокна гол с парашут над Нов Южен Уелс, свирейки на цигулка. Съблеченото шоу си има цена – 15 000 долара. Музикантът обаче не ги иска за себе си. Ще ги разпредели между три благотворителни организации. В този ред на мисли е добре, че родните филантропи не се събличат.

 

1 септември, петък

Девиз на деня: Да оцветим картинките на учебника

 

 

Черно-бялата дискусия за черно-белите учебници приключи цветно – от образователното министерство излязоха със специална декларация, че не делят децата на бедни и богати и че „общата цел е образованието да дава равен шанс за успех на всички деца“. Ако успехът на децата се влияе от това дали учебникът е с цветни или черно-бели картинки, общата цел определено ни убягва. Що се отнася до изнасилената дискусия в социалните мрежи, която се пръкна буквално от нищото, тя доста напомня на вица за бореца, който трябвало да се ограмотява по заръка на шефа. Взел една дебела книжка от библиотеката, след два дни я връща: „Дайте ми следващата! На тази й оцветих картинките“.

 

Международен ден на лешоядите. Някои зелени преброители и спасители го празнуват целогодишно, хеле пък ако имат да усвояват няколко милиона евро.

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.