За няколко дни и само на площ от около 50 квадрата, археолози от врачанския музей разкриха три сгради от антична Мездра. Те са край джанката, под която през септември бе намерено гърне, пълно с императорски монети. „Още преди началото на спасителните археологически проучвания предполагахме, че ще се разкрие град с архитектура от Римския период”, съобщи директорът на музея Георги Ганецовски. Каменните постройки са от периода II-III в. и са били разрушавани и опожарявани. „Тези факти съответстват на регистрираното по археологически път при разкопките на крепостта „Калето”, която е била обект на същите варварски настъпления“, каза още Ганецовски.
Той и ръководителят проучването доц. д-р Нарцис Торбов са впечатлени и от факта, че трите сгради имат сравнително сходен план. Ориентацията им също е много интересна - в посока югозапад-североизток, сякаш са ориентирани спрямо „Калето”.
„Това ни дава основание да смятаме, че вероятно разкриваме  градоустройствен план през Римската епоха, което е съвсем ново за нас и региона “, допълни Георги Ганецовски.
Първата от антични постройки е градена най-рано. От нея са разкрили три стени. Втората е над първата и от нея също са открити три стени. От третата е намерен един зид от едри камъни. „Изграждането и унищожаването на втората и третата сграда съвпада с периода на унищожаването на „ Калето” и може да бъде отнесено към втората половина на IV в.“, каза доц.д-р. Нарцис Торбов.
Ръководителят на археологическото проучване допълни, че откритите обекти и информация през последните две седмици са изключително полезни, тъй като разкриват част от града , чиито център е бил в местността „Калето”.
На мястото на разкопките екипът е намерил и няколко монети.

Две са императорски като тези в гърнето с имането, които вероятно са били изпуснати и разпръснати настрани. Другите са направени от бронз, но разчитането им ще даде точната датировка на сградите. „След като се направи сравнение с открития монетен материал и другите находки, които са намерени в местността „Калето”,  ще можем много точно да прецизираме кога са изградени сградите.

Това е много ценно за нас, защото при бъдещо проучване в района на града, предполагам ще разкрием подобни сгради със същата датировка, т.е. ние лека-полека запълваме една голяма мозайка, наречена антична Мездра“, допълни доц.д-р. Нарцис Торбов.
Спасително-археологическите проучвания на улица „Александър Стамболийски“ № 99 приключиха. В началото на декември на мястото ще пристигне комисия на Националния институт за културно наследство към Министерство на културата, която ще излезе със становище.
„Нашето намерение и задължение е да опазим тази архитектура и в близко бъдеще да бъде допроучена в останалите части на парцела с намерението тя да бъде реставрирана, консервирана и социализирана“, разкри Георги Ганецовски. 
Археолозите припомнят, че най-малко 800 монети все още липсват от изключително ценното съкровище, което бе открито случайно под корените на джанката преди около два месеца. Собственичките на имота, сестрите Петя и Нели Кръстеви, предадоха в музея само 187 денари и антониани от изключително редки емисии на императори, събирани в продължение на 200 години.

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Откриха крепост в морето край остров Свети Тома

Археолози откриха неизвестна до момента крепост под водата край острова Свети Тома, близо до Созопол. Предполага се, че тя е част от масивна крепостна стена, опасвала в древността острова. Според учените градежът датира от времето на траките, а в онази епоха Свети Тома е бил полуостров, свързан със сушата.

Премиер зове колегите си да отслабнат

Премиерът на островите Тонга отправи предизвикателство към ръководителите на Тихоокеанския регион, като ги призова да участват в надпревара за най-много свалени килограми за една година, предаде Франс прес.