Снимки

Възрастен и сляп пловдивчанин мечтае да изживее оставащите му години без болки. 83-годишният Васил Димитров има спешна нужда от операция с лазер на простатата, за която обаче му трябват 3 000 лева. За него и семейството му това са много пари, тъй като пенсията на дядо Васил е едва 250 лева.

И той, и съпругата му, която е с деменция, а и двете им големи дъщери, нямат никаква възможност да намерят сумата. Затова и дядо Васил стиска зъби и не се оплаква. „Подскачам като заклан петел, толкова много ме боли. С катетър съм и не мога да поддържам хигиена заради честите инфекции от катетъра. Лекарят ми каза, че в моя случай е необходима операция с лазер, защото рутинната нямало да има ефект при мен”, казва слепият пенсионер. От 6 години възрастният пловдивчанин е с катетър и вече болките му са непоносими.

Той се надява на чудо, за да успее да събере парите и да се подложи на операцията. Причината е, че и съпругата му няма висока пенсия. Тя получава само по 280 лева на месец. В същото време и жена му е много болна. Тя е с деменция и една от дъщерите й я е взела в дома си в Пловдив да я гледа. Болестта застигнала съпругата му, която навремето била лаборантка, преди 3 години. „Гледах я две години, но и самият аз вече станах за гледане, та не мога. Малката дъщеря я взе при нея в апартамента в „Тракия”, а внукът се наложи да прекъсне следването си в университета, за да помага на майка си, че тя пък е безработна”, разказва дядо Васил за съдбата и бремето си. Жена му била в много тежко състояние. Нощем се будела, издавала нечленоразделни думи и се изпускала. Затова грижите за нея били буквално денонощни. Семейството е кандидатствало болната жена да бъде настанена в специализирана институция в Горна махала, но оттам им казали: „Ще чакате”.

Самият дядо Васил загубил напълно зрението си преди 11 години заради глаукома. И въпреки че е сляп, всеки ден се качва на рейса, за да отиде до социалната кухня и да си вземе топъл обяд. При едно от пътуванията, на връщане от очната лекарка, се загубил. Помолил се на непознат мъж, който срещнал на спирката на Сточна гара. Непознатият се смилил над дядо Васил, изчакали заедно рейс № 36 и мъжът помогнал на болния старец да се качи на автобуса. „Да има две хапчета, да вземем с жената да ги изпием, че да отървем децата от нас”, плаче дядо Васил, който трудно се съгласява както да разкаже историята си, така и да моли за помощ.

 

Ако някой иска да помогне на дядо Васил и семейството му банковата сметка е:

BG84 PIRB 8032 4604 1259 83

Васил Димитров Моратов

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

9 примера за това как сами влияем на сивото си вещество

Неоспорим факт е, че мозъкът е най-загадъчният човешки орган. Учените непрестанно научават за него все нови и нови факти, но въпреки това неизвестните остават много. Руският интернет портал AdMe.ru разказва за най-ярките открития с сферата на изучаването на мозъка.

Това е четвъртият случай само за около месец в пловдивската болница

Спасиха бебе с вроден перитонит

Това е четвъртият случай само за около месец в пловдивската болница

Лекарите от Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Св. Георги” спасиха бебе с вроден перитонит, което било докарано в здравното заведение в много тежко състояние, съобщи началникът на клиниката проф. д-р Пенка Стефанова.