Снимки

На зидана с тухли и покрита с две каменни плочи гробница се натъкнаха строители, работещи по реализацията на многомилионен проект за  цялостна промяна визията на централната старозагорска градска част.

Зъбите на багера ударили на камък преди  две седмици, артефактът се оказал на дълбочина близо 2,5 м. След внимателно отстраняване на част от пръста се видели тухлените стени на гробницата, която на този етап все още не е детайлно проучена.Очаква се до края на тази седмица да бъде и издадено разрешение за извършване на спасителни археологически разкопки, коментира лаконично директорът на старозагорския исторически музей Петър Калчев.По думите на завеждащия отдел „Археология“ Мария Камишева най-вероятно става въпрос за семейна гробница, находката се намира в източната част на някогашния юго-източен некропол на античния град Августа Траяна. Районът е бил проучван през 70-те и 80-те години на миналия ХХ в от археолозите Красимир Калчев и Димитър Янков, погребенията са датирани от края на І до към края на ІV век.Тогава е открита и изцяло запазена римска гробница , която е консервирана в подземията на общинската администрация и достъпът до нея е забранен. Дали и какво има запазено в тухления гроб ще стане ясно едва след началото на разкопките, възможно е в съседство да има поне още един или два саркофага, коментират изпълнителите на проекта, които са принудени да спрат временно работата си.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Витамините са безполезни

Медици смятат, че въздействието на повечето витамини върху организма е силно преувеличено, съобщи Лайф.

Издигнаха рекордна пирамида от рози

Жителите на малкото еквадорско градче Табакундо издигнаха рекордна пирамида от рози, копие на местна археологическа забележителност, предаде АФП.

Околосветският пътешественик обмисля тримесечен воаяж  из Океания и рисува „на конвейр“ шаржове за приятели

Книжки за деца „изядоха“ …жабите на арх. Бакърджиев

Околосветският пътешественик обмисля тримесечен воаяж из Океания и рисува „на конвейр“ шаржове за приятели

На 26 февруари догодина арх. Петър Бакърджиев ще окръгли 72. Роден е в Сливен, но „пътьом“, защото родителите му останали в Града на стоте войводи само 2 месеца. Прекарал е детството и юношеството си в Града на липите. Мечтаел за архитект , но го приели „ПГС“ в някогашният ВИАС. След три студентски години се хванал …хамалин и отново кандидатствал.