Снимки

През следващите шест месеца ще се работи за премахване на разликите, когато плащаме онлайн в различни валути, отпадане на двойния стандарт при храните и по-евтин роуминг за страните от Западните Балкани. Това са част от приоритети на председателството ни на Съвета на ЕС в сферата на защита на потребителите.

Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев получи от председателя на Европейската организация на потребителите Орян Бринкман Меморандум с приоритети на организацията за следващите шест месеца. „Защитата на потребителите ще бъде основен приоритет и ще направим всичко по силите си да придвижим законодателството напред в пълна координация с потребителските организации, както в България, така и в Европа, заяви Манолев. По думите му цифрите доказват, че това е важна област за държавата ни. Комисията за защита на потребителите (КЗК) извършва 40 хил.  инспекции на годишна база с насоченост за безопасност на продуктите, превенция на нелоялни практики др. Тенденцията е да расте броя на хората, които се обръщат към институцията. В последните три години те надхвърлят 20 хиляди с желание за консултации по потребителски въпроси без непременно да се е стигнало до спор с търговец.

Във връчения днес меморандум са застъпени промените за потребителите свързани с дигатализацията на икономиката. По време на Председателството ще се работи повече защита на потребителите при онлайн пазаруване. Според статистиката през 2016 г. 85% от гражданите са имали достъп до интернет, докато у нас малко над половината от домакинствата имат достъп. Все повече потребители ползват услуги през мобилните си устройства - в България 71%, а в ЕС – 79 на сто.

Според изследване на Euromonitor през 2016 г. общият оборот на продажбите в нета надвишава 500 млн. лв. Почти една десета от всички компании предлагат продукти онлайн, а 27 на сто са ползвали поне веднъж мрежата, за да направят покупка. КЗК е направила 2200 проверки на интернет търговци от началото на годината, при 12% от тях са установени нарушения.      

Ще се търсят решения за премахване на разликите, когато плащаме онлайн в различни валути. В момента е регламентирано единствено плащането в евро, а идеята е да се добавят и други валути, като лева. Сега преводите в лева минават през световната система SWIFT, която е скъпа. Идеята е да се опростят плащанията, да стават бързо и пазарът да стане по-достъпен.

Сред досиетата за следващите шест месеца е и темата за поевтиняване на роуминг услугите за страните от Западните Балкани. Идеята, която е подкрепена и от българския еврокомисар Мария Габриел е по-евтините цени да не важат само за българските граждани, а това да стане на общоевропейско ниво. Според Манолев всеки европейски гражданин трябва да има еднакви задължения и права, особено когато пътува в Европа.  

В документа е отбелязано, че е необходимо да бъде гарантирано еднаквото качество на храните, които се консумират в Източна и Западна Европа. Манолев подчерта, че ще се търси подкрепата на Европейската организация на потребителите по тази тема.  

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Проверяват всяка година качеството на хотелите и кръчмите

Хотелите и кръчмите, които притежават етикет за качество, ще бъдат подложени на ежегодни проверки. Това предвиждат новите промени в Закона за туризма, публикувани за обществено обсъждане. Предложението идва по-малко от месец след обнародването на последните приети корекции в същия нормативен документ.

ЕК задължи „Газпром“ да позволи конкуренти цени за Централна и Източна Европа

Европейската комисия прие решение, с което налага на „Газпром“ редица задължения, с които се отстраняват изразените от Комисията опасения по отношение на конкуренцията и се позволява свободният пренос на газ на конкурентни цени на пазарите на газ в Централна и Източна Европа в полза на европейските потребители и предприятия, съобщиха от ЕК.

България свободна от класическата чума по свинете

Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) официално призна България като държава, „свободна от класическа чума по свинете“. Това става по време на Генералната сесия на организацията, която се провежда тази седмица в Париж, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).