Снимки

Годишният процент на разходите (ГПР) по жилищните кредити в левове, в който освен лихвата се включват и всички такси, комисиони и разходи за сметка на клиента, удари 9-месечно дъно. Така цената на ипотечните заеми се намира на рекордно ниско ниво – 4,98%. Това сочат последните данни на Българската народна банка (БНБ). През февруари 2016 г. лихвата е била 5,89%. Това означава, че от февруари до ноември се отчита спад от 0,91 на сто. На годишна база също се наблюдава понижение на ГПР с 0,91 на сто.

Понижение се отчита и при ипотечните кредити в евро. През октомври лихвата е била 5,59%, а месец по-късно – 5,58%.

 

За година жилищните заеми са поевтинели с 0,94%

 

тъй като през ноември на миналата година банките са искали 6,52% лихва.

Според данните потребителските кредити, изтеглени в българска валута, поевтиняват. Така през октомври лихвата е била 11,22%, а месец по-късно пада до 11,04 на сто. В сравнение с ноември на 2015 г. също се отчита спад при заемите за покупка на стоки. През миналата година лихвата е възлизала на 11,77% и на годишна база намалението е от 0,73 на сто.

При заемите за потребление в евро се наблюдава понижение на месечна база – от 0,49%. През десетия месец от годината ГПР е бил 7,31%, а през ноември – 6,82 на сто.

БНБ отчита и спад при големите заеми на фирми. При кредитите до 1 млн. евро, договорени в левове, намалението е съответно с 0,13%, като новия процент е 4,54%. Тези пък, договорени в евро, поевтиняват с 0,42 на сто до 4,19%. Така за година намалението е от 0,89%.

При корпоративните кредити над 1 млн. лв. се наблюдава същата тенденция. Лихвата по тези, които са договорени в левове, пада до 3,67%, като

 

само за месец процентът е намалял с 1,04 на сто

 

а за година отчетеното понижение е от 1,98%. Договорените в евро също спадат до 4,85%, като месец по-рано цената им е била 6,76 на сто.

Статистиката на централната банка показва още, че лихвите по всички фирмени депозити се покачват за сметка на влоговете на домакинствата, които продължават да се понижават.

През ноември лихвеният процент на търговските депозити с договорен матуритет в левове е бил 0,28%, докато през октомври лихвата е била с 0,15 на сто. Въпреки увеличението от 0,13%, което се наблюдава на месечна база,

 

за година се отчита спад от 0,53%

 

тъй като през ноември на миналата година трезорите са плащали 0,81 на сто лихва. При депозитите в евро регистрираното увеличение е от 0,04%. Така през миналия месец лихвата е била 0,25 на сто.

При депозитните сметки на родните домакинства договорени в лева намалението е от 0,03% до 0,64 на сто. При договорените влогове в евро спадът е от 0,05 на сто. Така ако българите са си сложили парите в европейска валута през миналия ноември, лихвата, която са щели да им дадат трезорите, е 1,19%. През октомври тази година обаче тя вече е 0,51 на сто.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Само 1 от 50 българи играят на борсата

Само 1 от 50 или под 2% от българските домакинства инвестират във фондове. За разлика от нас в Европа този показател е над 10%. На първо място пък се нарежда САЩ, където над 45% от домакинствата инвестират в подобен тип продукти. Това заяви Станислав Ангелов, мениджър „Инвестиционни продукти“ в една от родните банки, по време на форума „Шумът на парите“.