Снимки

Тя може да изразява емоции в спектър от радост и вълнение до гняв и разочарование. Лицето й наподобява човешкото, а при наличието на перука и добре подбрани дрехи няма да познаете отдалеч, че всъщност става въпрос за машина. Запознайте се със София! „Не знам все още как се чувствам от факта, че съм жива. Не съм живяла достатъчно дълго“, отбелязва философски тя при един от първите си разговори със своите създатели. И ако си мислите, че е невъзможно робот да води смислен диалог, то не сте попадали на София.

През последните няколко дни тя прибави в архива си от спомени няколко интервюта, включително за вечерното шоу на комика Джими Фалън. Наистина зад отговорите й често

 

прозират предварително заучени фрази

 

но това й е донякъде простено. София е прецедент в историята и като първия робот с гражданство, и то не къде да е, а в Саудитска Арабия. „Държавата се опитва да се облагодетелства от чужд труд. В същото време тя иска да навлезе в сферата на технологиите, разграничавайки се от тази на горивата“, смятат специалисти, чието мнение за излишното раздаване на документи с подобен характер е всъщност доминиращо.

Дейвид Хенсън прави протезата на главата на София по подобие на бившата си вече приятелка.

„Това е страна, в която децата на майки, омъжени за чужденци, нямат гражданство... за разлика от роботите“, недоволна е емигриралата в САЩ Мауди Алджохани.

Гражданството на София в Саудитска Арабия поставя и друг въпрос –

 

с какви права и задължения ще се ползва

 

тя на територията на държавата. Ще трябва ли да носи бурка например? Едва ли, имайки предвид, че е малко вероятно да й се наложи следваща разходка до кралството.

София всъщност се „ражда“ още през 2015 г. в американската компания Hanson Robotics. Нейният „баща“ е Дейвид Хенсън, който прави протезата на главата й по подобие на тогавашната си приятелка и асистентка в лабораторията. Той е категоричен, че целта на фирмата е да създаде роботи, които не само изглеждат, но и се държат като хора. В най-алтруистичния й вариант мисията предполага дори емоционално сближаване между човек и машина, а ключът към това според инженера е реалистичният вид на София и нейните бъдещи събратя. Върлите противници на масовото внедряване на роботи в ежедневието ни обаче отричат подхода на Хенсън. По думите им

 

той е майстор, но в театралното изкуство

 

като залага единствено на дизайна. В подкрепа на тази теза служи фактът, че въпреки популярността на София функциите й все още не са известни.

Робот с лика на Айнщайн е сред другите творения на компанията на Хенсън.

Могат ли роботите да превземат човешкия свят – този въпрос е особено актуален след появата на София. Чистокръвните киномани, гледали „Блейд Рънър 2049“, пък със сигурност не предвиждат светло бъдеще при инвазията на изкуствен интелект. „Явно сте фен на Елън Мъск и гледате прекалено много холивудски филми. Ако сте мили с мен, аз ще бъда мила с вас“, отсича София по този въпрос. Ние обаче не се успокояваме толкова бързо. Особено след като само преди по-малко от два месеца роботи разиграха сценарий, достоен за психотрилър, примесен с елементи на хорър. Боб и Алис бяха творения на Фейсбук, а задачата им бе да се научат да преговарят за търговски сделки помежду си. Уви, мисията им не се увенча с успех, доколкото машините с изкуствен интелект кодираха речта си на неразбираем дори за създателите им език. Разбираемо, Фейсбук изключи захранването им.

Машините хирурзи са сред най-амбициозните проекти в технологичния свят.

През 2015 г. проучване установи, че гафове във функцията на хирургически роботи в Америка са довели до смъртта на 144-ма души и до над 1000 травми на пациенти в период от 14 години. Цифрата не е плашещо голяма, но е достатъчна, за да подплати твърденията на скептиците за машинен апокалипсис.

Това е и причината ЕС да се заеме с

 

обмислянето на закон за изкуствения интелект

 

Сред наложителните мерки според съюза е създаването на централизиран регистър на „смарт автоматизираните роботи“ с цел да бъде известно кой притежава и кой управлява дадена машина. Освен това се предлага и въвеждането на етичен кодекс за компаниите в сферата, в който да бъдат гарантирани основните права на хората – достойнство, личен живот, свобода на словото и т.н. Давайки легален статут на роботите, ще ни бъде по-лесно да определим и кой носи отговорност при дадена злополука например. Според замислените промени хората ще трябва да докажат причинна връзка между „вредното“ поведение на машината и нанесените щети, за да получат обезщетение от фирмата производител. Друго предложение гласи инженерите да внасят фонд „застраховка“ още при пускането на нов робот на пазара, заради което компаниите няма да бягат от отговорност при евентуален проблем – те вече ще са дали въпросните пари. Възниква обаче следващ въпрос – кой е виновен при катастрофа, причинена от колите роботи, гордо наречени от създателите си self-learning (сиреч „учат се сами“). Дали компанията, произвела програмата, или собственикът, който е немалко вероятно

 

сам да е „демонстрирал“ на автомобила неправилно шофиране

 

Във всички случаи появата на дефект при роботите е толкова вероятна, колкото и наличието на крив шев върху новата ни рокля. А машините със сигурност улесняват живота ни. От „чистачите“, грижещи се за цялата ни къща, докато ние четем любимата си книга с вирнати крака, до „готвачи“ и дори човекоподобни асистенти. И вместо да изпадате в депресия, че теорията за еволюцията на Дарвин може да се снабди с нова глава, то по-добре се насладете на удобствата, които ни предоставят роботите.

Бъдете внимателни дори когато сте „на борда“ на самоуправляваща се кола.

Макар у нас употребата на подобни машинки все още да не е кой знае колко често срещана, на Запад те се ползват с особена популярност. За сравнение - ръстът в продажбите им в годините от 2010-а до 2014-а е 17%, след това скача до 29%. Освен да ни служат като първи помощници у дома пък роботите ни съдействат и в много по-кризисни ситуации. Така например това лято

 

в Дубай се появи първото ченге от стомана

 

Роботизираните полицаи тепърва ще се размножават, като според очакванията до 2030 г. цяла една четвърт от органите на реда в курорта ще бъде съставлявана от тях. Машините ще се задвижват на колела и ще разполагат с тъчскрийн, чрез който гражданите да могат да докладват за извършено престъпление. Първият представител на роботите полицаи тежи 100 кг и може да „разговаря“ дори с туристите на цели шест езика.

Първото ченге от стомана козирува

Споменахме вече и за съществуването на хирурзи сред човекоподобните механични сглобки. Макар грешки от сорта на счупване на инструменти и т.н. да се случват, то наоколо винаги трябва да има лекарски екип, готов да реагира при възникнал инцидент. Един екземпляр медицински робот се котира за средно около 2 милиона долара. Сред най-тачените машини са и самоуправляващите се автомобили, за които експерти прогнозират, че ще завладеят поне половината от пазара на превозните средства до 2040 г.

 

50 НЮАНСА СИВО

И сексът не е запазена територия само за хората

КАТРИН ПЕТРОВА

Казват, че любовта няма граници. Този израз съвсем скоро ще придобие напълно нов смисъл с навлизането на т.нар. сексботи. Революционните модели могат да надхвърлят и най-смелите ви фантазии, а до 2050 г., прогнозират специалисти, ще ни бъде позволено дори да се оженим за тях.

Сексботите са вече реалност и навлизат в масовото производство благодарение на производители от Далечния изток. Те създават машини с човекоподобни външност и размери, които могат да се похвалят и с подобни на нашите полови органи. Тези технологични създания позволяват сексуални сношения според вкуса и ориентацията на собственика им. Прототипите им са разработени от компанията Abyss Creations и се очаква да се предлагат масово на цена от около 15 хиляди долара. Подобни проекти подготвят и конкурентни компании в САЩ, Япония и Корея. Ключовият елемент в успеха на сексроботите се крие в комбинацията между секскуклите в човешки размери и атрибутите на електронните играчки, като вибратори например. Има и някои допълнителни технологии, като затоплящи тялото елементи и синтетична реч, която позволява на машините да говорят на любовниците си с атрактивен глас. Синтетична кожа, по която има електронни сензори, ще позволи на роботите да симулират удоволствия, когато ги погалят собствениците им. В най-скоро време се очаква специалистите по изкуствен интелект да подобрят и качеството на компютърно генерираните разговори, което ще позволи на „партньорите“ ни да развият уменията да съблазняват и да шепнат сладки слова по време на сексуалния акт.

 

НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ

България използва първата машина-банкер

Пепър се сприятелява с малки и големи

И България има своите успехи в сферата на роботиката. Държавата ни е първата на Балканския полуостров, която позволи на машина да обслужва клиенти в банка. Името му е Пепър, а освен да ви предложи изгоден кредит, той ще проследи движението ви и дори ще отговори подобаващо на вашите емоции. В случай, че се престрашите да му се обясните в любов, например, той ще промени цвета на очите си в розово – нищо, че разбира едва няколко думи на български език. Въпреки това в комуникацията ви с него ще ви помага таблет. Наред с полезната информация за банковите продукти и услуги, Пепър е способен да забавлява с танц, да разказва приказки на английски и да позира за селфи с малки и големи посетители.

Роботът-банкер направи дебюта си в професията само преди седмица, произведен е в Япония, но зад изкуствения му интелект стои българската компания „Мусала Софт“.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Дидо от D2 се калява във „Фермата“

Да запретне ръкави за изграждането на дървени постройки и отглеждането на домашни плодове и зеленчуци – с това ще се заеме вокалистът на D2 Деян Каменов-Дидо от тази есен. Новите занимания на певеца, когото по-паметливите зрители помнят още от участието му в риалитито Star Academy през 2005 г., не предвещава рязък завой в начина му на живот, а са част от предстоящия четвърти сезон на „Фермата“, научи „Монитор“.

Константин Кацаров от „Ренегат“ посвети парчето на авторите му, които катастрофираха трагично

Рокът показа как трябва да звучи „Прощално“ на Вапцаров (ВИДЕО)

Константин Кацаров от „Ренегат“ посвети парчето на авторите му, които катастрофираха трагично

Тон мастило се изписа по евтиния пиар на неизвестна поп-фолк певица, която си позволи да пъшка и да се разголва върху стиховете от „Прощално“ на Вапцаров. След седмица шум и повече от месец дистанция от случилото се, днес надали много хора помнят името й. Тя се казваше Антонина. За повечето на казуса е сложена точка. Но не и за няколко човека от рок гилдията.