Снимки

Болниците хранят своите пациенти за толкова на ден, колкото пари им останат след като бъдат извадени от разходната част на бюджета всички останали пера, установи репортерска проверка на „Монитор“. Освен това те трябва да си носят от вкъщи чаша, вилица и лъжица.

Независимо, че по стария рецептурник от 70-те години са разписани диети за различните диагнози, в Университетската болница „Света Анна“ хранят болните дневно за 2,38 лв.

Това е максималната цена, по която

 

се съблюдава хранителният режим

 

на диабетно болните, както и на бременните, който трябва да се изпълнява прецизно, коментираха от лечебното заведение.

Хората с тежки травми след катастрофи, промишлени и битови инциденти, например хапват три пъти на ден общо за 2,50 лева. Толкова е храноденът и в инфекциозното отделение на университетската болница.

Оказва се, че Държавната психиатрична болница в Пазарджик храни за малко повече своите пациенти, за които съблюдава две диети - № 9 за диабетноболни и № 12 - обща диета. Менюто на болните включва закуска, обяд – основно ястие и десерт или супа, или плод, и вечеря – основно ястие и кисело мляко, както и хляб до 360 гр на ден. В рамките на седмичното меню и двете диети трябва да се ограничат в рамките на 4,50 лв. храноден. Укладът за един ден може да е 4,20 лв, а в друг 4,80 лв., но за период от седем дни не бива да надвишава средно 4,50 лв. дневно.

В многопрофилната болница „Св. Марина“ във Варна храноденът е 3,80 и 4,00 лв. в зависимост от диагнозата.

След като разходите във ВМА бяха

 

свити с цел икономии,

 

един храноден от 12,50 лв. сега е 4,50 лева.

До преди пет години храноденът беше още по-мизерен, припомниха лекари.

Храноденът в общинските болници тогава е бил средно 1.88 лв., докато в многопрофилните в големите градове - 2.97, в областните - 2.04 лв., а в психиатриите - 1.73 лева.

Според специалисти по диететика и хранене за едно пълноценно дневно меню в лечебните заведения е необходимо храноденът да е не по-малко от 9-10 лева.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.

Кмет се потроши след падане от 5 м, ударил го ток

С тежки счупвания на бедрото, ръката и ямката на тазобедрената става бил приет в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив кметът на кърджалийското село Мургово Сейхан Назиф. Преди няколко дни той се качил на стълба, за да смени крушките в уличните лампи и да е светло вечерно време на хората от селото. В този момент обаче го ударил ток, кметът политнал от стълбата и паднал от 5 метра височина.