0

Б лизо 7500 са заявленията за разкриване на допълнителни секции, подадени към ЦИК от българи зад граница, които искат да гласуват извън посолствата и консулствата на евровота на 26 май. Това показва проверка на „Монитор“ на сайта на ЦИК, където се публикуват всички заявления, крайният срок за подаването на които изтече в полунощ на 30 април.

Близо 7500 са заявленията за разкриване на допълнителни секции, подадени към ЦИК от българи зад граница, които искат да гласуват извън посолствата и консулствата на евровота на 26 май. Това показва проверка на „Монитор“ на сайта на ЦИК, където се публикуват всички заявления, крайният срок за подаването на които изтече в полунощ на 30 април.

През последните пет дни е регистриран троен скок на заявленията. В последния работен ден преди празниците по Великден броят им бе около 4500.

Секции в чужбина се откриват автоматично в нашите дипломатически представителства. Такива ще има в 78 държави по света, а самите секции ще бъдат 107. Ако нашенците обаче искат да гласуват на друго място - извън посолството, е нужно да се подадат минимум 60 заявления.

Най-много са подадени за Великобритания – 1400,

което е логично след като стана ясно, че на Острова ще бъде поставена урна само в посолството ни в Лондон. В топ пет попадат още Германия с близо 1300 заявления, Испания с над 900, Гърция с около 740 и Франция с малко над 525. По традиция това са места, където има масирани БГ общности. За разлика от парламентарни избори, сега за евровота заявленията от страни като САЩ, Русия и Турция са сравнително малко. Причината се крие във факта, че за изборите за ЕП се изисква уседналост, като нашенците е трябвало да са живели последните 3 месеца в България или друга страна от ЕС.

Сметките показва, че най-вероятно ще бъдат открити

допълнително около 71 секции зад граница,

като най-много трябва да бъдат в Германия и Великобритания. На 7 май обаче ще стане окончателно ясно къде точно ще се намират те. Въпросителна има и около това дали германските власти ще дадат разрешение за секции извън консулствата. На парламентарния вот през 2017 година страната отказа на МВнР да бъдат разкрити 17 допълнителни секции извън мисиите ни. Сега събраните заявления са за още 16 такива.

Междувременно във вторник

ВАС отхвърли като неоснователна жалбата

срещу избора на ЦИК на доставчик на машините за гласуване, като решението на съда е окончателно. Общо три фирми подадоха оферти, а две от тях бяха отстранени – едната заради по-висока цена, а другата заради несъответствия с техническите изисквания. Именно един от отстранените участници - „Български машини за гласуване“ подаде и жалбата във ВАС. От ЦИК преди дни увериха, че това няма да повлияе на сроковете за доставка на устройствата от победителя „Сиела Норма“, с които тепърва ще се сключва договор.