Увеличение на максималния годишен размер на еднократната помощ за превенция и реинтеграция на детето в семейна среда до 750 лв. Това предлагат от социалното министерство с промените в Наредбата за условията и реда за осъществяване на мерки за предотвратяване изоставянето на деца и настаняването им в институции, както и за тяхната реинтеграция. 

Сега еднократна помощ се равнява на 5-кратния размер на гарантирания минимален доход (ГМД), който от 2018-а е 75 лв. Предложението е той да се равнява вече на 10-кратен размер да достига до 750 лв.

Еднократната помощ не е свързана с месечната издръжка и се отпуска, за да помогне при извънредни нужди в семейството.

С поправките в наредбата ксе променя срокът за предприемане на спешни мерки за предотвратяване на изоставянето при непотърсено от родителите дете, което е прието в лечебно заведение. Предлага се вместо досегашните 7 дни срокът да се скъси на 24 часа от деня, в който детето е трябвало да бъде изписано.

В доклада към наредбата на социалния министър Бисер Петков е посочено, че мерките за предотвратяване изоставянето на деца и настаняването им в специализирани институции ще се предприемат при постъпил сигнал за дете в риск от изоставяне или при подадено заявление в дирекция „Социално подпомагане“ (ДСП) за настаняване на дете в специализирана институция. Дирекцията от своя страна ще може служебно да предприема мерки за реинтеграция в семейството, непосредствено след настаняване на детето извън семейството по административен ред, като ще се запази и възможността родителите да подават заявление.

Мерки за реинтеграция на детето в семейството могат да не се предприемат, когато е установено, че детето е жертва на злоупотреба, насилие, експлоатация или всякакво друго унизително или нехуманно отношение или наказание в семейството и съществува сериозна опасност от увреждане на неговото физическо, психическо, нравствено, интелектуално и социално развитие, когато поведението на родителите създава опасност за живота и здравето на детето, както и ако те не сочат изменение на обстоятелства, довели до настаняване на детето извън семейството.

С промяната се въвежда изискване за изготвяне на социален доклад след извършено проучване, който да включва заключение за наличие или липса на констатирани рискове от изоставяне и мотивирано предложение на социалния работник за предприемане на мерки за предотвратяване на изоставянето.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Наблюдават кораб с 30 души китайски екипаж на пристанище Бургас

Поне 100 души в България под карантина заради коронавируса (ОБЗОР)

Наблюдават кораб с 30 души китайски екипаж на пристанище Бургас

Поне 100 души са подставени под карантина или наблюдение заради това, че се връщат от страни, в които има разпространение на коронавирус.

Близо 3000 човека купували стаж миналата година

Броим по 3 бона, за да се пенсионираме (ТЕМАТА)

Близо 3000 човека купували стаж миналата година

Средно по 21,84 месеца или почти 2 години не са достигали на хората, пожелали да закупят стаж за пенсиониране през 2019 година. Това става ясно от данни, предоставени на „Монитор“ от Националния осигурителен институт.