Снимки

- Г-н Трад, за пореден път станахме свидетели на терор. Коя според вас беше целта този път и защо точно САЩ?

 

- Наистина това е поредният атентат за последните две години, откакто „Ислямска държава“ завзе огромни територии в Сирия и Ирак. От 2015 насам сякаш няма и месец без атака. Това е част от стратегията на лидерството на групировката и най-вероятно ще виждаме още такива атаки - особено лесните за планиране и извършване, като нападения с ножове или врязване на превозно средство в пешеходци. Спомнете си, че преди година говорителят на групировката - Абу Мохамад ал Аднани, малко преди да бъде убит, заяви две важни неща: първо, че „Ислямска държава“ и джихадът като цяло не разчитат и не зависят от контрола над територии, и второ - атаките навън ще стават все по-чести, защото това е част от стратегията на групировката срещу противниците й. Само от „Ислямска държава“ има над 100 атаки. Този път терорът беше насред Ню Йорк - отдавнашна цел на групировката, която в каналите си публикува постери с призиви за нападения. Важно е да се каже, че днес (бел.ред., вчера) до към обяд още няма доказателства за връзка между нападателя и ИД, макар че именно те са основни заподозряни. Следя техните канали и все още няма поемане на отговорност. Тепърва ще има интересни разговори за произхода на нападателя.

- Защо обаче това се случи точно на Хелоуин?

 • - Обяснението може да е всякакво за момента. Причината може да има връзка точно с тази дата, както и да няма общо с нея. Понякога атаките са свързани с важна дата, но важна от гледна точка на групировката. Други групировки пък решават да атакуват на важна за врага им дата. Все още няма сигурни доказателства защо точно на Хелоуин - не бих се учудил, ако е нарочно избрана дата заради символиката й и заради това, че хората са излезли по улиците и празнуват.

 • - Кажете какъв сигнал дава произходът на нападателя?

 • - Сигнал за важна тема. „Ислямска държава“ не е само близкоизточно явление или творение, макар корените на групировката да са в местните конфликти и да са продукт на хаоса в Ирак след американската инвазия. Но днес групировки като ИД са международни. Особено място в тях имат бойците от Централна Азия и бившите съветски републики, които днес представляват огромна част както от чуждестранните бойци, така и от симпатизантската маса. Има канали изцяло на узбекски - какъвто е най-вероятно произходът на нападателя - и изцяло на руски, и тези канали за комуникация стават все по-чести. Т.е трябва да се обърне внимание на този район от света, който буквално произвежда бойци. Узбекистан отдавна е средище на хора, отиващи на война в името на религията. През 1970 година първо беше Афганистан, а днес Сирия, където има цели милиции, съставени само от чеченци и узбеки. Т.е. говорим за една глобална мрежа, която към днешно време е трудно да бъде спряна. Макар тези хора да са малцинство, те са особено добре подготвени както идеологически, така и военно.

 • - Казвате глобална мрежа, която трудно може да бъде спряна. Какви трябва да са мерките срещу тероризма, нима не можем да се преборим с него? И наистина ли става дума само за война в името на една религия?

 •  - Религията тук е последното, от което наистина се интересува лидерството на групировка като ИД или „Ал Кайда“. Да, тълкуването на религията по един извратен начин е част от пропагандата и начина за вдъхновяване на нови последователи, но тези групировки имат и други цели. Да вземем например „Ал Кайда“, която някак остана встрани заради медийния интерес към ИД. Към момента „Ал Кайда“ има около 70 000 бойци от Сахара до Афганистан. Мрежите на организацията включват парични преводи, местни структури, алтернативни институции. Клоновете на организацията вече участват активно от години в местните бунтове като например в Мали, където джихадистите инфилтрираха недоволството на местните туареги. Същото е положението в Сирия, където „Ал Кайда“ изтласка бунтовниците, изземайки повече територии. В Египет, Либия, Алжир, Нигер... навсякъде има ръст на активността. Едно е общото между всички групировки - възползват се от несправедливостта и напрежението. Колкото повече неудовлетворение има, толкова повече джихадисти ще има. Колкото повече режими има, толкова повече неудовлетворение и бедност ще има - цикълът е затворен. Организациите се възползват от грешните политики и замитането на проблемите под килима. Ето например ИД се възползва от надигането на крайно десните и техните настроения срещу чужденци. Те използват крайно десните в пропагандата си и отново - имаме цикъл на омраза. Може би звучи изтъркано, но мерките минават през образование и диалог. Това е за краткосрочно и дългосрочно време. Също така трябва да има единна политика за изкореняване на това недоволство, което съществува. В Северна Африка например може да се инвестира в развитие на бедните райони, вместо да се дават пари на корумпирани правителства, които имитират дейност. Правителствата трябва да комуникират с различните общности, да се създаде общ пакет от мерки и също така - да се даде алтернатива на младежите, които биха се включили в групировки. Те трябва да намират решението в страната си, а не да се чувстват чужденци и да поглеждат към алтернативи като ИД или крайно десни групи. Темите са много свързани.

- Как си обяснявате, че нападателят не е бил с истинско оръжие и че инцидентът стана близо до мемориала на Световния търговски център в Долен Манхатън?

 • - Пропуски в охраната, но не само. Много е лесно и евтино да се организира атака с превозно средство. Има значение дали е бил с истинско оръжие само заради това, че ако беше с друго, щеше да има повече засегнати. Имаше и други случаи, в които изскачащите от превозното средство нападатели са с фалшиви оръжия. Най-важен е начинът на извършване. Лесно. Много лесно. Едва ли има град по света, който да не може да бъде мишена и поле за атентати. Символиката е повече от ясна - джихадистите отдавна пускат постери и съобщения с изображения от важни места в САЩ, като едно от тях е именно мястото от вчерашната атака. Основното послание, което изпращат, е, че прехвърлят битката на територията на врага и също така да покажат колко лесно е да се предизвика хаос и страх.

 • - Много експерти видяха общи черти на този атентат с тези в Ница, Барселона... Кое обаче е различното в случая?

 • - Почти нищо, освен мястото на атаката. Моделът е един и същ и този модел беше развиван години наред по цял свят. Същият метод, същият начин на изпълнение, същите последици. Но мястото е интересно - както казахте, в близост до определени локации, а също и че е сърцето на Ню Йорк. Коалицията, водена от САЩ срещу ИД в Сирия и Ирак, ще се разраства в Либия, района на Сахел, Афганистан и вероятно в Югоизточна Азия. ИД има бастиони във всички тези части на света и Ракка и Мосул не са краят. Това ще се случи в началото на 2018 година и това не остава незабелязано. Като мотив за нападенията си ИД посочва почти винаги атаките на коалицията срещу тях.

 

 • - Все пак късно ли е да преборим тероризма?

 • - Не е късно да се борим, но трябва да започнем наистина да го правим. За момента сме свидетели единствено на популистки мерки. Това е по-дълъг разговор за собственото ни лидерство - не само у нас, а като цяло в днешната международна общност. Няма лидери, които биха могли (или биха искали) да поведат истинска борба с проблемите, защото реално именно така тези хора идват и стоят на власт. За момента слагаме поредната пломба на болния зъб, без да лекуваме причините.

 • - Наскоро издадохте книгата „Убийството на една революция“, която е посветена на войната в Сирия. Какво ви провокира и вярно ли е, че е свързана с лична история?

 • - Да, книгата е свързана с лични истории, но също и с моята работа като журналист на свободна практика. През годините отразявах от няколко държави в Близкия изток, но войната в Сирия е едно от най-важните събития в наши дни, а със сигурност и за Близкия изток. Тази война, която започна като протестно движение срещу десетилетното управление на режима на Асад, разби изцяло днешните международни отношения, които вече бяха започнали да ерозират. Близкият изток също не е същият - има нови играчи, дошли на мястото на залезли стари сили. Цялата тази динамика обаче остана неразбрана, а много нюанси изобщо останаха встрани от разговорите за войната. Затова и реших да напиша книгата - освен да разкажа някои от човешките истории, но също и за да опитам да обясня многобройните факти около войната. Досега на български нямаше подобна книга и макар да не е академичен труд, надявам се, че ще бъде полезна. Така например в нея има карти на Сирия, а също и списък на над 100 фракции, сражаващи се във войната. Има препратки към модерната история на Сирия, а също и обяснение на някои от особеностите на режима в страната и как е устроен.

 

Визитка:

Руслан Трад е роден в София, има сирийски корени

Създател и председател е на организацията Форум за арабска култура

Водил е лекции в НБУ, СУ и Дипломатическия институт към МВнР

Част е от екипа в блога на Foreign Policy Bulgaria и коментатор в блога на Goethe Institut

Наскоро издаде книгата "Убийството на една революция", посветена на сирийската война

Анализатор в De Re Militari, където заедно със свои колеги публикува новини от военни конфликти, както и карти на военни зони

 


 

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.