Снимки

Лъжата с кимване на глава пак си е лъжа, но е по-лесна, пише Чандлър в знаменития си роман „Сбогом, моя красавице“. Можем да добавим, че измамата с кантар пак е измама и също толкова лесна. Удрянето в грамажа е повече от традиция. Това е неостаряващ метод, продиктуван от нестихващия човешки стремеж към максимално лесно забогатяване. Легендарна е историята от един балкански град, за магазинера, известен като бай Митьо Топуза. Един ден той завел децата си в магазина и им казал: „Целувайте тежестта на кантара, тя ви купи апартаментите“. Тази почти възрожденска притча носи послание и в съвремието на XXI век. Проверка на Агенцията за метрологичен контрол установи, че всяка четвърта везна от близо 400 проверени не отговаря на изискванията и е с нарушения.

Измамата е като бременността – няма малко или много, няма малка и голяма. Измамата си е измама. Дали с размаха на Виктор Лустинг, който два пъти успял да продаде Айфеловата кула през 20-те години на миналия век и с това си заслужил вечен отпечатък в Алеята на мошеническата слава или с откраднатите 10 стотинки от една диня от кварталния зарзаватчия, същността й не се променя. В кантара има нещо знаково, той отмерва количество, но и вина. Нали богинята Темида също е с везни. Затова кантарът, въпреки повсеместното му приложение от стотици години, носи и символиката на справедливостта. Забелязъл съм, че човек се чувства ужасно глупаво, когато го излъжат със сметка в заведение или в грамажа в магазина или на пазарската сергия. Проверките на търговските обекти са едно похвално желание на държавата именно в този стар похват на измама да се сложи ред и справедливост. Да плащаш толкова, колкото получаваш, какво по-просто и ясно от това.

Опасявам се обаче, че колкото и проверки да се правят, вечното ноу хау на удрянето в грамажа ще продължи. Просто има неща, които са вечни. Но поне държавата да диша непрекъснато във врата на продавачите – и това не е малко. Защото няма нищо по-противно от развилняло се и безнаказано своеволие. А иначе евристиката в тази посока винаги ще бъде необятна. Все още притаявам дъх от възхищение, когато преди години хванаха система за измама с кантар при покупко-продажба на семена в Плевенско. Тарикатите там използвали акумулаторна кутия, свързана с електромагнитна рейка и елемент, който се активирал дистанционно и оказвал влияние върху отчитането на кантарните везни. Рейката, монтирана на свръхчувствителните везни, била резбована с тежести и се пригаждала към видовете семена, като в зависимост от тяхната тежест, се придвижвала вляво и вдясно. Така измамниците можели да контролират теглото и плътността на различните видове семена – слънчогледово, царевично или пшенично.

Направо да занемееш. Тези таланти могат да крадат и с ускорителя на елементарни частици от Церн. Просто имат небивал размах. Така че битката ще дълга, дори вечна. Въоръженията и стратегиите ще се сменят, но желанието за мошеничество едва ли ще бъде изкоренено. Както се казваше в един стар виц:

Вие, продавачите, кого е най-трудно да измамите?

Другите продавачи.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.